Από τον Αλέξανδρο Μπούκουρη

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ;

  • Ποια μοντέλα συσκευών να προτιμήσετε και ποια να αποφύγετε.
  • Οι διαφορές των δικτύων και τα τιμολόγιά τους. Ποιο να διαλέξετε και γιατί.
  • Κατά καιρούς, διάφορες εταιρείες χαρίζουν κινητά τηλέφωνα με μοναδική υποχρέωση να εγγραφείτε σε συγκεκριμένο δίκτυο, ενώ πρέπει να είναι σίγουροι ότι είστε φερέγγυοι. Πολλές από αυτές τις προσφορές είναι πραγματικά καταπληκτικές, ενώ άλλες είναι δεσμεύσεις στο δίκτυο που σας γράφουν, αναγκάζοντάς σας να κουβαλάτε ένα βαρύ πράγμα που συνέχεια το βάζετε στην πρίζα. Εδώ θα δούμε τις κυριότερες συσκευές που γίνονται αντικείμενα προσφορών, καθώς και τις διαφορές των δύο δικτύων, αλλά και τα πακέτα συνδρομών (τιμολόγια).

    Συσκευές GSM

    Ericsson GH317

    Πολύ καλή συσκευή στα νιάτα της. Γέρασε όμως πολύ γρήγορα και έχει γίνει αντικείμενο εξευτελιστικής προσφοράς. Θα τη βρείτε από 500 μέχρι 1.500 δρχ., χωρίς τα τέλη σύνδεσης, ενώ μερικοί χαρίζουν και το πρώτο πάγιο (10.000 δρχ.). Σε λίγο καιρό θα τα βγάλουν σε καροτσάκι στο Μοναστηράκι. Δεν αξίζει να το πάρετε, ακόμα και αν σας πληρώσουν. Είναι βαρύ, η μπαταρία δε διαρκεί πολύ, η οθόνη του είναι χάλια και δεν έχει πολλές λειτουργίες. Καλά είναι εκεί όπου βρίσκεται : στο ράφι!

    Ericsson GH 318

    To 318 είναι ένα από τα δύο τελευταία μοντέλα της Ericsson (το άλλο είναι το επόμενο). Ως προσφορά αξίζει, ακόμα και αν πρέπει να πληρώσετε μέχρι 10.000 δρχ. (χωρίς δώρο πάγιο και σύνδεση). Είναι πολύ ελαφρύ, μικρό, και η μπαταρία του διαρκεί πραγματικά πολύ. Οι λειτουργίες του δεν είναι πολλές (για απαιτητικούς το επόμενο μοντέλο). Είναι η καλή, φτηνή και απλή λύση της Ericsson. Αξίζει!

    Ericsson GH 388

    Πρόκειται για το δεύτερο νέο μοντέλο της ίδιας εταιρείας, που περιγράψαμε και πιο πάνω. Είναι η συσκευή για απαιτητικούς, καθώς υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες των δικτύων —μερικές ίσως να μην τις χρησιμοποιήσετε ποτέ. Η μπαταρία του διαρκεί λίγο λιγότερο από του 318 και είναι λογικό, αφού έχει μεγαλύτερη οθόνη και πολύ περισσότερες λειτουργίες. Μπορώ να πω ότι είναι το καλύτερο μοντέλο αυτή τη στιγμή. Η συσκευή αυτή είναι η προσωπική μου επιλογή από την οποία είμαι πλήρως ικανοποιημένος. Αξίζει να δώσετε και 20.000 δρχ. (χωρίς δώρο τη σύνδεση και το πάγιο). Όταν το πήρα εγώ, πάντως, είχε 30.000 δρχ.

    Ericsson GH 317

    Με το 317 κλείνει η παρτίδα συσκευών αυτής της εταιρείας. Είναι ο προκάτοχος του 388, και αξίζει μόνο αν το βρείτε συνολικά περίπου 30.000-40.000 δρχ. φτηνότερα από το 388. Από αυτό υστερεί σε πολλά, από μικρότερη διάρκεια μπαταρίας, μέχρι και χειρότερη λήψη. Ως αυτή τη στιγμή αποτελεί τη δημοφιλέστερη συσκευή. Ίσως γιατί το 388 είναι μόλις τεσσάρων μηνών. Πάντως, από ό,τι έχω προσέξει, όλοι αλλάζουν το 317 τους με 388.

    Panasonic G 400

    Από τα Panasonic δύο μοντέλα βρίσκονται σε προσφορές. Το πρώτο, αυτό δηλαδή, αξίζει αν σας το χαρίσουν. Άντε μέχρι 5.000 δρχ. Η διάρκεια της μπαταρίας του δεν είναι μεγάλη και θα χρειαστείτε μια δεύτερη ή μια επίσκεψη σε πρίζα. Λένε ότι διαρκεί δεκαοχτώ ώρες, ενώ με το ζόρι φτάνει στις δώδεκα. Οι δυνατότητές του είναι αρκετές.

    Panasonic G440

    Αυτό είναι το δεύτερο μοντέλο της Panasonic, το οποίο αξίζει να μείνει μαζί με το Ericsson 117 στο ίδιο ράφι (άντε και σε διαφορετικό). Δεν αξίζει, ακόμα και δώρο να σας το κάνουν, αφού η διάρκεια της μπαταρίας του λένε ότι είναι x ώρες. Αν το 400 διαρκεί δώδεκα ώρες αντί για δεκαοχτώ, φανταστείτε πόσο διαρκεί αυτό πραγματικά. Αγοράστε το μόνο αν σας δίνουν και κινητή... πρίζα!

    Αυτές οι συσκευές προσφέρονται συνήθως. Επιλέγοντας την καλύτερη για εσάς, έχετε κάνει το πρώτο βήμα. Το δεύτερο, και ίσως λιγότερο σημαντικό αν μένετε στην Αθήνα, είναι το δίκτυο το που είναι συμβεβλημένο με το κατάστημα το οποίο προσφέρει τη συσκευή. Αν όμως μένετε σε νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές, προσέξτε μη σας βγει τελείως άχρηστο, λόγω λανθασμένης επιλογής δικτύου.

    Πρώτη σας κίνηση είναι να ρωτήσετε το δίκτυο στο οποίο πρόκειται να σας συνδέσουν με την προσφορά αν καλύπτει ΠΛΗΡΩΣ το σημείο που μένετε. Προσωπικά μού έτυχε να βρίσκομαι στην Αίγινα, στη Σάμο και στη Ζάκυνθο και η συσκευή μου (με σύνδεση Panafon) να βρίσκεται εκτός δικτύου για πολλές ώρες, ενώ φίλοι μου με σύνδεση Telestet να χρησιμοποιούν το δικό τους άνετα μόνο στα δύο τελευταία μέρη. Δεν είναι ότι αυτά τα νησιά δεν τα κάλυπτε η Panafon, απλώς δεν τα κάλυπτε ΠΛΗΡΩΣ. Είχε κενά σημεία, που ήταν αρκετά να με αφήσουν επί μέρες χωρίς τηλέφωνο. Στην περίπτωση που η περιοχή σας καλύπτεται και από τα δύο δίκτυα, τότε πρέπει να διαλέξετε κάποιο δίκτυο ή να δεχτείτε το δίκτυο της προσφοράς σας. Σε αυτό θα σας βοηθήσει και ο πιο κάτω πίνακας, με τις χρεώσεις των δύο δικτύων.

    ΔΙΚΤΥΟPANAFONTELESTET
    ΠΑΚΕΤΟEconomyClassicExecutivePersonalCityBussines
    Μηνιαίο Πάγιο6.500 δρχ.10.000 δρχ.12.000 δρχ.6.000 δρχ.9.000 δρχ.10.000 δρχ.
    Εθνικές Κλήσεις ανα λεπτό
    (ώρες αιχμής)
    166 δρχ.116 δρχ.102 δρχ.180 δρχ.250 δρχ.112 δρχ.
    Εθνικές Κλήσεις
    (ώρες μη αιχμής)
    88 δρχ.116 δρχ.68 δρχ.68 δρχ.80 δρχ.78 δρχ.

    Σημ. για το πακέτο "PERSONAL":
    Δεν μπορείτε να κάνετε κλήσεις στο εξωτερικό (Διεθνείς κλήσεις)
    Οταν βρίσκεστε στο εξωτερικό, μπορείτε να καλέσετε μόνο προς την Ελλάδα (κλήση Roaming μόνο προς την χώρα μας).
    Σημ. για το πακέτο "CITY":
    Οταν βρίσκεστε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, ή Λάρισα και καλείτε σταθερό τηλέφωνο στην ίδια περιοχή, χρεώνεστε το τιμολόγιο "μη αιχμής"
    Η κλήση σε κινητό τηλέφωνο είναι 112 δρχ. το λεπτό σε ώρες αιχμής και 80 δρχ. σε ώρες μη αιχμής.