ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑΑπό τον Ανδρέα Μπουράκη

Ομολογώ ότι κάτι τέτοιο δεν το περίμενα... Σίγουρα θα αναρωτιέστε ΤΙ! Και λέω δεν περίμενα να υπάρχουν τόσοι πολλοί Έλληνες σε αυτή την χώρα. Προσωπικά είμαι φοιτητής στην Αγγλία τους τελευταίους τέσσερις με πέντε μήνες. Δεν λέω, πολύ όμορφη χώρα είναι και οι κάτοικοι στην πόλη που μένω είναι φιλικοί. Δεν έχω παρατηρήσει ακόμη κρούσματα ρατσισμού ίσως επειδή δεν μας έχουν ζήσει τόσο πολύ όσο οι Άγγλοι του Λονδίνου.


Ως Έλληνες σαφώς και πρέπει να είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας. Όταν όμως αυτή η περηφάνια γίνεται αλαζονική τότε δημιουργεί προβλήματα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Θέλω να πω ότι αρκετοί (λίγοι αλλά ικανοί) οι οποίοι καταφέρνουν να γίνουν αντιπαθείς.


Φαινόμενα ρατσισμού υπάρχουν παντού, αυτό είναι σίγουρο... αλλά για αυτά δεν ευθύνονται οι ιθαγενείς, αλλά οι καταστάσεις που τους έχουν κάνει να αντιμετωπίζουν τους ξένους κατ' αυτόν τον τρόπο. Κλασσικό παράδειγμα οι σχέσεις μας με τους Αλβανούς μετανάστες (ΚΥΡΙΩΣ λαθρομετανάστες) στην χώρα μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε τρομακτικό πρόβλημα εγκληματικότητας εξαιτίας της εγκληματικής δραστηριότητάς τους. Συν τοις άλλοις μας χαρακτηρίζουν και ρατσιστές επειδή αντιδρούμε (όσο αντιδρούμε) για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα. Αν στην χώρα την οποία είσαι μετανάστης δεν την σέβεσαι και δεν βαδίζεις σύμφωνα με τους κανόνες που την διέπουν τότε γρήγορα μπαίνει η ανάλογη ταμπελίτσα... π.χ Αλβανός; άρα και κλέφτης, Ιταλός; άρα και μαφιόζος. Είναι αυτές οι ταμπελίτσες που χαρακτηρίζουν τον καθένα. Για Έλληνες δεν ξέρω τι λένε, αλλά από πολύ γνωστούς που σπουδάζουν Λονδίνο έχουν γίνει πολλά επεισόδια εξαιτίας Άγγλων ρατσιστών.


Εκτός από τα κρούσματα ρατσισμού, τις πρώτες μέρες στην Αγγλία μου έκανε εντύπωση το ότι πολλές από τις Ελληνικές βρισιές είναι ευρέως γνωστές σε όλους τους πληθυσμούς ανά την γη (το λέω αυτό επειδή στην Αγγλία βρίσκονται άνθρωποι ποικίλων εθνικοτήτων). ΜΙΑ όμως είναι η βρισιά (μπορείτε να την πείτε και έτσι) την οποία γνωρίζουνε ακόμα και οι πέτρες... Η λέξη που αρχίζει από Μ, τελειώνει σε Σ και έχει 3 Α!!! ;) φυσικά καταλάβατε ποια λέξη εννοώ... ε, αυτή είναι η πιο in λέξη. Μόλις μάθουν ότι είσαι έλληνας θα στην κοπανίσουν σίγουρα!!! Δεν λέω... προάγουμε πολιτισμό :)


Σίγουρα δεν περίμενα με τίποτα σαν λαός να είμαστε τόσο κουτσομπόληδες. Το λέω αυτό από προσωπικά βιώματα αυτούς τους λίγους μήνες που ζω στην Αγγλία. Δεν ξέρω τι φταίει, ίσως επειδή είμαστε μια κλειστή κοινότητα εμείς οι έλληνες και επειδή δεν έχουμε τί να κάνουμε πέφτει το κουτσομπολιό της κυρα ΚΑΤΙΝΑΣ!!! Όλοι ασχολούνται με όλα... Ίσως τελικά όταν οι παλιοί στην Αγγλία μου έλεγαν ΜΑΚΡΙΑ από έλληνες να είχαν δίκιο... όπως και να' χει όμως και αυτό έχει την χάρη του... γνωρίζεις καλύτερα τους συνανθρώπους σου.


Κάτι που με έχει ενοχλήσει προσωπικά (και το διαπίστωσα όταν ήρθα εδώ) είναι το εξής... Σε συζητήσεις γνωριμίας, όταν με ρωτούσαν από πού είμαι τους έλεγα από Ελλάδα και συγκεκριμένα από Μακεδονία. Η απάντηση που έπαιρνα και συνεχίζω να παίρνω είναι ότι η Μακεδονία δεν είναι στην ΕΛΛΑΔΑ!!!!


Την πρώτη φορά που το άκουσα δεν πίστευα στα αυτιά μου... Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αν έλεγα ότι είμαι από Μακεδονία θα με περνούσαν για Σκοπιανό!!! Και όμως, αυτό συμβαίνει... μας πήραν το όνομα ή μάλλον τους το δώσανε οι ΑΝΑΞΙΟΙ πολιτικοί μας (όσοι ασχολήθηκαν τέλος πάντων με το θέμα) και σήμερα καταντήσαμε σε αυτό το σημείο... Μακεδόνες να είναι οι Σκοπιανοί. Ας ελπίσουμε οτι οι επόμενες γενιές θα είναι πιο αντιδραστικές σε τέτοια κρίσιμα θέματα και να επεμβαίνουν στην πολιτική ζωή του τόπου.


Σαν επίλογο θα έλεγα ότι αν κάποιος σκοπεύει να σπουδάσει στο εξωτερικό ας σκεφθεί ότι υπάρχουν και άλλες χώρες... Δεν είναι τόσο χάλια εδώ, προς θεού... αλλά ας το ψάξουν το θέμα καλύτερα.