Ελληνική Ομοφυλοφιλική Κοινότητα"Σκότωσε έναν πούστη για χάρη του Χριστού"

Η παραπάνω φράση,που εμφανίστηκε σε φυλλάδιο της Αυστραλιανής πολιτείας της Τασμανίας πριν από μερικούς μήνες,δεν αφορά μόνον την Αυστραλία αλλά όλες τις χώρες του κόσμου, κι ούτε αποκλειστικά τους ομοφυλόφιλους αλλά όλες τις μειονότητες, καθώς ένα κύμα νεο-φασισμού βρίσκει έδαφος και αναπτύσσεται συνεχώς.
Τα φαινόμενα που ξεκίνησαν λίγα χρόνια πριν με την επανεμφάνιση του ναζιστικού κινήματος στην Γερμανία και των λεπενιστών στη Γαλλία, και που κανείς δεν θέλησε να τα πάρει στα σοβαρά στην αρχή, δείχνουν να αποτελούν επικίνδυνη απειλή για τις μειονότητες στην Ευρώπη. Χρησιμοποιώντας το πρόσχημα των οικονομικών δυσχερειών, που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες χώρες στον κόσμο για δικούς της η κάθε μία λόγους, οι ακραίοι εθνικιστές κάθε κράτους βρίσκουν την ευκαιρία να ξανασυνθέτουν οργανώσεις τύπου κου κλουξ κλαν με μόνο στόχο την εξωτερίκευση της αγριότητας και της επιθετικότητας ανθρώπων που βρίσκουν με αυτό τον τρόπο μια ωραία μέθοδο στο να καταπατούν τη νομιμότητα χωρίς να τιμωρούνται.
Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο για να το περιγράψει κανείς σωστά σε ένα μικρό άρθρο. Παρότι τα αποτελέσματά του μοιάζουν σε πολλές περιπτώσεις, οι συνθήκες που το τρέφουν διαφέρουν κατά πολύ. Στις ισχυρές ακόμη χώρες πχ ο αγώνας αφορά το ποια θα επικρατήσει και θα εκμεταλευτεί με τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιριακές αδυναμίες της άλλης ενώ στις νεοιδρυθείσες δημοκρατίες των πρώην ανατολικών κρατών, ο φασισμός είναι ένα φρούτο που ήρθε απλώς να αντικαταστήσει τον φανατισμό ενάντια στο δυτικό κόσμο ο οποιός βασίλευε υπό την κηδεμονία του καθεστώτος μέχρι πρόσφατα. Σε όλα αυτά μπορεί κανείς να προσθέσει και την ανασφάλεια που προκαλούν η οικονομική δυσπραγία και η αυξανόμενη ανεργία, που σε συνδυασμό με την συνήθη άγνοια για τις μειονότητες βοηθά ώστε να βρίσκουν ευήκοον ους τα καλέσματα μίσους των νεοφασιστών.
Τα παραδείγματα είναι πολλά και ανατριχιαστικά. Στη Γερμανία οι νεοναζί βάζουν φωτιά σε ξενώνες προσφύγων και καίνε ζωντανές μητέρες μαζί με τα τα παιδιά τους. Στη Γαλλία οι οπαδοί του Λεπέν δέρνουν μέχρι θανάτου ξένους μετανάστες. Στην Αυστρία παγιδευμένη με εκρηκτικά επιγραφή που έλεγε "ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ" ανατινάζει δύο νέους τσιγγάνους που προσπάθησαν να την κατεβάσουν. Στην Ιταλία ακραίοι εθνικιστές δωρίζουν σε δύο μικρά τσιγγανόπουλα οκτώ και δέκα χρόνων κούκλες παγιδευμένες με εκρηκτικά και τα ανατινάζουν. Στην Ελλάδα χρυσαυγίτες επιτίθενται σε εργάτες επειδή τους πέρασαν για Αλβανούς, μαχαιρώνουν ακτιβιστές, δέρνουν ομοφυλόφιλους σε δημόσιους χώρους, ενώ δήμαρχοι της ανατολικής Αττικής κόβουν το νερό στους καταυλισμούς των τσιγγάνων για να τους διώξουν από τους δήμους τους!! Και δυστυχώς ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
Το πρόβλημα δεν είναι άγνωστο και στον χώρο των δικτύων. Στο Internet εκτός από τις ειδικές περιοχές που στάζουν αδυσώπητο μίσος, υπάρχουν και συχνότατες επιθέσεις στα newsgroups των ομοφυλόφιλων καθώς και σε ένα σωρό άλλες περιοχές με αντικείμενο τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις. Δεν είναι καθόλου άγνωστο το φαινόμενο και στις bbs της Ελλάδας με τοπική ή εθνική εμβέλεια. Χρήστες, συνήθως ανώνυμοι, καμιά φορά και επώνυμοι βρίσκουν την ευκαιρία να εξωτερικεύσουν την έχθρα τους για το διαφορετικό με μηνύματα του είδους "ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ", "ΕΞΩ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ", "ΚΑΛΟΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ = ΝΕΚΡΟΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ" κτλ κτλ.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι ηλικίες των ατόμων με την ακραία αυτή συμπεριφορά δεν ξεπερνούν στη συντριπτική πλειοψηφία τα 20 χρόνια. Στη Γερμανία απαγγέλονται συνεχώς κατηγορίες για συμμετοχή στις ναζιστικές ομάδες σε ανήλικους από 15-17 χρόνων, ενώ και στην Ελλάδα οι επιθέσεις εναντια σε ομοφυλόφιλους γίνονται από ομάδες, πάνω των δέκα ατόμων, ηλικίας 15-18 χρόνων. Το γεγονός αυτό φαίνεται να λειτουργεί υπέρ των εθνικιστών που εκμεταλεύονται σε μεγάλο βαθμό το "ακαταλόγιστο" που τους αποδίδεται στις μικρές και κρίσιμες αυτές ηλικίες. Φαίνεται ότι είναι δύσκολο να γίνει πιστευτό ότι ένα παιδί 15 ετών που εκφράζει ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις μπορεί να φτάσει στο έγκλημα και πολύ συχνά θεωρούνται υπερβολικοί όσοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα δεκατριάχρονου παιδιού που όταν ρεπόρτερ ρώτησε στο δρόμο την μητέρα του ποια είναι η άποψη της για την ομοφυλοφιλία, επενέβηκε με παράδοξη για την ηλικία του σιγουριά και είπε ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι αρρωστοι και θάρπεπε να κλειστούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για να ελέγχονται! Αυτό που δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη είναι ότι στην ψυχολογία της ομάδας οι ηλικίες χάνουν λίγο ως πολύ το νόημά τους και δεν συμπεριφέρεται πια κανείς ως άτομο 15 ετών, αλλά ως μέλος μιας ομάδας με ιδέες και μεθόδους που ξεπερνούν τη νομιμότητα και που αποτελούν κίνδυνο ακόμη και κατά της ζωής, όσων θα έχουν την κακή τύχη να πέσουν στα χέρια τους.
Η Ελληνική νομοθεσία περιλαμβάνει νομοθετήματα που απαγορεύουν την ρατσιστική συμπεριφορά, καθώς και την προώθηση ιδεών μίσους στην Ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με τον 927/79 όποιος δημοσίως είτε προφορικά είτε δια του τύπου ή με γραπτά κείμενα ή εικονογραφήσεις ή με κάθε άλλο μέσο και εκ προθέσεως προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν φυλετικές διακρίσεις μίσος ή βία τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών. Εξίσου τιμωρείται όποιος συμμετέχει σε οργανώσεις που επιδιώκουν οργανωμένη προπαγάνδα ή δραστηριότητες κάθε μορφής που τείνουν σε φυλετικές διακρίσεις.
Με το νομοθέτημα αυτό θα μπορούσε να ζητηθεί η διάλυση οργανώσεων τύπου χρυσής αυγής. Το ότι αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη μπορεί να εξηγηθεί από μια αδυναμία που έχει το νομοθέτημα, ότι δηλαδή η δίωξη γίνεται κατ' έγκληση μόνο κι όχι αυτεπάγγελτα. Επίσης οι οργανώσεις αυτές, έχοντας προφανώς υπόψη τον εν λόγω νόμο φροντίζουν να μην εμφανίζουν δημόσια τις ιδέες τους αλλά μια έρευνα λετπομερής στα γραφεία τους θα αποκάλυπτε σίγουρα ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του 927/79 κι έτσι να λήξει η ρατσιστική δραστηριότητά τους.
Σε ατομικό επίπεδο είναι καλό βέβαια να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τους εφήβους που για οποιοδήποτε λόγο βρίσκονται σε κάποια στιγμή μπλεγμένοι στο επικίνδυνο δίκτυο του εθνικισμού. Παρόλαυτα αποτελεί έλλειψη σοβαρότητας να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η ελαφρά τη καρδία αντιμετώπιση του ζητήματος μπορεί να καταλήξει με έναν αθώο νεκρό και εναν έφηβο στη φυλακή, πράμα που θα μπορούσε ίσως να αποφευχθεί αν φρόντιζε κανείς να μην εκλαμβάνει για χαριτωμένες και "αθώες" δηλώσεις με έντονο εθνικιστικό περιεχόμενο. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί φασίστας ένας έφηβος που για λόγους άγνοιας και έλλειψης ενημέρωσης εμπλέκεται σε κυρήγματα αφορισμού κι αποκλεισμού του διαφορετικού και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που ευνοεί τέτοιες δράσεις αφού εξυπηρετεί αρκετές φορές την ανάγκη δημιουργίας αποδιοπομπαίων τράγων στους οποίους να φορτώνονται όλα τα κακά της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής. Ομως δεν είναι για το συμφέρον τους το να αρνούμαστε να δούμε το πρόβλημα. Πρόσφατο παράδειγμα νέου που εκτίει ποινή στη φυλακή για βαρειά σωματική κακοποίηση τα λέει όλα. Ο Κ. Σ. που σε ηλικία 17 χρόνων πήγαινε με την παρέα του να δείρουν "αδερφές" στο πεδίο του Άρεως συνελήφθη μετά από παρέμβαση της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας σε συνεργασία με την αστυνομία. Η δίκη αναβλήθηκε και καναδυό χρόνια μετά, ενώ είχε στρώσει κάπως τη ζωή του και ετοιμαζόταν να παντρευτεί, καταδικάστηκε σε ποινή 5 ετών για βαρειά σωματική βλάβη. Σήμερα δηλώνει μετανοιωμένος και ζητά τη βοήθειά μας για να αποφυλακιστεί. Ομως όσο κι αν θα θέλαμε να τον βοηθήσουμε η ποινή του είναι οριστική και θα πρέπει να την εκτίσει. Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές και τα κατά καιρούς γεγονότα και τις εξεγέρσεις, σίγουρα η τιμωρία του είναι πολύ σκληρή για ένα κακόγουστο αστείο. Πέρα όμως από τις ευθύνες του ίδιου, ευθύνη έχουν κι όσοι θεωρούσαν ακίνδυνες τις βίαιες ομοφοβικές αντιλήψεις του.
Η αποφυγή του προβλήματος δεν είναι προς όφελος κανενός. Ούτε των εφήβων ούτε των οικογενειών τους και φυσικά ούτε λόγος για τα αθώα θύματα που γίνονται μάρτυρες της θηριωδίας τους και της αδιαφορίας μας. Η φράση "η σιωπή σημαίνει συμμετοχή" φαίνεται να ισχύει εδώ περισσότερο από παντού αλλού. Δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να σηκώνουμε αδιάφορα τους ώμους κάνοντας ότι δήθεν το θέμα δεν μας αφορά. Καταντάει γελοία η αδιαφορά των πάντων για τα πάντα και η αποχή από παντού ενώ η αντικατάσταση της συμμετοχής από την εύκολη κριτική ανοίγει δρόμους σε φαντάσματα που όλοι νομίζαμε ότι έχουν ρουφηχτεί από την ιστορία ανεπιστρεπτί. Ο φασισμός, ο εθνικισμός, η ξενοφοβία, η ομοφοβία, ο ρατσισμός, ο αντισημητισμός είναι φαινόμενα που ζουν και βασιλεύουν. Αν δεν σταθούμε εμπόδιο στο δρόμο τους δεν θα τα εμποδίσει τίποτα να κάνουν και αυτή τη φορά πολύ κακό πριν αποφασίσουμε να ξυπνήσουμε.

Βαγγέλης Γιαννέλος (ganymedes@hol.gr)