IRON MAIDEN - Η ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ

(Τού ειδικού απεσταλμένου μας JANDER)


Μια από τις μεγαλύτερες συναυλίες στον χώρο της Heavy Metal σκηνής έλαβε χώρα στις 14 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Γυμναστήριο Περιστεριού.Οι θρυλικοί Iron Maiden ξεκινώντας την περιοδεία τους "The X-Factour" για τις χρονιές 95-96 ,διάλεξαν σαν σημείο αφετηρίας τους την Ελλάδα.Οι Iron Maiden έχουν ξαναεμφανιστεί στη χώρα μας,σε μια αποθεωτική συναυλία το 1988,μέσα στο ασφυκτικά γεμάτο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ν.Φιλαδέλφειας,που τότε δυστυχώς είχε σημαδευτεί από τραυματισμούς.
Η ταχύτητα προπώλησης των εισιτηρίων το '88 ήταν θεαματική και ολοκληρωτική, και οι διοργανωτές της τωρινής εμφάνισης,δεν πρέπει να περίμεναν οτιδήποτε λιγότερο από Sold Out,όπως και συνέβη.Τα "μαγικά χαρτάκια" διατέθησαν στο κοινό,τρεις εβδομάδες πριν της 14 Οκτωβρίου και είχαν προπωλήθη στο διάστημα 14 ημερών.
Η άφιξη των τεσσάρων εκ των πέντε μελών των Iron Maiden,των Janick Gers(Κιθάρα) ,Dave Murray(Κιθάρα),Nicko McBrain(Drums) και του νέου τραγουδιστή Blaze Bailey, έγινε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού μια μέρα πριν την εμφάνισή τους,ενώ η ψυχή του συγκροτήματος,ο Steve Harris(Μπάσο),ήρθε τη μέρα της συναυλίας από Νότιο Αφρική.
Όπως αναφέραμε,η περιοδεία τους ονομάζεται "The X-Factour",το οποίο όνομα της είναι παραφθορά του καινούργιου τους album "The X-Factor".Το album αυτό σηματοδοτεί μια καινούργια εποχή για τους I.Maiden αφού ηχογραφήθηκε με ένα καινούργιο άνθρωπο στα φωνητικά καθήκοντα,τον Blaze Bailey,πρώην μέλος των Wolfsbane,που ήρθε για να καλύψει το κενό που άφησε πίσω του φεύγοντας ο Bruce Dickinsos για αναζήτηση solo καριέρας.Η ερώτηση λοιπόν,στα χείλη οπαδών ήταν, εάν και κατά πόσο ο Bailey μπορεί να φτάσει και να καλύψει της εκπληκτικές φωνητικές δυνατότητες του Bruce Dickinson.
Το ξημέρωμα της μέρας της 14ης Οκτωβρίου βρίσκει τέσσερα φορτηγά container παρκαρισμένα έξω από το Γυμναστήριο Περιστερίου ασφυκτικά γεμάτα με εξοπλισμό. Η σκηνή οπού θα εμφανιζόντουσαν οι I.Maiden και το ελληνικό support group Spitfire είχε ήδη αρχίσει να στήνεται από τις 06.00.Οι πρώτοι οπαδοί εμφανίστηκαν δύο ώρες αργότερα(Η συναυλία άρχιζε στις 21.00!)και από τις 10.00 και μετά ο κόσμος ερχόταν με σταθερό ρυθμό,και πλέον κατά τις 17.00 επικρατούσε το αδιαχώρητο έξω από το Γυμναστήριο.Οι θύρες ανοίγουν στις 19.00 και το κοινό αρχίζει να συρρέει στο -πολύ μικρό για τέτοια συναυλία- χώρο.Λίγα λεπτά πριν αρχίσει η συναυλία,το στάδιο είναι γεμάτο,στην κυριολεξία δεν πέφτει καρφίτσα, και λόγω του ανύπαρκτου κλιματισμού,η ατμόσφαιρα πολύ σύντομα γίνεται αποπνικτική.
Στις 20.15 τα φώτα πέφτουν και στη σκηνή εμφανίζονται οι Spitfire,ένα από τα πιο παλιά και αξιόλογα ελληνικά συκροτήματα,οι οποίοι με τα τεχνικά και μελωδικότατα κομμάτια τους,προσπαθούν να "ζεστάνουν" το κοινό,που δυστυχώς έχει μόνο τους I.Maiden στο μυαλό του.Παρ' ολα αυτά,οι Spitfire εκτελούν ένα εκπληκτικό ρεπερτόριο,παίζοντας μαζί με τα κομμάτια τους και μια διασκευή των Thin Lizzy,θυμίζοντας την αξία τους και αποχωρούν χειροκροτούμενοι.
Ακολουθεί μια μικρή ανάπαυλα για να ετοιμαστεί η σκήνη και η μαγική στιγμή έφτασε .Τα φώτα χαμηλώνουν και οι Iron Maiden βγαίνουν στη σκηνή μέσα σε πανδαιμόνιο από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες του κοινού.Ανοίγουν την εμφάνιση τους με ένα κομμάτι από την καινούρια τους κυκλοφορία,το καταπληκτικό "Man on the Edge".Αμέσως μετά,ηχεί η γνώριμη εισαγωγή του μπάσου από το κομμάτι "Wrathchild" του album "Killers",και το κοινό πια είναι ασυγκράτητο,η συμμετοχή του απόλυτη και φοβερά έντονη. Και τα φοβερά τραγούδια συνεχίζονται...
Από το νέο δίσκο παίζουν τα "Sign of the Cross","Lord of the Flies","The Aftermath" "Look for the Truth","Blood on the world's hands,"Fortunes of war" ενώ από τα παλιά τους albums ακούγονται τα "The Evil that Men Do", "Heaven can Wait","Two minutes to Midnight","Fear of the Dark","Afraid to shoot Strangers","Hallowed be thy Name","Iron Maiden","The Number of the Beast".
H εκπληκτική σκηνική παρουσία του τους(εκτός του Nicko McBrain,που ήταν κρυμμένος πίσω από ένα τεράστιο drum set),διανθίζεται από την εμφάνιση του Eddie,της μασκότ των Iron Maiden,πρώτα σε μορφή κούκλας 4-5 μέτρων,που κυκλοφορούσε στη σκηνή "τρομοκρατώντας" το συγκρότημα και έπειτα,σαν το θύμα στην ηλεκτρική καρεκλά(το οποίο είναι και το θέμα του εξωφύλλου του νέου album),παθαίνει ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια του κομματιού "Iron Maiden".
H εκπληκτική εμφάνιση κλείνει με τη φοβερή τους επιτυχία "The Trooper" οπού το κοινό ποια τα δίνει όλα.Οι I.Maiden τελειώνουν το κομμάτι,υποκλίνονται και αποχωρούν.Τα φώτα ανοίγουν και και ο κόσμος βγαίνει,φορώντας χαμόγελα έκδηλης ικανοποίησης.Οι Iron Maiden ήρθαν,είδαν,κατέπληξαν. Η επόμενη τους στάση ήταν στις 15 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη,οπού μετά θα συνεχίσουν την τουρνέ τους και θα ξαναγυρίσουν στην Ελλάδα στις 21 Δεκεμβρίου για μια εμφάνιση μαζί με τους Helloween(!!!)που προβλέπεται να είναι μοναδική....BE THERE!

Keep on Rocking


Γιάννης Μαυρουκάκης (jander@hol.gr)