Από τη Λίνα Μαλέσκου

ΠΡΟΤΑΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
(Για όποιον αισθάνεται ανθρωπιστής)

Τα πάντα αλλάζουν γύρω μας, όχι όμως αναγκαστικά προς την κατεύθυνση που θα επιθυμούσαμε. Ακόμα περισσότερο, δεν είναι σε καμιά περίπτωση ξεκάθαρο προς τα πού πηγαίνουμε, ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας μας, της συνοικίας μας, της δικής μας ζωής... Ήδη δεν υπάρχει ηγέτης στον οποίο να πιστεύουμε και συχνά μας κυριεύει η αίσθηση ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε κανέναν.

Σημαίνει ότι σ' αυτό τον κόσμο του ατομικισμού και του ανταγωνισμού, σ' αυτή τη ζούγκλα που εξουσιάζεται από το "θεό χρήμα", σ' αυτή την καθημερινή μάχη για την επιβίωση, δεν υπάρχει πια χώρος για τη φιλία, για την αλληλέγγυα συμπεριφορά, για την εγγενή ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία;

Σημαίνει ότι έχουμε ξεχάσει λίγο τον ίδιο τον εαυτό μας;

Σημαίνει ότι πραγματικά δεν μπορούμε, ή ακόμα περισσότερο δε θέλουμε, να δώσουμε στον εαυτό μας ελάχιστο χρόνο για να στοχαστούμε πάνω σε θέματα πραγματικά σημαντικά: τον τύπο της ζωής που θέλουμε, το ίδιο το νόημα της ζωής;

Πραγματικά, δεν μπορούμε ή μας έχουν κάνει να αισθανόμαστε αδύναμοι, οδηγώντας μας σ' αυτό το δρόμο, χωρίς έξοδο, του "να σωθεί όποιος μπορεί;"

Εμείς οι ανθρωπιστές πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε έτσι. Ότι είναι αναγκαία μια αλλαγή. Μια αλλαγή που δεν εξαρτάται από κανέναν εκτός από εμάς τους ίδιους. Μια αλλαγή που ξεκινάει από εμάς τους ίδιους και που τη μοιραζόμαστε, από την πρώτη στιγμή, μ' αυτούς που έχουμε πιο κοντά μας: την οικογένειά μας, τους φίλους μας. Αυτούς τους αγαπημένους ανθρώπους, που πιθανότατα έχουν τις ίδιες ανάγκες κι ανησυχίες. Η αλλαγή είναι δυνατή και το κλειδί βρίσκεται στην καρδιά μας. Όλα αρχίζουν από το να το θέλουμε και στη συνέχεια να το εφαρμόσουμε στην πράξη. Εμείς οι ανθρωπιστές είμαστε πεπεισμένοι ότι ο ατομικισμός δεν έχει νόημα, η ζωή όμως ναι!

Για ν' αποφασίσουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε, σε τι συνθήκες, και τι είμαστε διαθέσιμοι να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε αυτές τις συνθήκες. Οι συναντήσεις μας, της προσωπικής εργασίας, είναι το αναγκαίο περιβάλλον για να αποσαφηνίσουμε και να ενδυναμώσουμε το νόημα της ζωής μας, για να ξυπνήσουμε αυτή την εσωτερική δύναμη, που τόσο χρειαζόμαστε για να ζήσουμε.

Για ν' αρχίσουμε να τοποθετούμε αυτή τη δύναμη σε μια αλλαγή που, ξεκινώντας από εμάς και το άμεσο περιβάλλον μας, επεκτείνεται σε όλη την κοινωνία. Η πρότασή μας λοιπόν είναι να έρθεις σ' επαφή μαζί μας, μαζί με το σύντροφό σου, την οικογένειά σου, τους πιο κοντινούς σου φίλους... Η πρότασή μας είναι αυτές οι συναντήσεις της προσωπικής εργασίας. Συναντήσεις στις οποίες είναι ακριβώς η στιγμή για την ανταλλαγή, το διάλογο, για να μοιραστούμε συλλογισμούς.

Κάνε εσύ το πρώτο βήμα. Πάρε ένα τηλέφωνο στα:

01/92.14.738 (Λίνα, Βασίλης),
01/22.82.910 (Γιώτα, Μαριλένα),
01/22.36.597 (ΑΚΑΕ, Πατήσια).

Πίσω στο άρθρο "Το Ανθρωπιστικό Κίνημα"