ΚυβερνοΓράφοι: Τεύχος 3 Σελίδα 12

Ο κόσμος της λήψης - Βιντεοκάμερες.


Από τον Αλέξανδρο Μπούκουρη


Είδη Συστήματος Εστίασης

Τα είδη εστίασης είναι 3, και είναι: Σύστημα εστίασης IR, Αυτόματη εστίαση TTL, και Εσωτερική εστίαση.
Παρακάτω θα αναφερθούμε αναλυτικότερα για το κάθε ένα από αυτά...

Σύστημα Εστίασης Υπέρυθρων Ακτίνων (IR)

Το σύστημα αυτό είναι ικανό να καθορίζει την πραγματική απόσταση μεταξύ του αντικειμένου, και του εικονοσκοπίου. Έχει έναν ειδικό φακό-πομπό που εκπέμπει υπέρυθρες ακτίνες, οι οποίες αντανακλά στο είδωλο και επιστρέφουν σε έναν άλλο ειδικό φακό-δέκτη ο οποίος ελέγχει τον φακό εστίασης, εάν η ποσότητα της υπέρυθρης ακτίνα που έφυγε είναι ίση με αυτήν που έφτασε, τότε ο φακός εστίασης θα εντοπίσει την απόσταση από το αντικείμενο στο εικονοσκόπιο. Το εικονοσκόπιο μπορεί να αντιληφθεί απόσταση μέχρι 5m και 35cm.

Πλεονεκτήματα:
° Λειτουργεί τέλια σε χαμηλό φως (οι υπέρυθρες αντανακλούν και στο σκοτάδι...)
° Η ταχύτητα αντίδρασης είναι καλή και το σύστημα είναι σταθερό.
° Δε θα προκληθεί κίνηση του φακού από το zoom.


Μειονεκτήματα:
° Μπορεί να υπάρξουν σφάλματα αφού η απόσταση μετράτε λίγο ποιο μακριά από τον φακό, και το σφάλμα θα είναι μεγαλύτερο αν το αντικείμενο είναι κοντά στον φακό.
° Οι υπέρυθρες ακτίνες αντανακλά και στους καθρέφτες, ή τα τζάμια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει εστίαση όταν γίνετε λήψη μέσα από αυτοκίνητο π.χ.


Αυτόματη Εστίαση Μέσω Του Φακού (TTL)

Το σύστημα αυτό μιμείται τις ενέργειες ενός επαγγελματία cameraman, ο φακός εστίασης ρυθμίζετε μέχρι να επιτευχθεί η καλύτερη εικόνα, η εκτίμηση γίνετε με αναζήτηση της υψηλότερης αντίθεσης. Το εικονοσκόπιο γυρίζει τον φακό μέχρι να βρει την καλύτερη "θέση". Ρυθμίζει και υπολογίζει τη γωνία, το βάθος, τον φωτισμό και πετυχαίνει την καλύτερη εστίαση. Όλες οι εικόνες είναι καθαρότατες, από το 1m μέχρι το άπειρο...

Πλεονεκτήματα:
° Μπορεί η εστίαση να γίνει μέσα από παράθυρα, υποβρύχια, με φακούς για εφέ, αφού δεν αναζητά το βάθος, αλλά την οξύτερη γωνία...
° Δεν παρουσιάζονται λάθη όταν τα αντικείμενα είναι κοντά στον φακό.
° Η προτεραιότητα δίνετε στο κέντρο της εικόνας και εστιάζει με βάση το θέμα.
° Έχει άμεσο έλεγχο της χειροκίνητης ρύθμισης και του zoom, που δίνουν επαγγελματική αίσθηση.


Μειονεκτήματα:
° Το σύστημα μοιάζει "νευρικό" αφού μόλις η εικόνα αλλάξει (με χρήση zoom ή αλλαγής φωτισμού) θα αναζητήσει πάλι το καλύτερο σημείο εστίασης, και πολλές φορές μέχρι να το βρει, θολώνει λίγο...

Εσωτερική Εστίαση

Αυτό το νέο σύστημα αυτόματης εστίασης, αναζητά επίσης την πιο καθαρή εικόνα, όπου το περίγραμμα των αντικειμένων θα είναι ολοκάθαρο. Ένα κύκλωμα παράγει υψηλά σήματα για γρήγορες αλλαγές (νετ) και χαμηλά σήματα για αργές κινήσεις (φλου). Τα εξελιγμένα εικονοσκόπια χρησιμοποιούν ένα παράθυρο προσαρμογής που αναγνωρίζει τις άκρες των αντικειμένων, και έτσι ανιχνεύει την κίνηση και ακολουθεί το αντικείμενο. Επίσης, κατά τη διάρκεια του zoom δε θα αλλάξει το σημείο εστίασης, ώστε το αντικείμενο θα παραμείνει καθαρό από ευρυγώνιο μέχρι tele.. Ο φακός εστίασης είναι στην πραγματικότητα ένας μικρός φακός μέσα στο τμήμα των φακών. Οι κινήσεις που χρειάζονται είναι ελάχιστες και για αυτό δεν επηρεάζετε το μέγεθος της εικόνας, (!!!!) το μοτέρ που κινεί αυτόν τον φακό εκτελεί κινήσεις μικρότερες από το πάχος μίας τρίχας (!!!!)

Πλεονεκτήματα:
° Επειδή οι κινήσεις που χρειάζονται για την εστίαση είναι ελάχιστες, γίνονται πολύ γρήγορα...
° Όταν χρησιμοποιούνται φίλτρα για εφέ δε θα παραμορφωθεί η υφή των εφέ αφού ο φακός εστίασης δεν περιστρέφετε...
° Μπορούν να χρησιμοποιηθούν φακοί zoom ή ευρυγώνιοι με μεγάλο βάρος και αφού δεν περιστρέφονται η κατανάλωση ενέργειας θα παραμείνει η ίδια και ο χρόνος εστίασης δε θα αλλάξει.
° Η Εστίαση μπορεί να γίνει μέσα από καθρέφτες, τζάμια, υποβρύχια, αφού η εστίαση δεν ψάχνει για την ακριβή απόσταση αλλά για την οξύτερη γωνία.
° Το εικονοσκόπιο ρυθμίζετε αυτόματα σε θέση macro χωρίς να χρειάζεται να πατηθεί το πλήκτρο macro.


Μειονεκτήματα:
° Δε γίνετε επέμβαση στην εστίαση και το zoom που γίνονται με μοτέρ, πράμα που το κάνει ποιο ακριβό.


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΗΧΟΥ

Κατ' αρχάς πρέπει να πούμε ότι ήχος μονοφωνικός και στερεοφωνικός μπορεί να γραφτεί και σε σύστημα VHS/S-VHS αλλά και σε Video 8/Hi 8, όμως παρακάτω θα αναπτύξουμε περισσότερο τον ήχο που μπορεί να εγγραφεί στο σύστημα Video 8/Hi 8, όπου ο ήχος είναι ανώτερος του συστήματος VHS/S-VHS.

Με τρεις τρόπους μπορεί να εγγραφεί ήχος στο σύστημα 8 mm:
1. σαν μονοφωνικός ήχος AFM
2. σαν στερεοφωνικός ήχος AFM
3. σαν ψηφιακός στερεοφωνικός ήχος PCM
Ο ήχος γράφετε σε μία σχετική ταχύτητα ταινίας πάνω από 3 μέτρα το δευτερόλεπτο και η ποιότητα Hi Fi επιτυγχάνετε σε SP και σε LP εγγραφή. Επίσης στο σύστημα AFM επιτρέπετε πολύ υψηλή ποιότητα ψηφιακής παλμική διαμόρφωσης ήχου σε ορισμένα εικονοσκόπια.
Λόγω του ότι το σύστημα PCM (ήχου) γράφετε σε ξεχωριστό ίχνος είναι δυνατόν να επανεγγραφεί ήχος PCM stereo σε μία κασέτα. (στο S-VHS/VHS γράφετε με σταθερές κεφαλές όπου η ταινία έχει ταχύτητα 2 εκατοστά (cm) το δευτερόλεπτο (πολύ ποιο χαμηλό από το 8 mm) και δίνει επομένως χαμηλότερης ποιότητας ήχο).

Επίσης ο ήχος Stereo Hi Fi, στο σύστημα VHS/S-VHS γράφετε από κεφαλές ήχου τοποθετημένες πάνω στο περιστρεφόμενο τύμπανο.