Ο κόσμος της λήψης
Εικονοσκόπια και βιντεοκάμερες


Σαν αρχή αυτής της στήλης, θα πρέπει να γνωρίσουμε το θέμα μας.
Τα εικονοσκόπια, ή αλλιώς οι βιντεοκάμερες είναι ένα λίγο-πολύ γνωστό θέμα, όμως όταν αποφασίσατε ή αποφασίσετε να αγοράσετε μία κάμερα και ψάξετε την καταλληλότερη για εσάς, το ποιό φυσικό είναι να μπερδευτείτε με τους άγνωστους όρους, και τις δυνατότητές τους.
Μέσα από αυτή τη στήλη, θα προσπαθήσουμε να δούμε τις ικανότητες που έχουν οι βιντεοκάμερες, ενώ στα επόμενα δύο τεύχη θα αναλύσουμε περισσότερο τις δυνατότητες αυτές.

Ικανότητες βιντεοκάμερας

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ: Είναι το σύστημα με το οποίο γράφει η κάμερα πάνω στη βιντεοκασέτα και ο τύπος κασέτας που δέχεται. Υπάρχουν αρκετά είδη εγγραφής που τα ποιο συνηθισμένα είναι: VHS, VHS-C, S-VHS, S-VHS-C, 8mm, και Hi 8.
VHS....: Είναι το κοινό σύστημα που χρησιμοποιούν τα οικιακά VIDEO στην Ελλάδα.
VHS-C..: Είναι το σύστημα VHS-Compact, το ίδιο σύστημα εγγραφής με την VHS αλλά είναι μικρή η κασέτα. Η ίδια κασέτα μπορεί να παιχτεί και σε ένα κανονικό οικιακό video με Adaptor κασέτας vhs-c σε vhs.
S-VHS..: Είναι το σύστημα Super-VHS εξελιγμένη μορφή του συστήματος vhs.
S-VHS-C: Το σύστημα S-VHS με βιντεοκασέτα μικρού μεγέθους (Compact).
8mm....: Σύστημα εγγραφή σε ταινία 8mm, μικρό μέγεθος, λίγο
μεγαλύτερη από κασέτα κασετόφωνου και μικρότερη από την compact. Hi 8...: Σύστημα εγγραφής Hi 8mm, εξελιγμένη μορφή του απλού 8mm και η εγγραφή γίνετε σε ταινία των 8 mm.

(σημ. υπάρχει και το σύστημα εγγραφής Betacom που είναι το επαγγελματικό σύστημα εγγραφή που χρησιμοποιούν πχ τα τηλεοπτικά κανάλια με την καλύτερη απόδοση εικόνας.)

(σημ. Η διαφορά κάθε συστήματος εγγραφής είναι η ανάλυση εικόνας που έχουν όπως για παράδειγμα έχουμε στα computers τις διάφορες αναλύσεις εικόνων έτσι είναι και στα συστήματα εγγραφής, το καλύτερο σύστημα είναι το σύστημα Betacom το οποίο είναι επαγγελματικό, μετά με τη σειρά πηγαίνουν τα συστήματα: Hi 8, S-Vhs, 8mm, Vhs.)

ΜΕΓΕΝΘΗΣΗ ΕΙΔΩΛΟΥ (ZOOM): Είναι η γνωστή ιδιότητα μία κάμερας να μεγεθύνει το είδωλο που "κοιτάζει", είναι γνωστό σαν Ικανότητα Zoom, και στις οικιακές κάμερες παίρνει τιμές από 6x μέχρι 15x (χ σημαίνει επί στο είδωλο.. μεγέθυνση πχ 6 φορές επί τις διαστάσεις του ειδώλου), συνηθέστερες τιμές είναι οι 8 και 12.
Το Zoom μπορεί να είναι Αυτόματο (με κουμπί), Χειροκίνητο, Δύο ταχυτήτων, ή ρυθμιζόμενης ταχύτητας. Κάθε ένα δεν αποκλείει την ύπαρξη του άλλου.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ: Είναι η ταχύτητα με την οποία γράφει στην κασέτα η κάμερα και μπορεί να είναι Standar Play (SP) ή Long Play (LP). Μία Κασέτα που είναι πχ 10 λεπτών κανονικά (σε SP) σε σύστημα LP γίνετε 20 λεπτών, δηλαδή το σύστημα LP διπλασιάζει τη διάρκεια εγγραφής. Μερικές κάμερες έχουν τη δυνατότητα να γράφουν σε SP αλλά σε LP μόνο να μπορούν να κάνουν αναπαραγωγή.
Τα σύστημα εγγραφής VHS και S-VHS μπορούν να γράψουν μόνο με SP σύστημα, και έχουν σαν μέγιστη κασέτα τις 4 ώρες. Τα συστήματα εγγραφής με Compact κασέτες (Vhs-C S-vhs-c) μπορούν να δεχτούν και τα δύο συστήματα, και υπάρχουν κασέτες 30 και 45 λεπτών σε SP και ανάλογα τα διπλάσια σε Lp (60, και 90 λεπτά).
Και τέλος τα συστήματα εγγραφής 8mm και Hi 8mm μπορούν να δεχτούν κασέτες με διάρκεια 90 λεπτών σε SP ενώ με τις καινούριες όμως ευαίσθητες κασέτες μπορούν να φτάσουν σε SP τα 120 λεπτά.

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ (LUX): Είναι η ελάχιστη ένταση φωτισμού στην οποία μπορεί η κάμερα να κάνει λήψη εικόνας και αυτό που θα "βγει" να είναι ευδιάκριτο. Μετριέται σε βαθμού έντασης φωτός που είναι τα Lux, υπάρχουν και ειδικά μηχανήματα που μετράνε τα Lux.

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ: Η ικανότητα της κάμερας να περιορίζει τα "κουνήματα" που δημιουργούνται από τη λήψη κάποιου αρχάριου, ή μέσα από αυτοκίνητο, κάνοντας έτσι την ταινία σας να είναι πολύ ποιο ευχάριστη.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ MACRO: Η δυνατότητα να μπορεί να εστιάσει ένα αντικείμενο η κάμερα σε απόσταση μερικά εκατοστά από τον φακό. Τη δυνατότητα αυτή την έχουν όλες σχεδόν οι κάμερες.

ΕΣΤΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΚΟΥ: Είναι η εστιακή απόσταση του φακού που μετριέται σε χιλιοστά (mm) και καθορίζει την έκταση της γωνίας λήψης του φακού και το μέγιστο άνοιγμα διαφράγματος. (δηλαδή αν είναι Ευρυγώνιος ή τηλεφακός και τη φωτεινότητα του φακού).

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΛΕΙΣΤΡΟΥ: Είναι η ταχύτητα με την οποία το κλείστρο ανοιγοκλείνει. Κανονική ταχύτητα είναι το 1/50 του δευτερολέπτου.

Η στήλη συνεχίζετε στην επόμενη σελίδα.