Από τον Γογουβίτη Ξενοφών.



Ανθρώπινη Επικοινωνία Μέσω Δικτύων Η/Υ

"Αιώνας της πληροφορίας" έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ο 20ος, όπου πολύ σημαντικά επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα έγιναν στον τομέα της διάθεσης και αναζήτησης της πληροφορίας. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το Internet, όπου η συνεχής αύξηση των χρηστών, ακόμα και από άτομα που μέχρι πρότινος δεν ασχολούνταν με τους Η/Υ, αποδεικνύει πώς όλοι προσπαθούν να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε μεγάλους όγκους πληροφοριών, με μικρό σχετικά κόστος, και πάνω απ' όλα, γρήγορα.

Παράλληλα όμως με τις πληροφορίες που διατίθενται μέσω του Internet, δημιουργήθηκε και μια νέα τάξη πραγμάτών σχετικά με την γενικότερη μορφή επικοινωνίας των ανθρώπων. Το κλασσικό ταχυδρομείο (snail-mail, όπως δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται από πολλούς) έχει αντικατασταθεί από το email, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, σαφώς πιο γρήγορο, σίγουρο και αξιόπιστο, καθώς ένα γράμμα δεν μπορεί "να χαθεί", όπως αρκετές φορές συμβαίνει με τον συμβατικό τρόπο αλληλογραφίας.

Το email όμως δεν αποτελεί τον πιο άμεσο τρόπο επικοινωνίας. Η άμεση επικοινωνία των ανθρώπων μέσω Η/Υ γίνεται με real time συζητήσεις, είτε στην τοπική τηλεσυνδιάσκεψη (teleconference), είτε στο IRC. Οι διαφορές των δύο αυτών "τρόπων" επαφής, αφορούν καθαρά τα άτομα που αποτελούν τους συνομιλητές. Στην teleconference οιασδήποτε BBS λαμβάνουν μέρος αποκλειστικά οι χρήστες της βάσης, ενώ στο IRC λαμβάνουν μέρος άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

H teleconference μιας BBS αποτελεί πόλο έλξης αρκετών ατόμων, κυρίως λόγω της ευκολίας της και της αμεσότητας. Συζητήσεις με ποικίλα θέματα λαμβάνουν χώρα, είτε στο κεντρικό κανάλι, είτε σε private κανάλια. Εκεί οι χρήστες ανταλλάσσουν πληροφορίες, προσφέρουν και δέχονται ιδέες, ανακαλύπτουν ότι ο φανατισμός σε καμία περίπτωση δεν ωφελεί, και μαθαίνουν να επιλύουν τις όποιες διαφορές τους, με διάλογο και "πολιτισμένες" μεθόδους. Σίγα-σιγά τα άτομα γνωρίζονται μεταξύ τους, αποκτούν μια άλφα οικειότητα, και συνήθως μέσω διαφόρων meetings που, είτε η βάση θα διοργανώσει επίσημα, είτε κάποιοι μεμονωμένοι χρήστες κάνουν, δίνεται στα άτομα η ευκαιρία να γνωριστούν και από κοντά.

Οι αντιδράσεις ποικίλουν. Οι "φιλίες" που είχαν κάποια δυνατή βάση δεν επηρεάζονται από την εξωτερική εμφάνιση, ούτε προς το καλύτερο, ούτε προς το χειρότερο. Οι "φιλίες" εκείνες οι οποίες ήταν απλώς γνωριμίες από άτομα τα οποία δεν ψάχνουν για φίλους, αλλά για "κάτι παραπάνω", καταρρέουν, κάτι το οποίο είναι και η λογική εξέλιξη τέτοιων γνωριμιών. Να επισημάνω ότι το ένα δεν αποκλείει το άλλο, όπως και στην "πραγματική" ζωή.

Είναι βέβαια μια ψευδαίσθηση. Πίσω από ένα monitor ο καθένας μπορεί να λέει και να παρουσιάζει ότι στοιχεία του χαρακτήρα του θέλει. Γι αυτό και εγκυμονούν κίνδυνοι. Κίνδυνοι οι οποίοι δεν απειλούν άμεσα το άτομο, αλλά δεν παύουν να είναι κίνδυνοι. Ομως ούτως ή άλλως, η εποχή μας είναι επικίνδυνη σε πολλούς τομείς, οπότε η ηλεκτρονική επικοινωνία δεν μπορούσε να μείνει απέξω.

Είναι όμως μια γλυκιά ψευδαίσθηση. Οι νέα γενιά ανθρώπων θα συχνάζει όλο και περισσότερο σε virtual καφετέριες, παρά σε αληθινές. Ο εκμηδενισμός των αποστάσεων, σε συνδυασμό με την θεωρητική κατάργηση των συνόρων, δίνει τα σημάδια για την δημιουργία του ονείρου του Μακ Λουάν, του "παγκόσμιου χωριού". Σιγά σιγά, οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, διαφορές φυλετικές, γλωσσικές, θρησκευτικές, θα χαθούν. 1/4λοι θα είναι πολίτες του κυβερνοχώρου. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα χάσουν κάθε επαφή με την παράδοση τους, τα ήθη και τα έθιμα. Απλώς, αυτά δεν θα παίζουν πια τόσο σημαντικό ρόλο στην ζωή τους.

Θα περάσει πολύς καιρός για να επιτευχθεί αυτή η νέα τάξη πραγμάτων. Θα περάσει από πολλά στάδια, μελέτης, έντονης αμφισβήτησης, δοκιμής, δουλειάς. 1/4μως το αποτέλεσμα θα είναι αντάξιο του κόπου. Θα αποδείξει πως ο άνθρωπος θεωρείται δίκαια το τελειότερο ον στη Γη. Ώς τότε, ονειρευτείτε, ελάτε σε επαφή με τους συνπορευτές σας, επικοινωνήστε. Ποτέ πριν ο άνθρωπος δεν ήταν τόσο μόνος, ανάμεσα σε τόσους άλλους.