Από τον Χρήστο Χομπά
ΕΜΕΙΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑΜΕ

«Διακοπές τέρμα, τώρα κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, αναμένεται δύσκολος χειμώνας για όλους».

Μια φράση που όλοι ακούμε τώρα τελευταία, μια φράση που συνοδεύεται από μια τάση για μελαγχολία.

OΧΙ! Δε θα μας πάρει από κάτω, δε θα επιτρέψουμε σε μια σειρά από λέξεις να μας παρασύρουν σε δύσβατα μελαγχολικά μονοπάτια τα οποία δε γνωρίζουμε. Με σύντροφο και οδηγητή τις καλοκαιρινές αναμνήσεις κοιτάμε μπροστά με μια διαφορετική διάθεση, με μια διάθεση για καινούριες και δυνατές συγκινήσεις τις οποίες θα επιδιώξουμε να έχει ο χειμώνας. Άλλωστε τι διαφορετικό θα έχει ο φετινός χειμώνας από τις άλλες εποχές; -Οικονομική λιτότητα, ακρίβεια, ανεργία, πληθωρισμό, σκοπιανό, κυπριακό, Αιγαίο, αλβανική μαφία, σκάνδαλα, πολιτική αστάθεια- Ε και; Όλα αυτά μάς είναι γνωστά, έχουν γίνει ένα με μας, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά, είναι η τροφή μας. Καταστάσεις τις οποίες ζούμε καθημερινά, όλους τους μήνες του χρόνου, και όχι μόνο το χειμώνα.

Επομένως σκάστε ένα πλατύ χαμόγελο (όχι για να βγούμε φωτογραφία...) και δείτε με περισσότερη αισιοδοξία και με μια δόση τρέλας το βραχυπρόθεσμο μέλλον. Όσο για το μακροπρόθεσμο... αφήστε το καλύτερα, δε μας παίρνει. Άλλωστε μια και μιλάμε για δόση τρέλας, φέτος μας προέκυψε και μια φθινοπωρινή «πρόωρη» τρέλα. Η κυβέρνηση εξήγγειλε πρόωρες εκλογές. Πρόωρες, λένε, για το καλό της πατρίδας και του λαού. -Για τη δική μας ατυχία, ρε γαμώτο, λέω εγώ- Και να σου οι γνωστές πολιτικές φάτσες, οι γνωστοί πολιτικοί μαϊντανοί της τηλεόρασης παρελαύνουν καθημερινά, απ’ όλα τα κανάλια της τηλεόρασης με τη γνωστή σοβαροφάνεια που τους διακρίνει. Τα κανάλια άλλο που δε θέλουν. Πώς θα καλύψουν τις ατέλειωτες ώρες της τηλεοπτικής απραξίας χωρίς να τους κοστίσει, αναρωτιούνται. Να τη η ευκαιρία να κατακλύσουν όλες τις ώρες του τηλεοπτικού προγράμματος μ’ ατελείωτες αδιέξοδες πολιτικές συζητήσεις. Και να σου σύσσωμος ο «πολιτικός» θίασος έτοιμος να δώσει τη δική του παράσταση. Καθίστε όσο γίνεται πιο αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας πίνοντας το ποτό της αρεσκείας σας και απολαύστε το «Θέατρο του παραλόγου», η αυλαία πέφτει και η παράσταση αρχίζει! Σε όλα τα κανάλια επί καθημερινής βάσης παίζεται η ίδια εκπομπή. «Εκλογές ΄96» λέγεται (μήπως θα ταίριαζε «Τρέλα ’96», λέω εγώ) και οι ίδιοι πολιτικάντηδες αναλώνονται σε μακρόσυρτους, ξύλινους μονόλογους, σε ατελείωτα ΘΑ και υποσχέσεις και σε γελοίους αυτοεπαίνους. Οι μεν κατηγορούν τους δε για αναξιοπιστία και ανικανότητα και οι δε τους μεν για συμφεροντολογία και αδιαφορία, αλλά όλοι ξαφνικά έχουν στρέψει το βλέμμα τους στον απλό πολίτη και στα προβλήματά του. Ξαφνικά όλοι νοιάζονται για το καλό του λαού και θέλουν να τον βοηθήσουν. Ξαφνικά όλοι μάς θυμήθηκαν και θέλουν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο όπου οι ίδιοι μάς έχουν οδηγήσει. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν κάποιοι αληθινοί Έλληνες και μας θυμίζουν το ελληνικό μεγαλείο και πραγματικά διαφημίζουν με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα. Ο λόγος για όλες εκείνες τις ελληνικές ψυχές που έδωσαν το δικό τους αγώνα και βγήκαν νικητές και θριαμβευτές εκεί κάτω στην αφιλόξενη αναψυκτικούπολη Ατλάντα. Αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλους τους Έλληνες αθλητές, Ολυμπιονίκες και μη, για την απέραντη χαρά που μας έδωσαν και γιατί μας έκαναν να νιώσουμε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες. Ελπίζω όμως η ελληνική πολιτεία να σταθεί για μια φορά στο ύψος της και να βοηθήσει όλα αυτά τα παιδιά. Να μην αρκεστεί μόνο σε υποσχέσεις. Καιρός ο λόγος της να γίνει έργο και να βοηθηθούν οι Έλληνες αθλητές και κατ’ επέκταση ο ελληνικός αθλητισμός.

Εκτός από τους Έλληνες αθλητές, θριαμβευτής από την Ολυμπιάδα βγήκε και το ελληνικό πνεύμα, στο φιάσκο και στο ντελίριο ανοργανωσιάς και προχειρότητας των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα. Ρεζιλεύτηκαν και διαψεύστηκαν όλες εκείνες οι διεθνείς, επιφανείς μούρες που το 1990 έκλεψαν στο ζύγι και έστρεψαν τη ζυγαριά προς το μέρος του χρήματος, δίνοντας εντολή στην COCA COLA, στο CNN και στην Ατλάντα να οργανώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Φεύγουμε όμως από τη μακρινή Ατλάντα και επιστρέφουμε στη βάση μας και, επειδή μου είπαν ότι δεν πρέπει να μακρηγορώ για να μη γίνομαι κουραστικός, κλείνω με μια σειρά από συμβουλές για περισσότερη τρέλα. Αποδράστε από την καθημερινότητα, αγαπήστε όσους σας αγαπάνε και αγνοήστε όσους σας μισούν. «Οι διακοπές τέλειωσαν, αναμένεται δύσκολος χειμώνας».

-Ε και; Εμείς χαμογελάμε.