ΚυβερνοΓράφοι: Τεύχος 3 Σελίδα 10

Game Review

Από τον Μανώλη Π. Μαυρίκη

Η Virgin όσο περνάει ο καιρός μας εντυπωσιάζει όλο και πιο πολύ. Πρόκειται σίγουρα για μια εταιρεία που έχει κερδίσει αρκετούς χρήστες και η υπογραφή της θεωρείται από τις σημαντικότερες στο χώρο των διαφόρων computer games. Δε ξέρω αν θυμάστε το 1993 όταν εμφανίστηκε το 7th Guest. Νομίζω ότι ήταν από τα πρώτα του είδους του. Ένα adventure με έντονη την ύπαρξη puzzle και δύσκολων γρίφων. Σκεφτείτε λοιπόν μια συνέχεια του 7th Guest από τη Virgin σε συνεργασία με τη Trilobyte και τη Groovie. Τότε έχετε το 11th hour. Αρχές λοιπόν του 1996 και ενώ βρισκόμαστε στη κρίσιμη περίοδο της εξεταστικής για δικό μας κακό η Plotline φέρνει και στην Ελλάδα το πολυαναμενόμενο 11th hour. Νομίζω ότι τελικά άξιζε τη καθυστέρηση γιατί σίγουρα θα είναι ένα από τα επιβλητικότερα και πραγματικά και δυσκολότερα adventure της χρονιάς.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η εισαγωγή του παιχνιδιού εκτός από το σήμα της Virgin, της Trilobyte και της Groovie (που θα βαρεθείτε να τα βλέπετε) σας βάζει σίγουρα στο πνεύμα του παιχνιδιού, καταπληκτικό πραγματικά το video και ασύλληπτο animation τόσο σε γραφικά όσο και στις πραγματικές video σκηνές. Είστε ένας ερευνητής δημοσιογράφος ο Καρλ Ντενιγκ που δουλεύετε για μια τηλεοπτική σειρά με τίτλο Case Unsolved. Η παραγωγός σας χάνεται ερευνώντας το μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση του Χενρι Στάουφ μαζί με πέντε καλεσμένους του. Εσείς που είχατε μια ερωτική σχέση με τη Ρόμπιν αναλαμβάνετε να ξεκαθαρίσετε τόσο το τωρινό μυστήριο όσο και διάφορες άλλες εξαφανίσεις που έγιναν και σχετίζονται με τη βίλα του Στάουφ που βρίσκεται στο Harley εγκαταλειμμένη. Το μόνο που έχετε να σας βοηθήσει είναι το GameBook ένα μικρό υπολογιστή σαν Digital Databank που μεταδίδει εικόνες από τη Ρόμπιν να ζητάει βοήθεια.

Διαλέγεις λοιπόν να εξερευνήσεις τη βίλα του Στάουφ. Η ώρα είναι 7 και εξοπλισμένος με ένα φακό μπαίνεις μέσα και .. η πόρτα κλείνει πίσω σου. Είσαι παγιδευμένος στην τρομακτική βίλα του Στάουφ όπου έχεις να αντιμετωπίσεις εκτός από το φόβο σου τη δυσκολία να βρεις στοιχειά, να ερμηνεύσεις τα διάφορα αντικείμενα, να λύσεις τους γρίφους που θα παρουσιαστούν και να ερμηνεύσεις τα κρυμμένα μηνύματα.

Η περιπλάνησή σου στο σπίτι γίνεται με τη βοήθεια του φακού σου που προσδίδει και αυτός μια γοητεία στην όλη ατμόσφαιρα που πραγματικά είναι μαγευτική. Σε αυτό βοηθάει και η μουσική που όμως πιστεύω ότι δεν είναι καλύτερη από αυτή του Phantasmagoria αλλά σίγουρα αξίζει το κόπο να την έχετε δυνατά. Αποτελείται από όμορφα rock κομμάτια αλλά απλά σχετικά ηχητικά εφέ. Οι φωνή βέβαια του Στάουφ και οι επεμβάσεις του είναι αστείες αλλά σίγουρα θα σας κάνει προς το τέλος να τον βαρεθείτε και να τον βρίζετε για το σαρκασμό, την ειρωνεία του και τις προσβολές που σας κάνει. Να φανταστείτε ότι κάποια στιγμή αναρωτιέται αν υπήρχαν αιμομειξίες στην οικογένεια και βγήκατε χαζός ... Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τείθονται από τον Στάουφ γρίφοι που εσύ πρέπει να λύσεις ... οι γρίφοι αυτοί περιγράφουν με ιδιόμορφο τρόπο κάποιο αντικείμενο στο σπίτι είτε με αναγραμματισμούς είτε με μηνύματα κωδικοποιημένα ή και ακόμα κλασικά αινίγματα. Ακόμα μέσα στο σπίτι συναντάτε διάφορα puzzles μερικά από τα οποία είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολα. Όταν βρείτε κάποιο αντικείμενο γρίφου ή λύσετε κάποιο puzzle είτε θα δείτε κάποιο video είτε έχετε πρόσβαση σε κάποια ακόμα αντικείμενα. Στο τέλος κάθε ώρας τα video που είδατε ενώνονται και τα βλέπετε όλα μαζί περνώντας κατά κάποιο τρόπο ένα μέρος της όλης ιστορίας μέχρι τώρα. Σημασία μεγάλη έχει να βλέπετε όλα τα αντικείμενα και να θυμάστε που βρίσκονται αλλιώς δύσκολα θα προχωράτε. Σε κάθε γρίφο ή puzzle υπάρχει help από το GameBook που πολλές φορές θα σας φανεί πολύ χρήσιμο και "ίσως" το χρησιμοποιήσετε για να σας λύσει τελείως κάποιο puzzle. Μη μου πείτε όμως ότι δε θα είστε περισσότερο περήφανοι αν λύσετε μόνοι σας τέτοιους γρίφους και προβλήματα ... ταλαιπωρήστε λίγο τον αδρανή εγκέφαλό σας από τα shoot 'em up και τα arcade πραγματικά θα νιώσετε καταπληκτικά καταναλώνοντας λίγη φαιά ουσία. Σίγουρα χρειάζεται αρκετή αντιληπτική ικανότητα και πλάγια σκέψη (αν όχι κυκλική !!). Το παιχνίδι διαδραματίζεται μέσα σε 4 ώρες όμως σίγουρα θα σας πάρει πολύ περισσότερες για να το τελειώσετε :) Προσωπικά νομίζω ότι τα puzzle μόνα τους άξιζαν σαν παιχνίδι και θα έστεκαν ακόμα και σαν εφαρμογές, ήταν τα δυσκολότερα που έχω αντιμετωπίσει έως τώρα. Στο τέλος του παιχνιδιού παίζετε εναντίον του Στάουφ ... ένα αρκετά δύσκολο παιχνίδι στο οποίο ο Στάουφ όσο δεν τον κερδίζετε γίνεται ολοένα και καλύτερος. Νικώντας και τον Στάουφ έχετε μια παράξενη επιλογή να κάνετε μεταξύ των τριών γυναικών που συναντάς στο παιχνίδι τη Ρόμπιν, τη Σαμάνθα και τη Μαρί. Από την επιλογή σας εξαρτάται και το τέλος του παιχνιδιού.

Δυστυχώς καμιά φορά η λύση των γρίφων και ειδικά μερικών puzzle είναι τόσο δύσκολη και απίθανη που σίγουρα θα χαραμίσετε πολύ ώρα σκεφτόμενοι. Ειδικά σε ορισμένα παιχνίδια εναντίον του Στάουφ τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Έτσι καμιά φορά μπορεί να κολλήσετε πολύ ώρα και να νιώσετε ότι βαριέστε τριγυρνώντας στα δωμάτια ή προσπαθώντας να λύσετε κάποιο puzzle. Όμως πραγματικά όσο οι ώρες περνάνε το 11th hour θα σας τραβάει όλο και πιο πολύ, νομίζω ότι δε θα μπορείτε να κλείσετε τον υπολογιστή ...

Δε χρειάζεται να ανεφερθώ σε τίποτ' άλλο εκτός τα γραφικά του .. είναι πραγματικά πάρα πολύ προσεγμένα. Οι καταπληκτικές σκηνές video είναι γυρισμένες σε πραγματικούς χώρους με συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα να είναι σαφώς ανώτερο από αυτό άλλων παρόμοιων adventure. Δυστυχώς όμως για να μπορέσετε να έχετε μια τέλεια απόδοση πρέπει να έχετε σίγουρα καλή κάρτα γραφικών γιατί αλλιώς θα έχετε πρόβλημα. Σε ορισμένες που το δοκίμασα δεν άρχιζε καν το παιχνίδι και αλλού παρουσίαζε προβλήματα. Χρειάζεται να είναι Vesa compatible για το οποίο παρέχει tsr το ίδιο το παιχνίδι. Όμως αν η κάρτα σας είναι παλιάς τεχνολογίας αμφιβάλλω αν θα σας δουλέψει. Το κουτί λέει ότι αρκεί 1 MB πάντως αν έχετε 2 MB σίγουρα δε θα έχετε κανένα πρόβλημα. Καλή "διασκέδαση".