Review: Comand & Conquer

Σίγουρα έχετε δεί αρκετά Strategy Games, αλλά αν είστε φανατικός του είδους θα έχετε σίγουρα δεί, παίξει και εκτιμήσει δεόντως το Dune I και τη συνέχεια του το Dune II. Το τελευταίο μάλιστα μόλις κυκλοφόρησε έγινε κλασικό και δημιούργησε μια δική του κατηγορία (κάτι ανάλογο με το Doom). Έτσι από αυτό εμπνεύστηκαν πολλά άλλα παιχνίδια που αντέγραψαν τόσο το gameplay του όσο και τη γενικότερη ιδέα του. Ήταν ίσως από τα strategy games που αποτέλεσαν μεγαλύτερη αίσθηση στην περίοδό του.
Τώρα όμως η Westwood Studios παρουσιάζει το καινούριο της παιχνίδι (τη συνέχεια του Dune II) που ονομάζεται όχι Dune III αλλά ... Command and Conquer και θα κυκλοφορήσει από τη Virgin. Το Command and Conquer είναι τελείως διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι στρατηγικής.

Αν αρχίσουμε από το βασικότερο το game-play βλέπουμε ότι είναι σαφώς ανώτερο από τους "προγονούς" του, το Dune I και το ΙΙ αλλά έχει και μερικά κοινά σημεία. Οι μάχες γίνονται σε real-time χρόνο και εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η αγωνία και ο κόπος για να βελτιώσεις όλο και περισσότερα τα οικονομικά σου ώστε να χτίζεις και να έχεις την ικανότητα να νικάς τους αντιπάλους σου χάρη στα καλύτερα στρατεύματά σου. Ουσιαστικά όμως έχει μέσα του μία δόση από ένα interactive παιχνίδι που σε συνδυασμό με τη real-time αίσθηση σε κάνει νιώθεις ότι είσαι και εσύ μέρος του παιχνιδιού.

Το game-play δεν είναι το μόνο που έχει βελτιωθεί στο Command and Conquer. Κάτι που κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση είναι το αναπτυγμένο επίπεδο των αντιπάλων που χειρίζεται ο υπολογιστής. Το "μυαλό" τους λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο με εξομοιωτές τεχνητής νοημοσύνης που προσαρμόζονται, διορθώνονται και κάνουν κινήσεις πάντα μαθαίνοντας τόσο από τα δικά τους λάθη όσο και από λάθη του παίχτη. Ο computerised αντίπαλός σας σπάνια θα κάνει το ίδιο λάθος δυο φορές. Στην αρχή του παιχνιδιού θα σας φανεί ότι ο υπολογιστής κάνει ηλίθιες κινήσεις, όμως σιγά σιγά θα δείτε τον υπολογιστή να μαθαίνει από τα δικά του λάθη αλλά κυρίως να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες σας σαν ένας πραγματικός ανθρώπινος αντίπαλος. Οι μάχες θα εξαρτώνται όχι μόνο από τις δικές ΤΟΥ κινήσεις αλλά κυρίως από τις δικές σας. Πραγματικά θα εκπλαγείτε από τους τρόπους με τους οποίους θα χάνετε ....

Στο Command & Conquer, έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε για ποιον θα αγωνιστείτε. Μπορείτε να επιλέξετε "Τη διαβολική αδελφότητα του Nod "(The evil Brotherhood of Nod) που είναι μια τρομοκρατική "οργάνωση" (κάτι σαν τη 17 Νοέμβρη ...) ή μπορείτε να διαλέξετε τους "καλούς" και να υποστηρίξετε τα Ηνωμένα Έθνη με την Global Defense Initiative (GDI). Έτσι ουσιαστικά έχετε διπλάσιο game play και περισσότερη ώρα ψυχαγωγίας χωρίς ποτέ να νιώσετε ότι παίζεται το ίδιο παιχνίδι ... είναι σαν δύο διαφορετικά παιχνίδια.

H εθιστική αίσθηση συνεχίζεται όμως με τα γραφικά. Εκεί όντως μπορείτε να καταλάβετε τη σημαίνει Westwood. Τα γραφικά είναι ίσως από τα καλύτερα που θα δείτε ποτέ τόσο σε strategy όσο και σε άλλα είδη παιχνιδιών. Πιο συγκεκριμένα εκτός από την καταπληκτική γενικά δουλειά που έχει γίνει στα απλά γραφικά πάνω στις πίστες του παιχνιδιού έχει γίνει και μία τέλεια δημιουργία από animated cinematic sequences που διαδραματίζονται κάποιες στιγμές. Το προσωπικό της Westwood δούλεψε πολύ στο Command & Conquer δημιουργώντας ένα αριστούργημα συνδυάζοντας την τεχνική του rendered αλλά και του digitised full-motion video δίνοντας στον παίχτη την αίσθηση ότι βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι, εκεί που εξελίσσεται η δράση. Ένα αποτέλεσμα που σίγουρα δεν περιμένατε ποτέ να δείτε .... Αναλογιστείτε ότι το Dune II, που είχε πολύ καλή ποιότητα γραφικών, περιεχόταν σε 4 δισκέτες ενώ το "Dune IIΙ" θα καταλαμβάνει ένα χώρο ύψους 2 παρακαλώ !! CDs πράγμα που δείχνει πόσο εξελιγμένο θα είναι, κυρίως στο τομέα των γραφικών ...

Τέλος το Command & Conquer σας επιτρέπει να παίξετε εναντίον άλλων commanders χρησιμοποιώντας modem (2 παίχτες) ή network (4 παίχτες) είτε διαλέγοντας τους καλούς είτε τους κακούς. Υπάρχει ακόμα και η επιλογή να παίξουν και άλλοι αντίπαλοι χειριζόμενοι από τον υπολογιστή ....

Το Command & Conquer όπως είπαμε κυκλοφορεί από την Westwood Studios, την εταιρεία που κυκλοφόρησε παλαιότερα καταπληκτικούς τίτλους που όλοι γίνανε μεγάλες επιτυχίες όπως τα Dune 2: The Battle For Arrakis, Lands Of Lore και το The Legend of Kyrandia series.

Εδώ ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά του εν συντομία

Πολλές αποστολές με διαφορετικούς κάθε φορά στόχους και πολλές φορές με πολλαπλούς στόχους.
Η όλη ατμόσφαιρα ενισχύεται από τουλάχιστον 40 λεπτά από rendered cinematic σκηνές πολύ έντονα δοσμένες.
Δυνατότητα παιχνιδιού μέσω Modem ή network που κάνουν το παιχνίδι ακόμα πιο συναρπαστικό.
Καταπληκτικοί ήχοι, digitised speech και διάφορα soundtracks με διαφορετικά στιλ όπως Cyberpunk, rap, hip-hop, house.
Ακόμα υπάρχει η δυνατότητα χάρη στο Direct Audio Streaming να παίζονται οι διάφοροι ήχοι (εφέ, μουσική ...) ταυτόχρονα σε παραπάνω κάρτες από ότι παλαιότερα.
Minimum System Requirements: 486DX 33Mhz, 4 Mb RAM, Double Speed CD-ROM, SoundBlaster Compatible Sound Card.
Μανόλης Μαυρίκης
(Corrupted@prometheus.hol.gr)