DTS - Το νέο σύστημα ήχου στους κινηματογράφουςΟ ήχος στον κινηματογράφο γίνεται ψηφιακός , και δεν αναφερόμαστε μόνο στο στάδιο της παραγωγής μιας ταινίας αλλά στο πως αυτή θα φτάνει στις αίθουσες προβολής.Είναι γνωστό πως τον τελευταίο καιρό η ψηφιακή τεχνολογία έχει εισβάλλει στο Hollywood με πάρα πολλές μορφές αντικαθιστώντας τους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής.Το μοντάζ, ο ήχος , τα ειδικά εφέ γίνονται πια με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών .Ποιος δε θυμάται την ταινία Jurassic Park του Steven Spielberg και τους διάσημους δεινόσαυρους που ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια μας εκατομμύρια χρόνια μετά την εξαφάνισή τους από τη γη.
Αυτό όμως που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως ο Spielberg μαζί με μία ομάδα τεχνικών εκμεταλλεύτηκαν τη συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία των PC και των CD-ROM ώστε ο θεατής να απολαμβάνει εξαιρετικής ποιότητας ψηφιακό ήχο στην κινηματογραφική αίθουσα κάτι που δεν ήταν δυνατόν με τη συμβατική αναλογική τεχνολογία . Έτσι γεννήθηκε το DTS (digital theater systems) που κατόρθωσε σε διάστημα 2 ετών να εξαπλωθεί σε πάνω από 4500 αίθουσες σε όλο τον κόσμο. Όλο το σύστημα αποτελείται από ένα pc εξοπλισμένο με 2 οδηγούς cd rom και μία ειδική κάρτα που προσφέρει υψηλής πιστότητας ήχο 6 καναλιών . Η ηχητική μπάντα της ταινίας είναι γραμμένη με μορφή ψηφιακών αρχείων σε δίσκους cd-rom που συνοδεύουν κάθε κόπια που φτάνει για προβολή στις αίθουσες. Ο συγχρονισμός εικόνας και ήχου επιτυγχάνεται μέσω ενός ειδικού κώδικα που βρίσκεται επάνω στην κόπια, δίπλα ακριβώς από το αναλογικό κανάλι ήχου που έτσι κι αλλιώς διατηρείται για λόγους συμβατότητας. Με αυτό τον τρόπο όσες αίθουσες δε διαθέτουν το dts δε χρειάζεται να παραγγέλνουν ειδικές κόπιες γεγονός το οποίο βοήθησε στη γρήγορη εξάπλωση του συστήματος.
Ο ήχος πλέον στην κινηματογραφική αίθουσα γίνεται ένα ισχυρό εκφραστικό μέσο στα χέρια του σκηνοθέτη, ο οποίος πλέον απελευθερωμένος από τους περιορισμούς του παρελθόντος, ελέγχει άμεσα το ηχητικό αποτέλεσμα. Ο ισχυρός ήχος μιας κανονιάς, το θρόισμα των φύλλων ενός δέντρου,μπορούν πλέον να αναπαραχθούν με εξαίρετη πιστότητα και ρεαλισμό, απαλλαγμένα από κάθε ανεπιθύμητο θόρυβο ή παραμόρφωση.Ακόμη,άτομα με μειωμένη ικανότητα όρασης ή ακόμη και τυφλοί μπορούν να παρακολουθήσουν μια ταινία χάρις στο νέο αυτό σύστημα. Οι μεγάλες αποθηκευτικές ικανότητες του cd rom επιτρέπουν την ενσωμάτωση ενός ξεχωριστού καναλιού με αφήγηση, που μεταδίδεται με ειδικά ακουστικά στα άτομα αυτά, επιτρέποντάς τους παράλληλα να απολαύσουν μαζί με τους άλλους θεατές,τον υψηλής πιστότητας ήχο της κινηματογραφικής ταινίας. Αυτή η μέθοδος εφαρμόστηκε στην ταινία Forrest Gump με μεγάλη επιτυχία.
Ήδη το νέο αυτό σύστημα έχει εγκατασταθεί σε 2 κεντρικούς κινηματογράφους στην Αθήνα και τη Γλυφάδα. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλοι..ΣΥΣΤΗΜΑ DTS-6

Γενικά:6-καναλικό ψηφιακό
σύστημα ήχου με:
- Αριστερό (L)
- Κεντρικό (C)
- Δεξί (R)
- Αριστερό Surround (LS)
- Δεξί Surround (RS)
- Subwoofer

Απόκριση συχνοτήτων: L, C, R, LS, RS: 20Hz - 20khz
Subwoofer 20Hz - 150Hz
Δυναμική απόκριση: 95db για όλα τα κανάλιαΤο ψηφιακό σύστημα playback DTS-6, για κινηματογραφική προβολή 35mm, είναι σχεδιασμένο να αναπαράγει ήχο πλήρους εύρους συχνοτήτων, μέσα από το ήδη υπάρχον ηχητικό σύστημα των περισσότερων κινηματογραφικών αιθουσών.
Το DTS ξεκίνησε με την πρεμιέρα του JURASSIC PARK της Universal (UIP) στις 11 Ιουνίου 1993. Από τότε, ο αριθμός των εγκαταστάσεών τους έφτασε από 900 σε 4,300 παγκοσμίως. Από αυτές 1,032 βρίσκονται στην Ευρώπη.
Το DTS είναι το πιο υψηλής τεχνολογίας και προσιτής τιμής ηχητικό σύστημα κινηματογραφικής προβολής. Το έχουν υιοθετήσει 9 μεγάλα Studios και Παραγωγοί:

MGM New Line Cinema Universal
Paramount Castle Rock Entertainment Warner Bros
Miramax Amblin Entertainment 20th Century Fox

Από την αρχή, έχουν εκδοθεί 78 τίτλοι μέσα σε 22 μήνες και άλλοι 80 αναμένονται μέσα στο 1995.

Χρήστος Γαρταγάνης (Tiramola@hol.gr)