Από τον Γρηγόρη Α. Μηλιαρέση .

Electronic Frontier Foundation

Μέρος Πρώτο - Το ξεκίνημα ...

Ολα άρχισαν το Μάιο του 1990. Η επιχείρηση "Operation Sundevil" της Αμερικάνικης Μυστικής Υπηρεσίας (υπεύθυνης και για τα σχετικά με υπολογιστές εγκλήματα σύμφωνα με το Comprehensive Crime Control Act του 1984) είναι ήδη στο φόρτε της. Εχουν γίνει έφοδοι σε σπίτια, έχουν κατασχεθεί μηχανήματα, έχουν γίνει συλλήψεις. Η ομάδα των phreakers που ήταν γνωστοί με το όνομα Legion Of Doom βρίσκονται ήδη σε διαδικασίες προανάκρισης, και άλλοι γνωστοί crackers/hackers όπως ο Fiber Optic o Acid Phreak και ο Mentor είναι στη φυλακή. Η εταιρεία role playing games του Steve Jackson, χωρίς να έχει καμία ουσιαστική ανάμιξη έχει τα μηχανήματά της δεσμευμένα από τις αρχές του Σικάγο. Οι εφημερίδες μιλάνε για το θρίαμβο των αρχών πάνω στους κακούς hackers. Και ένας ιδιόρρυθμος άνθρωπος δέχεται μία παράξενη επίσκεψη από το FBI. Ο άνθρωπος αυτός είναι ο John Perry Barlow - ένας από τους μελλοντικούς ιδρυτές του EFF.

Ο J.P. Barlow είναι μία φυσιογνωμία που θα μπορούσε κατά πάσα πιθανότητα να υπάρχει μόνο στις ΗΠΑ. Κτηνοτρόφος από καταγωγή, αλλά και στιχουργός των Greatful Dead από επιλογή, συνδυάζει την πίστη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος με τα ψυχότροπα ναρκωτικά και τα ροκ ιδεώδη αλλά και με το modeming και διακατέχεται από μία έντονη διάθεση για επικοινωνία με κάθε τρόπο. Οι καλλιτεχνικές του τάσεις δεν άπτονται μόνο της ποίησης αλλά και της ζωγραφικής και οι σχέσεις του με τους υπολογιστές και την επικοινωνία τους, αν και ερασιτεχνικές είναι πολύχρονες και ιδιαίτερα απλωμένες. Ανάμεσα στα άλλα ήταν και είναι μέλος στο WELL ίσως την πιο γνωστή και σίγουρα την πιο επιτηδευμένη BBS του on-line κόσμου - πρόσφατα άρχισε να παρέχει και Internet υπηρεσίες, οι δε τηλεδιασκέψεις της θεωρούνται από τις πιο prestigious που υπάρχουν με πολλά και συνήθως επώνυμα μέλη .

Αυτό που οδήγησε στην - μάλλον δυσάρεστη για τον Barlow - επίσκεψη του FBI ήταν αυτή ακριβώς η εμπλοκή του με τους ανθρώπους του on-line κόσμου, και κυρίως οι δηλωμένες σχέσεις του με τους πραγματικούς hackers, τους ανθρώπους δηλαδή που αρέσκονται στο να σπρώχνουν τον υπολογιστή στα όριά του. Ο Barlow είχε συμμετάσχει αρκετές φορές στο Hackers Conference (συνεύρεση αυτού του τύπου των hackers που από το 1984 γίνεται μία φορά το χρόνο) και ακόμα είχε εμφανιστεί σε διασκέψεις στο WELL σε συζητήσεις για τους crackers. Σαν μανιακός με την επικοινωνία αλλά και πλουραλιστικός χαρακτήρας, είχε τραβήξει το ενδιαφέρον των αρχών - των αρχών που ας μην ξεχνάμε τότε άρχιζαν να συνειδητοποιούν τι σημαίνει computer crime και πως αντιμετωπίζεται. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που στην απόπειρά τους να εντοπίσουν και να συλλάβουν έναν πειρατή software με το όνομα Nu Prometheus που είχε βγάλει από την Apple και είχε διανείμει τον κώδικα για το Color Quick Draw της εταιρείας, έπεσαν πάνω στον Barlow.

Η συνάντηση πρέπει σίγουρα να ήταν πολύ αστεία μία και οι άνθρωποι του FBI στην ουσία δεν ήξεραν γιατί πήγαν να δουν αυτόν τον περίεργο τύπο ο οποίος αφ ενός ήξερε πολύ καλά το αντικείμενο, αφ ετέρου και λόγω στυλ και λόγω γνώσεων σίγουρα τους άφησε πιο μπερδεμένους. Η ουσία του πράγματος όμως είναι ότι ο ίδιος ο Barlow κατάλαβε πολύ περισσότερα πράγματα και μετέφερε στους on-line φίλους του στο WELL τις ανησυχίες του.

Ποιές ήταν αυτές οι ανησυχίες ; Θα μπορούσαν να συνοψιστούν στις σημερινές αρχές του EFF. Ποίος (και πως) μπορεί να ορίσει τι είναι ο on-line χώρος και πως μπορεί να υπάρξει στο χώρο αυτό νόμος. Και βέβαια το western παρελθόν του Barlow είναι ήδη εμφανές μια και οι ανησυχίες του θυμίζουν τις εποχές των πρωτοπόρων της Αγριας Δύσης, όμως είναι σίγουρο ότι τις ανησυχίες αυτές κάποιοι άλλοι τις είδαν από μια άλλη σκοπιά. Κύριος φορέας / εκφραστής αυτής της άλλης σκοπιάς είναι ο Mitch Kapor πιο γνωστός από το πνευματικό του παιδί που ακούει στο όνομα Lotus Developement Corporation ή απλά Lotus.

Ο Kapor, γνωστός του Barlow από το WELL και αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος - όπως και οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι στο χώρο των υπολογιστών - είδε ότι αν οι κυβερνητικές αρχές αφήνονταν ανεξέλεγκτες, η κατάσταση στο χώρο θα γινόταν ενοχλητικά ελεγχόμενη, κάτι ιδιαίτερα δυσάρεστο για ανθρώπους σαν κι αυτόν που στην ουσία αντιπαθούν τον κρατικό παρεμβατισμό τόσο σφόδρα, όσο και ο πιο σκληροπυρηνικός αναρχικός. Χρειαζόταν να δημιουργηθεί μία οργάνωση που θα προερχόταν από ανθρώπους του χώρου μεν, αλλά και αρκετά ρεαλιστές δε. Ο Barlow (και οι άλλοι ρομαντικοί on-line σύντροφοί του) θα μπορούσαν να διαθέσουν το όραμα μιας νέας Κατάκτησης της Δύσης. Ομως παράλληλα έπρεπε να υπάρξει χρηματοδότηση εκστρατειών, συζητήσεις με πολιτικούς, σχέσεις με τα Media, εκπαίδευση, νομικοί σύμβουλοι. Μια οργάνωση σαν αυτή που συζήτησαν οι Barlow και Kapor έπρεπε να τα λάβει υπ' όψιν όλα αυτά και να υπάρξουν τα μέσα για να στηριχτεί. Ο Barlow θα έβαζε στην ουσία τον εαυτό του και το ιδιόμορφο δημοσιοσχεσίτικο προφίλ του σαν σημαία. Ο Kapor και άλλοι σαν κι αυτόν, θα έδινε την οικονομική υποστήριξη.

Οι συναντήσεις τους έφεραν καρπούς από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ηδη, τη δεύτερη φορά που βρέθηκαν - και που αποφασίστηκε και η ίδρυση της οργάνωσης με το όνομα Electronic Frontier Foundation - δεν ήταν μόνοι. Μαζί τους ήταν ο Steve (λέγε με Apple) Wozniak, o John (λέγε με Sun Microsystems) Gilmore, ο Stewart Brand από το Point Foundation, οι πρωτοπόροι της virtual reality Jaron Lanier και Chuck Blanchard και ο επιχειρηματίας Nat Goldhaber. Το μανιφέστο εκείνων των πρώτων συναντήσεων είναι ένα κείμενο γραμμένο από τον Barlow (φυσικά) με τον τίτλο "Crime and Puzzlement" και σηματοδοτεί το ξεκίνημα μίας οργάνωσης από τις λίγες που μπορούν να ισχυριστούν ότι επηρεάζουν σοβαρά τον κόσμο του Internet. Αν και ούτως ή άλλως μία τέτοια ομάδα θα αποκτούσε δημοσιότητα - αν μη τι άλλο λόγω του μεγέθους των ονομάτων που την απάρτιζαν - η δύναμη του EFF επρόκειτο να φανεί από τη στιγμή που θα άρχιζε να συμμετέχει ενεργά στις συγκρούσεις του on-line κόσμου με τον πραγματικό. Και η πρώτη από αυτές τις συγκρούσεις επρόκειτο να είναι η δίκη του hacker/cracker Craig Neidorf γνωστού με το παρατσούκλι Knight Lightning τον Ιούλιο του 1990.

Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Μέχρι να έρθει η ώρα της, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μάθει πιο πολλά για το EFF - αλλά και για τα θέματα που οδήγησαν στη δημιουργία του - μέσα από το Web στη διεύθυνση http://www.eff.org και ειδικά για τον John Perry Barlow και τα κείμενά του στη διεύθυνση http://www.eff.org/pub/Publications/John_Perry_Barlow/

Χρήσιμα επίσης για αναφορά είναι τα βιβλία "The hacker crackdown" του Bruce Sterling, "Hackers" του Steven Levy, "The cuckoo's egg" του Clifford Stoll, "Cyberia" του Douglas Rushkoff, τα αρχεία του e-zine/mailing list Computer Underground Digest στη διεύθυνση http://sun.soci.niu.edu/~cudigest/ και του Undergound.org με διεύθυνση http://undergound.org