Νομοσχέδιο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Από τα μέσα Μαρτίου, ακούγαμε για κάποιο νομοσχέδιο "Βενιζέλου" ή "Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης" που ετοιμαζόταν να κατατεθεί άμεσα, μέσα στον ίδιο μήνα, στη βουλή προς ψήφιση.
Οι νέες ρυθμίσεις, και αλλαγές του, το έκαναν σε μικρό χρονικό διάστημα πολυπόθητο για μερικούς ή εχθρό για άλλους, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του το έκανε να καθυστερήσει αρκετά και να πολυσυζητηθεί.
Οι αντιδράσεις που υπήρξαν μάλλον ήταν αρκετά ισχυρές ώστε να το καθυστερήσουν, και ενώ περιμέναμε άμεση κατάθεση στη βουλή, στις αρχές Μαΐου χάνουμε τα ίχνη του, ενώ στα μέσα Ιουνίου, το βλέπουμε να κατατίθεται στο θερινό τμήμα της βουλής, που παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης να συζητηθεί ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο στο θερινό τμήμα, η συζήτηση περί αυτού άρχισε πριν ολοκληρωθεί ο μήνας.
Τελικά σε μία ασυνήθιστη για τα Ελληνικά δεδομένα ατμόσφαιρα, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και έγινε νόμος του Κράτους από το θερινό τμήμα της βουλής στις 13 Ιουλίου και θα τεθεί σε εφαρμογή από το Νοέμβριο, μέχρι τότε ισχύουν τα όσα ίσχυαν(!).
Οι στόχοι του νόμου πλέον όπως υποστήριξε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι παρά τη σύγκρουση με μεγάλα συμφέροντα να αλλάξει την κατάσταση των μέσων μαζικής ενημέρωσης προς το καλύτερο, με αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου και εγγυήσεις για την εφαρμογή του που δεν υπήρχαν στο νόμο του '89 και να αποτρέψουν κάθετα τη συγκέντρωση της τέταρτης εξουσίας σε λίγα πρόσωπα.
Εν τέλη το πολυπόθητο για πολλούς νομοσχέδιο που ακουγόταν στα μέσα Μαρτίου μετά από 4 μήνες, ύστερα από λίγες τροποποιήσεις, στα μέσα Ιουλίου, έγινε νόμος του κράτους!
Ας ελπίσουμε ο νόμος αυτός να εφαρμοστεί σωστά, και να μην είναι ξεπερασμένος σε 2-3 χρόνια, καλύπτοντας όσο γίνεται και "εμάς" τα ηλεκτρονικά μέσα ..!

Αλέξανδρος Μπούκουρης(djalex@hol.gr)