H/Y: Αποξενώνουν ή μας φέρνουν πιο κοντά;

Από τον Θοδωρή Κυπραίο

 

Αρχίζοντας αυτό το πρώτο μου άρθρο νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στο περιοδικό και κυρίως τον Αλέξανδρο Μπούκουρη που με δέχτηκε στην παρέα σας για να δίνω και εγώ τη δική μου πινελιά για τα τεκταινόμενα τόσο στο χώρο των υπολογιστών αλλά και της χώρας μας.

Σε αυτή την πρώτη μας επαφή θα ήθέλα να πω και εγώ δυο λόγια για την άποψη που υποστηρίζουν κάποιοι , οι οποίοι δεν έχουν και μεγάλη σχέση τόσο με τους υπολογιστές και όσο και με το Διαδίκτυο , ότι το Ίντερνετ και οι υπολογιστές  σκοτώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις και αποξενώνουν τους ανθρώπους.

 

Πάνω σε αυτή την άποψη πολλοί είναι αυτοί που συμφωνούν ενώ οι άνθρωποι του χώρου διαφωνούν σε μεγάλο βαθμό και ένας από αυτούς που διαφωνούν είμαι και εγώ και θα προσπαθήσω να υποστηρίξω την άποψη μου με επιχειρήματα

 

Όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές , δεν φταινε αυτοί καθαυτοί για το ότι ο σημερινός άνθρωπος , εργαζόμενος , μαθητής , φοιτητής , σπαταλά πολλές ώρες πάνω από μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο. Όταν ο ηλεκτρονικός υπολογιστής βοηθά τον κάθε εργαζόμενο να ολοκληρώσει την δουλειά του πολύ πιο εύκολα και πιο δημιουργικά από ότι παλαιότερα αυτό δεν σημαίνει ότι τον αποξενώνει. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα : Ο σημερινός φοιτητής όταν έχει να παραδώσει μια εργασία , αυτή δηλαδή τι; Θα πρέπει να είναι σε μια κόλλα τετραδίου, στα πρόχειρα γραμμένη ή να είναι γραμμένη σε ένα οποιοδήποτε επεξεργαστή κειμένου π.χ. το Word με ένα τρόπο κομψό που να δείχνει ότι κάποιος δούλεψε για να το κάνει αυτό και δεν το έκανε βιαστικά ή στο πόδι. Μια εργασία πότε είναι πιο ωραία ; Όταν είναι γραμμένη στο χέρι από ένα όχι και καλλιγράφο φοιτητή ( τι να κάνουμε δεν γραφεί ωραία γράμματα ,να τον σκοτώσουμε;)  ή στο Word με πλάγια ή έντονα γράμματα εκεί που πρέπει και με πίνακες , διαγράμματα από το Excel ; Όταν κάποιος θέλει να κάνει μια άσκηση ή εργασία και να είναι ευπαρουσίαστη είναι φυσικό να σπαταλήσει αρκετές ώρες πάνω από το Η/Υ του. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Η/Υ  τον αποξενώνει  ή τον απομονώνωνει από τους άλλους. Ούτως ή άλλως θα σπαταλούσε κάποιο χρόνο για  να την γράψει στο χέρι.

 

Όσον αφορά την καραμέλα για το  Ίντερνετ ότι μας απομονώνει έχω να παρατηρήσω το αντίθετο. Τι είναι πιο καλό ; Να στέλνω ένα email στο ξάδερφο μου στην Αμερική και να το λαμβάνει σε 5 λεπτά ή να του στέλνω γράμμα 15 Δεκεμβρίου και να το λαμβάνει μετά την Πρωτοχρονιά και αν πάει ; ( Δεν υπονοώ ότι τα ΕΛ.ΤΑ. δεν δουλεύουν σωστά!!) Τι είναι καλύτερο ; Να μιλάω μαζί του το βράδυ  με το NetMeeting μια ώρα και να πληρώνω 60 δρχ / 180 δρχ ή με θυσία μια καθυστέρηση ήχου περίπου 10 δευτερολέπτων ή να μιλάω με τον ΟΤΕ και να πληρώνω τα μαλλιά της κεφαλής μου; Ακόμα πολλοί μιλάνε για το IRC και ότι καταστρέφει τις διαπροσωπικές σχέσεις. Εγώ δεν θα το έλεγα.

 

Όταν μπορείς να μιλήσεις με οποιονδήποτε θες σε όποια χώρα θες και για οποιοδήποτε θέμα τότε αυτό δεν νομίζω ότι καταστρέφει τις διαπροσωπικές σχέσεις αλλά το αντίθετο. Τις κάνει ακόμα πιο ουσιαστικές που δεν ξεχωρίζουν τους ανθρώπους σε χώρες και φυλές. Τι πιο καλό όταν μπορείς να δεις για ένα Πανεπιστήμιο του εξωτερικού από το Ίντερνετ όλες τις πληροφορίες που θα ήθελες να έχεις πριν πας εκεί για να σπουδάσεις και για να μην βρεθείς εκτός απρόοπτου.

 

Βέβαια , δεν είμαι της άποψης , αντί να πας στο σπίτι ενός φίλου σου για να πιεις καφέ να μιλάτε από το Ίντερνετ ή το IRC . Αυτό είναι μια ακραία περίπτωση που ναι μεν  συμβαίνει αλλά όχι σε όλους. Συμβαίνει στα μικρά παιδιά και αυτά μετά από λίγο καιρό που τους περνάει σταματούν να το κάνουν.

 

Τέτοια παραδείγματα μπορεί να υπάρξουν πολλά. Όλα βασίζονται σε κάτι που ουσιαστικό : Οι υπολογιστές κάνουν πράγματα για μας που για να τα κάνουμε εμείς πρέπει να σπαταλήσουμε πολύ περισσότερο χρόνο και κόπο από ότι αυτά. Μας διευκολύνουν σε πάρα πολλές δουλειές αλλά όχι σε όλες. Φτάνει να έχουμε μυαλό και να ξέρουμε τι κάνουμε κάθε φορά. Να χειριζόμαστε εμείς τον Η/Υ και όχι αυτός να κάνει εμάς υποχείριο του. Ίσως πολλοί να έχουν διαφορετικοί άποψη με αυτά που λεω , και  για αυτό  το λόγο το email μου είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε και θα χαρώ πολύ να ανταλλάξουμε απόψεις είτε πίνοντας ένα ποτό σε μια καφετέρια είτε αν αυτό δεν είναι εφικτό , να μιλήσουμε μέσο των παραπάνω τρόπων που ανέφερα (NetMeeting, IRC , ICQ )! Μην ξεχνάτε ότι τα κομπιούτερ δεν είναι το παν στην ζωή μας αλλά ένα μικρό μέρος!