Οι 5 ποιο κοινές ερωτήσεις για το κάπνισμα.

Το κάπνισμα στις μέρες μας είναι καθημερινό φαινόμενο, κάτι που μπορεί να κάνουμε οι ίδιοι, οι φίλοι μας, χωρίς καν να μας δημιουργεί καμία αίσθηση η παρουσία του στο χώρο που ζούμε.
Αρκετοί θα έχουν δοκιμάσει να "κόψουν" το κάπνισμα, ή να το ελαττώσουν ακούγοντας τα μηνύματα του υπουργείου υγείας ή γενικότερα μαθαίνοντας τη βλαβερή επίδραση που έχει στην υγεία μας.
Το άρθρο αυτό, απαντάει στις 5 ποιο κοινές ερωτήσεις που μας δημιουργιούνται όταν προσπαθούμε να κόψουμε αυτή τη συνήθεια ή σκεπτόμαστε να την αρχίσουμε.

Οι ερωτήσεις στις οποίες απαντάει το άρθρο αυτό είναι:

1. Μπορεί κάποιος να εθιστεί στο κάπνισμα;
2. Τι γίνεται όταν κάποιος εθισμένος στο κάπνισμα το διακόψει;
3. Είναι εύκολο κάποιος να κόψει το κάπνισμα;
4. Τι τρόποι βοήθειας για απεξάρτιση από το κάπνισμα υπάρχουν;
5. Μπορεί κάποιος να πεθάνει από το κάπνισμα;



Μπορεί κάποιος να εθιστεί στο κάπνισμα;

Αν σαν εθισμό, εννοούμε την αλλαγή που προκάλεσε η επαναλαμβανόμενη χορήγηση μίας τοξικής ουσίας στον οργανισμό, τόσο σοβαρή, ώστε το άτομο να πεθάνει ή να αρρωστήσει βαριά όταν σταματήσει η χορήγηση αυτής, τότε ΣΙΓΟΥΡΑ δεν μπορεί κάποιος να εθιστεί στο κάπνισμα.
Αν όμως σαν εθισμό εννοούμε την ακατανίκητη επιθυμία ή ανάγκη να χρησιμοποιεί κανείς μια ουσία, ή η αλλαγή στον οργανισμό, που προέρχεται απ' την επαναλαμβανόμενη χορήγηση μιας ουσίας έτσι, ώστε όταν σταματήσει αυτή να παρατηρείται σύνδρομο αποστέρησης, τότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ότι ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙ κάποιος να εθιστεί στο κάπνισμα, αν και αρτιότερο θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη "ΕΞΑΡΤΙΣΗ" αντί της λέξεως "εθισμός".


Τι γίνεται όταν κάποιος εθισμένος στο κάπνισμα το διακόψει;

Όταν κάποιος εθισμένος ή εξαρτημένος από το κάπνισμα, το διακόψει, καταλαμβάνετε από ένα σύνδρομο αποστέρησης, που χωρίς να απειλεί τη ζωή του, μπορεί να επηρεάσει έντονα τη συμπεριφορά του.
Οι επιδράσεις του συνδρόμου αυτού, ποικίλουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου.
Έχουν παρατηρηθεί όμως, ότι τα ποιο γενικά και σταθερά συμπτώματα σε ένα κανονικό άτομο, είναι: νευρικότητα, εκνευρισμός, ευερεθιστότητα, δυστροπία, υπνηλία ή αϋπνία, ανικανότητα συγκέντρωσης, απώλεια ενεργητικότητας, ταχυπαλμία, συχνοί πονοκέφαλοι, μέχρι και μείωση του σφυγμού και διαστολική πίεση.
Μπορεί κάποιο άτομο να έχει μερικά από αυτά τα συμπτώματα, σε μικρό βαθμό, ή και ελάχιστα από αυτά, σε μεγαλύτερο βαθμό, και πολλές φορές το ίδιο το άτομο δεν μπορεί να αναγνωρίσει στον εαυτό του μερικά από αυτά (πχ ευερεθιστότητα, δυστροπία, νευρικότητα κτλ).


Είναι εύκολο κάποιος να κόψει το κάπνισμα;

Η απάντηση δεν μπορεί να καθοριστεί, διότι η έννοια του "εύκολου" ή "δύσκολου" είναι υποκειμενική.
Κατά την προσωπική μου άποψη, είναι σχετικά δύσκολο, διότι ένας πρώην καπνιστής, έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους αρχικούς λόγους οι οποίοι τους ώθησαν στο κάπνισμα, τη μεγάλη διαθεσιμότητα των τσιγάρων, την παρουσία συγγενών ή φίλων που καπνίζουν, και την επίδραση του συνδρόμου της αποστέρησης σε οποιοδήποτε βαθμό, αλλά και την επίπτωση του περιβάλλοντος, που έχει συνδέσει ορισμένες καταστάσεις ή ενέργειες με το τσιγάρο, και η επιθυμία γίνεται εντονότερη στις περιπτώσεις αυτές.
Για παράδειγμα, πολλά άτομα έχουν συνδέσει το πρωινό φαγητό, με την ακολουθία ενός τσιγάρου, με αποτέλεσμα κάθε πρωί η ανάγκη για τσιγάρο να επιδεινώνεται.


Τι τρόποι βοήθειας για απεξάρτηση από το κάπνισμα υπάρχουν;

Ανά καιρούς πολλά άτομα, συνήθως με χαμηλή αυτοπεποίθηση έχουν δοκιμάσει διάφορους τρόπους για απεξάρτηση από το κάπνισμα οι οποίοι ποικίλλουν από την ύπνωση και την αποτρεπτική εξαρτημένη μάθηση, όπου συνδέουν διάφορες καταστάσεις όπως ηλεκτροσόκ, ή ζεστό καπνό, με το κάπνισμα, μέχρι βελονισμό, χρήση άλλων ουσιών που υποκαθιστούν τη δράση της νικοτίνης, ή ακόμα και υποκατάστατά της όπως τσίχλες, και αεροζόλ.
Δεν μπορεί κάποιος με σιγουριά να επιλέξει κάποιον σαν τον αρτιότερο τρόπο για τη διακοπή του καπνίσματος, διότι αυτά υπόκειται στην κρίση και ιδιοσυγκρασία του ατόμου, και πρέπει να δοκιμαστούν έπειτα και κατά τη διάρκεια ιατρικής προτροπής και επίβλεψης.


Μπορεί να πεθάνει κάποιος από το κάπνισμα;

Το τσιγάρο από μόνο του, δεν μπορεί εύκολα να επιφέρει τον θάνατο, όμως μπορεί να βοηθήσει ώστε να τον προκαλέσει γρηγορότερα, ή σε "συνεργασία" με κάποια άλλη αρρώστια ή μικρόβιο να τον προκαλέσει.
Οι καπνιστές, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή, και να μην γλιτώσουν από αυτή, από ότι οι μη καπνιστές, έχουν περίπου τις διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από πάθηση της στεφανιαίας, και οι μέσοι καπνιστές (μέσος όρος 20 τσιγάρα την ημέρα), έχουν 9 φορές για τους άνδρες, και 15 φορές για τις γυναίκες μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν αρτηριοσκλήρωση, μια σπάνια, αλλά καταστροφική ασθένεια.

Αλέξανδρος Μπούκουρης
djalex@hol.gr