Είστε από αυτούς που μπορεί να περάσουν μέρες σκεπτόμενοι κάτι τόσο ασήμαντο για να βρείτε μια λογική εξήγηση που να σας αφήσει ικανοποιημένους; Η στήλη αυτή είναι για σας. Σας απαντά στα ερωτήματα που ποτέ δεν ονειρευτήκατε ότι θα έχετε. Ίσως κάποιες από τις γνώσεις που σας προσφέρονται εδώ να μην είναι απολύτως σωστή ή να είναι μερική, πάντως δεν αντιβαίνει σε καμία επιστημονική ή άλλη εξήγηση.
Γιατί το υποσυνείδητό μας νιώθει την ανάγκη να δείξει ότι μας αρέσει και είμαστε ίδιοι με την παρέα που βρισκόμαστε. Για τον ίδιο λόγο συχνά σταυρώνουμε τα πόδια μας προς την ίδια κατεύθυνση όπως και οι άλλοι, ή σε ένα συνέδριο όταν «το αφεντικό» ξύνει τη μύτη του κάνουν και οι άλλοι το ίδιο χωρίς να το αντιλαμβάνονται.
Σε ένα δεδομένο περιβάλλον, τα κουνούπια επιτίθονται κατά μέσο όρο το ίδιο σε όλους τους ανθρώπους, όμως αυτό που διαφέρει είναι η αντίδραση του κάθε οργανισμού στο τσίμπημα που εκτός τον άλλων (ευαισθησία δέρματος, αλλεργίες κλπ) εξαρτάται και από την ηλικία. Σε γενικές γραμμές, ένα παιδί κάτω των 4 ετών δε θα έχει σημάδια, έως 6 ετών θα αποκτήσει σημάδι μέσα σε 20 λεπτά, έως 10 ετών θα αποκτήσει σημάδι σε 2 ώρες κ.ο.κ. Συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών δε φαίνονται σημάδια από τσιμπήματα κουνουπιών.
Όμως, η θεωρία των «γλυκοαίματων» δεν είναι απολύτως λάθος αφού τα κουνούπια φαίνονται να προσελκύονται από το ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέει το άτομο. Επίσης, ένα ζεστό σώμα ή αυξημένη υγρασία πάνω στην επιδερμίδα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ελκύσετε κουνούπια.
Πρώτα από όλα, δεν πίνουν όλα τα κουνούπια αίμα. Τα μόνα που το κάνουν είναι τα θηλυκά «ενήλικα» κουνούπια και ο λόγος είναι γιατί χρειάζονται αίμα για να γεννήσουν τα αυγά τους. Κατά τη νεαρή τους ηλικία, δε χρειάζονται αίμα για τη γέννα, όμως όσο προχωράνε τα χρόνια, τόσο πιο πολύ χρειάζονται.Γενικά, τα κουνούπια τρέφονται από τους χυμούς των φρούτων ή ακόμα και από τα ψάρια στην επιφάνεια των νερών.
Όχι, δεν είναι. Όπως τα περισσότερα ζώα έτσι και τα ψάρια, αφήνουν κάποια αέρια πίσω τους. Τα περισσότερα ψάρια όμως, φροντίζουν να τυλίξουν τα εκκρίματά τους αυτά μέσα σε ειδικές ζελατινοειδείς φούσκες κατά την αποβολή τους. Ανάλογα με την περίσταση, αυτές οι φούσκες είτε επιπλέουν και ελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα της γης, είτε βουλιάζουν. Όμως, επειδή ορισμένα ψάρια είναι κοπροφάγα, πολλές φορές αυτά τα εκκρίματα δε βρίσκονται συχνά στο νερό.
Ένα ψάρι, συγκεκριμένα ο καρχαρίας "τίγρης της άμμου" (eugomphodus taurus), έχει αναπτύξει μια τεχνική πλευστότητας όμοια με αυτή των υποβρυχίων, δηλαδή αποβάλει αέρια με σκοπό για να επιπλέει σε μεγάλα βάθη με μεγαλύτερη ευκολία.
Οι κάβουρες περπατάνε πλάγια γιατί αντί να έχουν τα πόδια τους στο κάτω μέρος του σώματός τους, τα έχουν στα πλάγια, εκεί που άνθρωποι έχουν τα χέρια. Όμως ακόμα και τα χέρια θα τους βόλευαν για τα περπατήσουν μπρος-πίσω, μόνο που δεν έχουν αρκετές κλειδώσεις για τέτοια κίνηση. Γι αυτό ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να περπατήσουν είναι δεξιά - αριστερά. Για να καταλάβετε καλύτερα την κίνηση αυτή ακουμπήστε τον καρπό σας σε ένα τραπέζι και μετακινήστε το χρησιμοποιώντας μόνο τα δάχτυλά σας.
Ο λόγος για τον οποίο οι κάβουρες είναι έτσι, είναι γιατί έχουν αναπτύξει έναν έξω σκελετό που τους προστατεύει από τους εχθρούς τους, μειώνοντας τους όμως την κινητικότητα των άνω άκρων. Η εξέλιξη του είδους απέδειξε ότι οι κάβουρες με τον έξω σκελετό επιβιώνουν καλύτερα έτσι.
Κατά πρώτο λόγο, τα περισσότερα πουλιά κοιμούνται πολλές φορές την ημέρα αλλά για μικρό χρονικό διάστημα σε αντίθεση με τον άνθρωπο που κοιμάται μία και καλή στο τέλος της ημέρας. Γενικότερα όμως, τα πουλιά έχουν ένα πολύ αναπτυγμένο σύστημα τενόντων μυών στα πόδια τους. Ένας και μοναδικός τένοντας σε κάθε πόδι του πτηνού ξεκινάει από την αρχή του ποδιού του πουλιού, κατεβαίνει στο γόνατο, συνεχίζει γύρω από τον αστράγαλο και τελειώνει κάτω από τα νύχια τους στην άκρη των ποδιών τους. Έτσι, όταν το πουλί κοιμάται, το βάρος που πέφτει στα πόδια του αναγκάζει τα γόνατά του να λυγίσουν και συνεπώς να επιμηκύνουν την απόσταση που πρέπει να καλύψει ο τένοντας και έτσι τον τεντώνουν. Αυτό το τέντωμα των μυών του πτηνού στην ουσία είναι το αντίστοιχο της συστολής του και έτσι κλείνουν τα νύχια του και εφαρμόζουν γύρω από το ραβδί.
Πάντως, σίγουρα όχι για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας που πίστευα μικρός. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι τα φώτα σβήνουν κατά τις νυκτερινές απογειώσεις και προσγειώσεις ούτως ώστε σε περίπτωση προβλήματος, μηχανικής βλάβης ή επείγουσας ανάγκης να είναι συνηθισμένα τα μάτια των επιβατών στον λιγοστό φωτισμό για να ανταπεξέλθουν γρηγορότερα στην εκκένωση του αεροσκάφους. Κατά αυτό τον τρόπο, η περίπτωση να θρηνούμε θύματα μειώνεται λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα με την περίσταση. Αυτή η τακτική είναι πλέον διεθνής κανόνας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και πολλές φορές εφαρμόζεται και όταν δεν πρέπει (δηλαδή στις προσγειώσεις και απογειώσεις κατά τη διάρκεια της μέρας) από μερικές εταιρίες, κάνοντας το ίδιο κακό γιατί θα πρέπει να περάσει χρόνο να ανταπεξέλθει το μάτι σε κατάσταση μεγαλύτερης φωτεινής ακτινοβολίας.
Έχετε ερωτήσεις που σας απασχολούν και που δεν μπορείτε να απαντήσετε; Στείλτε τις σε μένα και θα προσπαθήσω να βρω απάντηση για εσάς!