ΚυβερνοΓράφοι: Τεύχος 4 Σελίδα 3
Από τον Κορόνη Επαμεινώνδα.

Newsgroups για όλα τα γούστα


Tα newsgroups σίγουρα δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη για τον μέσο χρήστη του Ιντερνετ.Οι υπόλοιπες υπηρεσίες , κυρίως το WWW και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των bits που μεταβιβάζονται σε ημερήσια βάση. Ωστόσο, η αναζήτηση πληροφοριών μέσα από τα newsgroups μπορεί να αποδειχτεί επιτυχής αλλά και να αποτελέσει την έναρξη μιας γενικότερης επαφής ανάμεσα σε άτομα με κοινά ενδιαφέροντα. Αν είστε φίλος των Σικάγο Μπούλς, εάν θέλετε να μάθετε για τον κινηματογράφο ή για την αγγλική ρέιβ σκηνή , η επίσκεψη σε ορισμένα newsgroups θα σας φέρει κοντά σε άτομα από όλον τον κόσμο που διαθέτουν τα ίδια γούστα και ίσως κοινές πεποιθήσεις. Κάτι ανάμεσα στο ανάλαφρο IRC και στο μουρόχαβλο Web, τα newsgroups είναι ανοιχτά σε κάθε ερωτήσεις, απορίες και αναζητήσεις, ενώ δεν αποκλείονται και οι βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε χρήστες που διαφωνούν(όπου η ευγένεια πάει βόλτα μέσα στα γράμματα).

Τα newsgroups είναι ιδανικά γι' αυτούς που δεν προτιμούν τον καταιγισμό μηνυμάτων από τα Listservs ή την μονόδρομη σχέση με τον παγκόσμιο Ιστό. Ουσιαστικά δεν αποτελούν παρά μια ομαδοποίηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ορισμένα clubs έτσι ώστε η επικοινωνία να απευθύνεται σε χρήστες που μπορούν πραγματικά να ανταλλάξουν γνώσεις και σκέψεις. Η εύρεση μιας φωτογραφίας του Καζαντζάκη στον κυβερνοχώρο στάθηκε για μένα ευκολότερη μέσω ενός newsgroup όπου ένας αυστριακός φοιτητής προσφέρθηκε να με εξυπηρετήσει. Παράλληλα αναπτύξαμε και μια αρκετά συχνή αλληλογραφία δικαιώνοντας έτσι με την ατομική μας συμπεριφορά αυτούς που θεωρούν τα usenets πιο ανθρώπινα και λιγότερο απρόσωπα. Και μην ξεχνάτε πως στο usenet δεν θα βρείτε μόνο γραμματοσειρές αλλά και φωτογραφίες, ήχους και αν έχετε υπομονή ακόμα και μικρά βίντεο.

Φυσικά όπως και σε ολόκληρο τον κυβρνοχώρο , δεν λείπουν και τα απρόοπτα. Μπορεί να επισκεφτείτε ένα λογοτεχνικό newsgroup και να πέσετε πάνω στην γυμνή φωτογραφία της Pamela ή και το αντίστροφο, ενώ κάποιοι ευφυείς φυτεύουν διαφημιστικά μηνύματα σε άσχετα κομμάτια του usenet.Προσωπικά έχω συναντήσει y φορές ένα μήνυμα που υπόσχεται καταπολέμηση της τριχόπτωσης και με το ζόρι κρατιέμαι να φιλοδωρήσω με μια ηλεκτρονική χειρονομία τον κουτοπόνηρο που το στέλνει. Επίσης δεν αποκλείεται να σκοντάφτετε πάνω σε μηνύματα με προσωπικό χαρακτήρα που γράφουν οι πιο παλιοί επισκέπτες του newsgroup.

Για τους φίλους του αθλητισμού και ειδικότερα του nba υπάρχει το rec.sport.basketball.pro ενώ το alt.sport.* (όπου * το όνομα μιας ομάδας του nba) διαθέτει περισσότερο φανατισμό. Οι ποδοσφαιρόφιλοι μπορούν να μαθαίνουν πολλά από το alt.sports.soccer.european ή το rec.sport.soccer ενώ οι τολμηροί θα πάνε σίγουρα στο rec.autos.sport.f1 (φόρμουλα 1) και οι φίλοι του βόλεϊ στο rec.sport.vollley. Τέλος αν για σας αθλητισμός σημαίνει τζόιστικ και οθόνη του υπολογιστή, το comp.sys.ibm.pc.games.sports θα σας αποκαλύψει ένα πλήθος ανθρώπων που ξημεροβραδιάζονται με NBA και FIFA '96 και οι οποίοι θα έδιναν και την ψυχή τους για την EA Sports.

Το bit.listserv.cinema-l ασχολείται με τον κινηματογράφο και δείχνει μια ιδιαίτερη έφεση στο κουτσομπολιό. (το ξέρατε ότι οΜόργκαν Φρήμαν έδειρε τον Μπραντ Πήτ; εγώ δεν το ήξερα). Για πιο σοβαρές ερωτήσεις ή απόψεις επιλέξτε το alt.movies.current-films ή το alt.movies.past-films όπου προσωπικά έλαβα τις πιο ευγενικές απαντήσεις όποτε αναζήτησα πληροφορίες.H προσωπική μου επιλογή πάντως είναι το alt.movies.scorsese , σαν παθιασμένος που είμαι με τον Μάρτιν και τις ταινίες του, αλλά δυστυχώς τα μηνύματα του newsgroup δεν είναι ανάλογα του μεγέθους του σκηνοθέτη (το μήνυμα για την τριχόπτωση πάντως μας έρχεται τακτικά).

Τελειώνοντας με τις τέχνες πρέπει να αναφέρουμε το rec.arts.books όπου μπορείς να απευθύνεις πολλές ερωτήσεις για ό,τι σου έρθει στο μυαλό σχετικά με το βιβλίο και να λάβεις πληθώρα απαντήσεων. Τα περισσότερα είδη της μουσικής εκπροσωπούνται επάξια στα alt.music.* (όπου * η ηχορύπανση που προτιμάτε).Πάντως αποφύγετε να έρθετε σε κόντρα με τους ρέιβερς στο uk.music.rave γιατί τα κοκκινομάλλα βρεττανοπιπίνια δεν το έχουν σε τίποτα να σας στείλουν απειλητικά e-mail αν τους θίξετε τα rave parties.Για το θέατρο και γενικότερα για τα θεατρικά έργα υπάρχει το rec.arts.theatre.plays, αλλά όποτε το χρειάστηκα δεν έλαβα απάντηση.

Τα πολιτικά newsgroups όπου γράφουν σοβαρά άτομα δεν είναι πολλά γιατί οι σοβαροί μάλλον δεν ασχολούνται πλέον με την πολιτική σκηνή και τις διπλωματικές διεργασίες. Σπάστε όμως πλάκα με το alt.politics.clinton αλλά και διαβάστε αρκετές πρωτότυπες σκέψεις στο alt.poltics.economics. Τα υπόλοιπα poltics δεν λένε και πολλά πράγματα καθώς οι αμερικάνοι έχουν και πάλι λυσσάξει με τις εκλογές και δεν τους βγάζεις λέξη για τα διεθνή θέματα. Ενα newsgroup που ανακάλυψα τελευταία είναι το alt.society.generation-x όπου οι 20 something θα μπορέσουν να διαβάσουν αμπελοφιλοσοφίες αλλά και άκρως ενδιαφέρουσες σκέψεις που προέρχονται συνήθως από ανήσυχες ψηφιακές υπάρξεις. Επιστολή μια κοπελίτσας με εξέπληξε θέτοντας το ερώτημα, αν αρκεί η ελευθερία στο ιντερνετ για την φιλελευθεροποίηση των κοινωνιών.


Η θεία μου η Πιπίτσα επέμενε να βάλω και το alt.religion.christian -τα σχόλια περιττεύουν- και σαν αντίβαρο γράφω και το alt.tasteless.jokes το οποίο δεν ενδείκνυται για ηθικολόγους και άτομα με λεπτά αισθήματα, αλλά ούτε και για ιδιαίτερα θρησκευόμενα άτομα. Τέλος για τους προγραμματιστές υπάρχουν τα comp.lang.pascal.borland ή το comp.lang.basic.visual.misc που είναι και τα καλύτερα newsgroups , αν ενδιαφέρεστε, καθώς μαζεύουν αρκετά καταρτισμένα άτομα με γνώσεις πάνω στους υπολογιστές.

Τέλος μην ξεχνάτε ότι usenet είναι να δίνεις και όχι μόνο να παίρνεις. Τρέξτε στα newsgroups όποτε τα χρειαστείτε ή επισκεφτείτε τα αν έχετε ψηφιακό χρόνο για σκότωμα και μην ξεχνάτε πως υπάρχουν και οι πρώτες βοήθειες πάνω στο usenet σε ένα από τα πιο δημοφιλή group , το news.newusers.questions (ή αλλιώς, όσα θέλατε να μάθετε για το usenet αλλά φοβόσαστε να ρωτήσετε).