Από τον Μανώλη Μαυρίκη.

Νομίζω πως δεν θα υπάρχει φανατικός των adventure που να μην είδε και να μη του άρεσε το Gabriel Knight - Sins of the father. Για να πω την αλήθεια κάπου ανησυχούσα για το πόσο καλό θα ήταν το δεύτερο μέρος της σειράς γιατί μετά το Phantasmagoria είχα διάφορες απόψεις για τις νέες ιδέες της Sierra. Ήλπιζα ότι η Jane Jensen η δημιουργός των Gabriel Κnight δεν θα άφηνε το παιχνίδι να κατακρεουργηθεί ξεφεύγοντας από τον έλεγχό της. Πραγματικά απέδειξε ακόμη μια φορά πόσο ταλέντο και μέλλον έχει στη δημιουργία τόσο τέλειων και ολοκληρωμένων adventure.

Η ιστορία του The Beast Within ξεκινά λίγο μετά το τέλος του προηγουμένου "επεισοδίου". Για όσους (κακώς !!) δεν έχουν παίξει το Sins of the Fathers θυμίζω ότι μετά από μερικές συμπτώσεις και όνειρα διαπιστώνεις ότι οι προγονοί σου είχαν υπερφυσικές ασχολίες, κάτι σαν witch-hunters. Βρίσκεσαι μπλεγμένος με μυστήριους φόνους και η αποστολή σου είναι να βρεις ποιος είναι πίσω από αυτά και να ελευθερώσεις και την υπάλληλό σου. Τελειώνοντας λοιπόν την αποστολή σου αποφασίζεις να γράψεις ένα νέο βιβλίο. Με τα λεφτά που βρήκες και με άλλα που κέρδισες από το προηγούμενο βιβλίο σου πηγαίνεις στον οικογενειακό σου πύργο κάπου στη Γερμανία με τη θέληση να βάλεις μια τάξη στη περιουσία σου και να κάνεις τον πύργο να ξαναζήσει τις παλιές του δόξες.

Εκεί όμως τα πράγματα δε θα είναι και τόσο ήσυχα όσο νόμιζες. Ένα βράδυ σε επισκέπτονται κάποιοι κάτοικοι της περιοχής ζητώντας τη βοήθειά σου, αφού έμαθαν για σένα. Ο πανδοχέας της πόλης σου λέει ότι η ανιψιά τους δολοφονήθηκε από ένα λύκο. Ενώ η αστυνομία πιστεύει ότι είναι απλοί λύκοι οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για λυκάνθρωπο. Εσύ μετά από την επιμονή και τη περιγραφή του αποφασίζεις να ασχοληθείς με την ιστορία. Αρχίζεις λοιπόν από τη φάρμα όπου έγινε το φονικό.

Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι ακόμα πιο απλός και από αυτόν του πρώτου μέρους. Υπάρχει μόνο ένα εικονίδιο που κάνει τον Gabriel να κοιτάει, να παίρνει ή να μετακινεί ένα αντικείμενο. Παρόλο που νόμιζα ότι έτσι είναι χειρότερα, τελικά η μετακίνησή σου και οι πράξεις σου είναι πολύ προσεγμένη. Δηλαδή ενώ για παράδειγμα σε διάφορες φάσεις πρέπει να πάρεις κάποια αντικείμενα αν τα διαλέξεις χωρίς να γνωρίζεις ότι όντως τα χρειάζεσαι τότε δε θα μπορέσεις να τα πάρεις απλά θα γίνει μια περιγραφή τους. Επιτέλους ο τρόπος που γίνονται τα saved games είναι αρκετά προσεγμένος και έχουν υπολογιστεί αρκετές θέσεις για σώσιμο χωρίς ευτυχώς να παρουσιάζουν προβλήματα όπως στο Gabriel Knight 1.

Τα γραφικά του είναι πάλι από τα καλύτερα που έχω δει. Χρησιμοποιήθηκε πάλι η τεχνική με τα background που κινηματογραφούνται από πριν. Και μετά περάστηκαν οι ηθοποιοί και οι κινήσεις. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο και από το καλύτερα τέτοιου είδους, ακόμα και αυτού του Phantasmagoria. Μερικές τοποθεσίες σε κάνουν πραγματικά να νιώθεις εγκλιματισμένος με το περιβάλλον και ουσιαστικά βοηθούν και αυτά στο να νιώθεις μέρος του παιχνιδιού. Η κίνηση των χαρακτήρων είναι αρκετά καλή αν και καμιά φορά παρουσιάζει διάφορα προβλήματα.

Προφανώς για άλλη μια φορά θα αναφερθώ ενθουσιασμένος στον ήχο και τη μουσική του παιχνιδιού αφού πιστεύω ότι αυτά δημιουργούν το όλο κλίμα το οποίο σε υποβάλλει τελείως. Στο The Beast Within τα ηχητικά εφέ είναι πραγματικά εκπληκτικά και αν σκεφτείτε ότι η μουσική είναι ειδικά γραμμένη για το παιχνίδι και μάλιστα μια όπερα του Βαγκνερ σε αφήνει πραγματικά άφωνο με τη τελειότητά της.

Τέλος αξίζει έπαινος στους ηθοποιούς του παιχνιδιού που αποδίδουν τέλεια τους ρόλους τους. Και καλύτερα να μην αναφέρω για τις γυναίκες που εμφανίζονται γιατί θα αναγκαστούμε να πάμε όλοι στη Γερμανία. 1/4μως ακόμα και ο καλύτερος ηθοποιός σίγουρα χάνει χωρίς καλό σενάριο. 1/4λοι οι δημιουργοί του adventure έδωσαν στους χαρακτήρες τους πιο κατάλληλους ρόλους με ένα σενάριο διαφορετικό από τα συνηθισμένα αλλά τέλειο.

Το παιχνίδι είναι χωρισμένο σε 6 κεφάλαια, ένα για κάθε CD, Χειρίζεσαι ανάλογα με το κεφάλαιο τον Gabriel και την Grace. Στο τελευταίο μάλιστα και το λύκο. Μετακινείσαι μέσω των χαρτών και ανάλογα με το χαρακτήρα που έχεις πρέπει να μάθεις άλλα πράγματα. 1/4σο για τα puzzles δεν θα έλεγα ότι είναι όλα δύσκολα αλλά μερικοί γρίφοι θέλουν αρκετή σκέψη. Μάλιστα προς το τέλος του παιχνιδιού από adventure γίνεται arcade με σκοπό να παγιδέψεις στο κλίβανο των μαύρο λύκο. Καλή επιτυχία ...