Από τον Γρηγόρη Α. Μηλιαρέση

Kakies.txt
Έτσι, για να βγάζουμε και τα απωθημένα μας.

Έχω αρχίσει και χάνω την -όποια τέλος πάντων- αίσθηση του χιούμορ μου με αυτά που συμβαίνουν στο μικρό μας Δίκτυο. Οι παροχείς υπηρεσιών Ίντερνετ ειδικά έχουν αρχίσει να με εκνευρίζουν αφάνταστα με την ολοένα και αυξανόμενη υπεροψία τους σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Και το αστείο είναι ότι, αν μπορούσαμε να δούμε από τον ΟΤΕ τον πραγματικό χάρτη με τις γραμμές των παροχέων, μάλλον θα γελούσαμε πολύ, αφού, από ό,τι φαίνεται και ακούγεται, τα μισά από αυτά που μας λένε είναι ολίγον φανταστικά. Οι γραμμές των περισσοτέρων είναι στην καλύτερη περίπτωση μισής ταχύτητας από όσο λένε στις διαφημίσεις τους, ενώ, στην περίπτωση τουλάχιστον ενός, οι γραμμές είναι κάπου στο 1/4. Παρ' όλα αυτά, τόσο ο συγκεκριμένος παροχέας όσο και οι άλλοι δηλώνουν οι "ταχύτεροι", οι "πιο αξιόπιστοι" ή οι "πιο μεγάλοι". Πόσο αστεία ακούγονται όλα αυτά για όσους είναι ήδη μέσα στο Ίντερνετ και κάθε βράδυ τρώνε το καπέλο τους προσπαθώντας να κατεβάσουν έναν driver για τρίτη φορά (οι άλλες δύο έσπασαν στη διαδρομή και ο provider δε δίνει background FTP) ή να δουν μια σελίδα με 3 GIF's και ένα Shockwave που δε λέει να κατέβει εδώ και είκοσι λεπτά.

Και, σαν να μην έφτανε αυτό, να έχεις και τον Χ από τον Ψ παροχέα υπηρεσιών Ίντερνετ (επιτέλους αποκτήσαμε ταυτότητα όλοι - όποιος δεν είναι ISP είναι Service Provider), ο οποίος να μου λέει για τις τρομερές σελίδες που έφτιαξε για την τάδε εταιρεία. Μπαίνω κι εγώ να δω και συνειδητοποιώ ότι, για να κάνω κάτι τέτοιο, πρέπει να αλλάξω μηχανάκι, software, modem και περιοχή. Ή, ακόμα καλύτερα, να πάρω ISDN. Τι λέτε, ρε παιδιά; Πάμε καλά; Για ποιους τα φτιάχνουμε όλα αυτά; Επειδή εσείς τα βλέπετε πάνω στο server ή με ταχύτητα Ethernet (10Mbps), σημαίνει ότι και εγώ έτσι θα τα δώ; Και με οθόνη 17 ίντσες; Και θα έχω και όλα τα plugins που έβγαλε η Netscape (αλλά και η Microsoft, μια και ο πόλεμος των browsers έχει κάνει άλλους να γράφουν HTML για Mozilla και άλλους για Εxplorer). Ή μήπως πρέπει να σηκώσω και άλλο ένα μηχανάκι που να είναι μόνο Internet box με ΝΤ και 64Mb RAM, τίγκα μουλτιμίδικο, έτσι για να βλέπω τις δημιουργίες σας; Και καλά, εγώ θα το κάνω μάλλον μια και είναι η δουλειά μου. Οι υπόλοιποι θα το κάνουν; Και στους πελάτες σας τι λέτε δηλαδή; Αν και μάλλον ξέρω. Κατά διαβολική σύμπτωση, μιλάω με τους πελάτες σας και εγώ και ακούω. Και θα εκπλαγείτε όταν συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι και πολύ ευχαριστημένοι με το Ίντερνετ όπως τους το μαθαίνετε.

Διότι, βεβαίως, ο Έλλην δεν τυγχάνει και πολύ τεχνοφίλ. Μπήκαν όλοι λοιπόν χύμα στο Ιντερνέτ (ο τόνος στο τελικό "ε") και, χωρίς να καταλάβουν τι έγινε, έγιναν κυβερνοναύτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα γνωστός μου επιχειρηματίας, ο οποίος απέκτησε εσχάτως την πρώτη του web παρουσία. Μιλάμε ότι έκανε τέτοια χαρά ο άνθρωπος, που συγκινήθηκα κι εγώ. Ίσα που πήρε τηλέφωνο όλους τους γνωστούς του να τους πει ότι μπήκε στο Ιντερνέτ (τουλάχιστον τού έχω μάθει που τονίζεται), άλλαξε και τις κάρτες του για να έχουν και την e-mail address του και χαίρεται... Το ότι δεν ξέρει να κατεβάσει το mail του δεν τον απασχολεί -έτσι κι αλλιώς έχω ήδη αναλάβει την υποχρέωση να εκπαιδεύσω τη γραμματέα του. Η οποία, βεβαίως, είναι χρυσή κοπέλα (και ιδιαιτέρως εμφανίσιμη, όπως όλες οι αντιπρόσωποι της φυλής της), έσπευσε όμως να κολλήσει, πάνω στην οθόνη της, ένα Post-It με τη διαδικασία σύνδεσης στο σύστημα, χωρίς να παραλείψει να γράψει και το password με μεγάλα ευανάγνωστα γράμματα. Όταν κατάφερα με τα πολλά να της εξηγήσω γιατί δεν πρέπει να το κάνει αυτό, με διαβεβαίωσε με μελιστάλαχτο ύφος ότι "θα το ξεχάσω, μωρέ..." λέγοντάς μου ότι, αν ήταν κάτι εύκολο, όπως π.χ. το όνομά της, θα το θυμόταν. Προτίμησα να της πω ότι η διαδικασία αλλαγής password είναι κάτι πολύ μπερδεμένο και ας κολλήσει τουλάχιστον το χαρτάκι κάπου αλλού. Ελπίζω να το κάνει.

Και, μια και λέμε για security συστημάτων, τι θα γίνει με το server μεγάλου ακαδημαϊκού ιδρύματος; Κάθε φορά που μιλάω με φίλους που έχουν σχέση με το άθλημα, έχουν να μου προσφέρουν απλόχερα userids και passwords από εκεί. Και το αστείο είναι ότι ποτέ δεν είναι τα ίδια. Όσο για τα passwords, ας μην τα συζητήσουμε καλύτερα. Θα πίστευε κανείς ότι όλα όσα τους είπανε να μη βάζουν τα βάζουν, γεγονός που σε κάνει να αμφιβάλλεις για την αποτελεσματικότητα των ανθρώπων αυτών γενικά -π.χ. αύριο μεθαύριο που θα γίνουν επαγγελματίες και θα βγουν στην πιάτσα. Προς το παρόν, πάντως, όποιος θέλει passwords από εκεί, μπορεί να βρει πολύ εύκολα. Ευτυχώς που δεν είναι πολλοί αυτοί που ξέρουν τι δουλειά κάνει το Telnet ή πως να κινηθείς μέσα στο Δίκτυο από τη στιγμή που θα μπεις μέσα. Thank God for the WWW. Και να σκεφτεί κανείς ότι πολύ συχνά το βρίζουμε λόγω των καθυστερήσεων που φέρνει γενικά στο Ιντερνέτ. Μπα, δε βαριέσαι. Όπως λέει και ο φίλος μου ο Αντρέας: "Γιατί όχι; Ο καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση. Με όποιο τρόπο τού αρέσει. Αυτοί που δε συμφωνούν ας κάθονται και ας γκρινιάζουν (και αυτοί μέσα στο web, αν και ορισμένοι προτιμάμε ακόμα τις λίστες) δίνοντας στα κείμενά τους τίτλους όπως kakies.txt"