This Page's Logo ΚυβερνοΓράφοι: Τεύχος 3 Σελίδα 3
Πολεμική κρίση στα ΙΜΙΑ

Από τους Λευτέρης Τουτζόγλου,
Χρήστος Χομπάς.

Ο Ιανουάριος του 1996 ήταν ένας καυτός μήνας για την Ελλάδα, και για τη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση του Κων/νου Σημίτη, η οποία κλήθηκε να λύσει το μεγάλο πρόβλημα μίας ακόμα αιφνιδιαστικής ενέργειας της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Το σύμπλεγμα των βραχονησίδων Ίμια βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο κοντά στη νήσο Κάλυμνο. Το όλο θέμα δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση της Τουρκίας και κυρίως από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ για να μπορέσει να κερδίσει με ένα τέτοιο επεκτατικό τρόπο την ψήφο του Τουρκικού λαού εν' όψη των επικείμενων εκλογών στη γειτονική χώρα.
Στα μέσα του Ιανουαρίου του 1996, Τουρκικό εμπορικό πλοίο προσαράζει λόγω βλάβης σε μία από τις νήσους του συμπλέγματος Ίμια. Το Ελληνικό λιμενικό σώμα δέχεται σήμα και σπεύδει να βοηθήσει το Τουρκικό πλοίο, όμως ο κυβερνήτης απαγορεύει στο λιμενικό να επέμβει με την αιτιολογία ότι τα ύδατα που βρίσκονται οι βραχονησίδες είναι Τουρκικά. Το τουρκικό πλοίο επικοινωνεί με την εταιρεία στην οποία ανήκει και αυτή βεβαιώνει τον κυβερνήτη ότι βρίσκεται στα Ελληνικά χωρικά ύδατα. Έπειτα από αυτό, το λιμενικό σώμα βοηθάει με ρυμουλκό το πλοίο να φτάσει σε ένα λιμάνι της Τουρκίας.
Θορυβημένοι από το συμβάν οι κάτοικοι της Καλύμνου αποφασίζουν να βάλουν μία Ελληνική σημαία στη βραχονησίδα. Πράγματι την επόμενη μέρα ο δήμαρχος του νησιού φτάνει στο σημείο με βάρκα για να εγκαταστήσει μία Ελληνική σημαία με μικρό ξύλινο ιστίο και δένει το κοντάρι της σημεία με σχοινί. Αυτό όμως, έδωσε στους Τούρκους την αφορμή δημιουργίας επεισοδίου.
Στα τέλη του Ιανουαρίου, μία ομάδα Τούρκων φερόμενων ως δημοσιογράφων της Τουρκικής εφημερίδας HURIYET κατεβαίνει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της Ελλάδας με ελικόπτερο. Οι "δημοσιογράφοι" με κάμερα αποθανατίζουν υο γεγονός της υποστολής της Ελληνικής σημαίας και της αντικατάστασής της μέ Τουρκική.
Αμέσως δημιουργείτε μείζον ζήτημα το οποίο επιφέρει μία σειρά συσκέψεων στο πεντάγωνο, μεταξύ του υπουργείου Εθνικής αμύνης και το υπουργείο Εξωτερικών. Το γεγονός αυτό, προξένησε επίσης το ενδιαφέρον του Λευκού Οίκου λόγω οικονομικών συμφερόντων στην περιοχή (πετρέλαια). Ο Τούρκικος τύπος και η κυβέρνηση αρχίζουν τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας αμφισβητώντας την Ελληνικότητα των νησιών αυτών και τις συνθήκες με τις οποίες πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις. Όλα αυτά αποσκοπούν στον εξαναγκασμό της Ελλάδας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, πράγμα που αρνείται ρητά η Ελληνική κυβέρνηση. Λίγες μέρες μετά ο δήμαρχος της Καλύμνου πηγαίνει στην Ίμια και τοποθετεί μία πολύ μεγαλύτερη Ελληνική σημαία. Αυτό δημιούργησε στην Τουρκία εθνικιστικό παροξυσμό και πλέον η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για ανοιχτή πρόκληση και την προειδοποιεί ότι αν δε βγει η σημαία θα δημιουργηθεί "θερμό" επεισόδιο.
Ο Στρατός και ο στόλος της Ελλάδας τείθονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας και στέλνονται μερικές φρεγάτες στην περιοχή μαζί με άνδρες των ειδικών δυνάμεων για να φυλάνε τη νήσο. Τουρκία και Ελλάδα τώρα βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου. το βράδυ εκείνης της ημέρας ήταν πολύ κρίσιμο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Φρεγάτα αντιλαμβάνεται ύποπτες κινήσεις ενός Τουρκικού πλοίου το οποίο από αθέατη πλευρά διπλανής βραχονησίδας αφήνει Τούρκους κομάντος. Δίνεται αμέσως σήμα στη φρεγάτα Ναβαρίνο για εξακρίβωση της υπ' οψίας. Αμέσως από τη φρεγάτα Ναυαρίνο φεύγει ελικόπτερο με 3 άνδρες με προορισμό το νησί που έγινε η Τουρκική απόβαση. Λίγη ώρα αργότερα το ελικόπτερο επιβεβαιώνει την πληροφορία, και μετά από λίγο καθώς επέστρεφε στη φρεγάτα το ελικόπτερο πέφτει κατά παράξενο τρόπο στη θάλασσα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα 3 μέλη του πληρώματος.
Παράλληλα η Αμερικάνικη κυβέρνηση υποδεικνύει στις δύο χώρες να συμβιβαστούν και να αποκλιμακωθεί η κρίση. Ουσιαστικά όμως διέταξαν την Ελλάδα να αποσύρει την ομάδα των Ο.Υ.Κ. μαζί με τη σημαία από τη βραχονησίδα. Η ομάδα των Ελλήνων στρατιωτών αποσύρεται απογοητευμένη μαζί με το εθνικό μας σύμβολο.
Η αποκλιμάκωση είχε επιτευχθεί. Στην Ελλάδα όμως επικρατεί κλίμα απογοήτευσης λόγω της φερόμενης ως "Τουρκικής νίκης". Τα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας προβάλλουν την αποχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών και των Τούρκων κομάντος με τις επιγραφές για τους πρώτους "Η Ελληνική υποχώρηση" και για τους δεύτερους "Τα λιοντάρια επιστρέφουν".
Αμέσως μετά η Τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα νησιά αυτά τους ανήκουν, βρίσκουν όμως εμπόδια από την Ιταλία και αργότερα από την ηγεσία της Ε.Ε. οι οποίοι στηρίζουν τις Ελληνικές θέσεις. Η Τουρκία απειλούσε για νέο θερμό επεισόδιο αν η Ελλάδα έκανε άσκηση του δικαιώματός της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης εκπλήσσει τη Βουλή με τις δημόσιες ευχαριστίες για την Αμερικανική μεσολάβηση, δημιουργώντας θύελλα αντιδράσεων. Ο Τούρκικος τύπος οργιάζει κατά της Ελλάδας με επεκτατικούς και εθνικιστικούς τίτλους. Το ζήτημα όμως δεν τελειώνει εκεί. Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις με παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των διεθνών υδάτων.
Ο Ελληνικός λαός απογοητευμένο και ξαφνιασμένος από τους χειρισμούς της νέας κυβέρνησης ζητάει να αποδοθούν ευθύνες και να αποπεμφθούν οι υπεύθυνοι.