Βιβλιο - προτάσεις…

από την Κατερίνα Παππά.


…για τους νοσταλγικούς!

"Το Βαν"

Ο Ρόντη Ντόιλ έγραψε ένα ευαίσθητο μυθιστόρημα, ειδικά αφιερωμένο σ' όλους όσους δεν έπαψαν να καλημερίζουν κάθε πρωί ένα παιδί στον καθρέφτη τους, σ' όλους όσους έχουν φίλους καρδιακούς, πιστούς κι αγαπημένους.

Η υπόθεση; Δύο άντρες, που δεν είναι πια στην πρώτη τους νεότητα, αποφασίζουν να γίνουν… επιχειρηματίες για να βγάζουν το χαρτζιλίκι τους, αλλά κυρίως για να βρίσκονται μαζί και να χαίρονται την παρέα τους και τις μπιροκατανύξεις στην παμπ. Έτσι, αγοράζουν ένα μισοδιαλυμένο Βαν και το μετατρέπουν σε καντίνα.

Το Βαν τους ενώνει και το έχουν ανάγκη. Αν πρέπει όμως να μπουν στο δίλημμα να θυσιάσουν αυτό ή τη φιλία τους, θα θριαμβεύσει η φιλία. Ο Στίβεν Φρίαρς βασίστηκε στο "Βαν" για να φτιάξει την τελευταία του ταινία, που θα τη δούμε στους κινηματογράφους.

Μετάφραση : Παυλίνα Παμπούδη
Εκδόσεις : "Νεφέλη"
Τιμή : 4.000 δρχ.

…για τους μοναχικούς!

"Η μοναξιά της Αφροδίτης"

Η Αφροδίτη είναι μόνη χωρίς να θέλει και το να μηρυκάζει τη θλίψη της δεν είναι η μόνη λύση. Άραγε, μήπως τη λύση μπορεί να δώσει ο ηλεκτρονικός της σύντροφος με τα ευαίσθητα πλήκτρα; Θα το δοκιμάσει - τι έχει να χάσει άλλωστε;

Και ιδού! Εκπέμπει το σήμα της προς κάθε ενδιαφερόμενο μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και παίρνει απάντηση! Ο Αλέξης και ο Σταύρος - όπως όλα δείχνουν - είναι οι αδερφές ψυχές που καρτερούσε. Είναι όμως;

Περίεργα σενάρια πλέκει η μοναξιά και είναι τόσο δύσκολο να τα διαβάσεις! Πόσο μεγάλη η απουσία όταν τους ανθρώπους υποκαθιστούν τα μηχανήματα - με εγκέφαλο έστω - και τα αισθήματα κάποια γράμματα στον υπολογιστή…

Συγγραφέας : Στέλλα Καραμολέγκου
Εκδόσεις : "Ψυχογιός"
Τιμή : 3.300 δρχ.

…για τους 'κομιξο-μανείς'!

"Χαμένο Φάσμα"

Οι εκδόσεις "Κωμός" κυκλοφόρησαν το κόμικς άλμπουμ "Χαμένο Φάσμα" σε σενάριο Τάσου Αποστολίδη και σε εικόνες Μαρίας Ζογλοπίτου. Πρόκειται για μια ιστορία που εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη και που επικεντρώνεται στην ανατροπή της ζωής ενός καθηγητή Πολυτεχνείου που ερωτεύεται μια φοιτήτρια. Είναι μια ιστορία απλή φαινομενικά, στην οποία ορισμένες παρεμβάσεις σεναριακές και σχεδιαστικές δρουν καταλυτικά, όχι στην εξέλιξη, αλλά στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας όπου ξεχειλίζει η ένταση. Η ιστορία εξελίσσεται σε 88 ασπρόμαυρες σελίδες με ώριμο "δεμένο" σχέδιο μια πρωτοεμφανιζόμενη, σε εκδοτική δουλειά, καλλιτέχνιδα, που από ότι φαίνεται, το μέλλον της ανήκει.


…για τους περιπετειώδεις!

"Τα ονόματα"

Ο συγγραφέας - ο Ντον Ντελίλο - Αμερικάνος. Τόπος - όπου διαδραματίζεται η υπόθεση - η Ελλάδα κυρίως, αλλά και η Μέση Ανατολή, η Υεμένη, η Ινδία, η Αφρική…

Ο "ήρωας" ένας έμμισθος "παρατηρητής" ανθρώπων, γεγονότων και καταστάσεων, με φίλους καλούς συζητητές αλλά, εσκεμμένα, ασαφούς πολιτικής τοποθέτησης, με συνεργάτες που πυροβολούνται ένα πρωί, με γνωστούς "σπαρμένους" σ' όλο τον κόσμο και με οικογένεια εγκαταστημένη σ' ένα, φανταστικό, ελληνικό νησί που έχει το όνομα Κούρος.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με… άρωμα κοινωνιολογικής πραγματείας και με δύσοσμες μυρωδιές κατασκοπείας. Ο "φάλτσος" ρόλος των Αμερικάνων στην πολιτική ζωή ενός τόπου, τα όνειρα που μετατρέπονται σε εφιάλτη για χάρη σκοπιμοτήτων και αλλότριων συμφερόντων. Στο μάτι του κυκλώνα ο άνθρωπος που του στερούν τη φωνή, τη γλώσσα και τις έννοιες των λέξεων για να τις αντικαταστήσουν με άλλες και τα "ονόματα" που η κατάλυση τους, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο συγγραφέας, "ακυρώνει τη μνήμη".

"Τα ονόματα" του Νελίλο θεωρούνται ως ένα από τα πιο πρωτότυπα έργα της σύγχρονης πεζογραφίας. Η μετάφραση ανήκει στη Νινίλα Παπαγιάννη.

Έκδοση : "Εστία"
Τιμή : 4.800 δρχ.

…για τους 'κλασικούς'!

"Η ιστορία μιας πόλης"

Ο Μιχαήλ Σαλτικόφ - Στσεντρίν (1826-1889) δεν είναι από τους πλέον γνωστούς Ρώσους συγγραφείς στις μέρες μας, αλλά στην εποχή του υπήρξε κοσμαγάπητος. Γόνος πλούσιας μοσκοβίτικης οικογένειας τσιφλικάδων, δε δίστασε να κριτικάρει την καταπιεστική ολιγαρχία και τα κακώς κείμενα του τσαρικού καθεστώτος, ήδη από τις πρώτες νουβέλες του, γι' αυτό και εκτοπίστηκε. Επιστρέφοντας στην Πετρούπολη, συγγράφει αξιόλογα έργα που τον κάνουν γνωστό και διάσημο στους λογοτεχνικούς κύκλους. Η μεγαλύτερη απόδειξη της αναγνώρισης του έργου του και της εκτίμησης προς το άτομό του και τις απόψεις του, ήταν το γεγονός πως η κηδεία του μετατράπηκε σε πολιτική διαδήλωση.

"Η ιστορία μιας πόλης" δεν είναι ανιαρό, περιγραφικό βιβλιό - όπως θα περίμενε κανείς από μια χρονογραφία, αλλά ένα ολοζώντανο κείμενο, γεμάτο φαντασία, χιούμορ, καυστική ειρωνεία και δριμύτατη κριτική προς το αληθές και στυγνά καταπιεστικό καθεστώς της τσαρικής Ρωσίας, γραμμένο την εποχή που στην υπόλοιπη Ευρώπη η βιομηχανική επανάσταση έθετε τους νέους όρους του "παιχνιδιού" σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μετάφραση από τα Ρωσικά : Αντώνης Βογιάζος
Εκδόσεις : "Καστανιώτη"
Τιμή : 3.500 δρχ.

…για τους 'αυθεντικούς'!

"Η βραδύτητα"

Η Βραδύτητα του Κούντερα, έργο γραμμένο απευθείας στα γαλλικά, που ο συγγραφέας του αποφεύγει να χαρακτηρίσει μυθιστόρημα, συνδυάζει κατά τον προσφιλή του τρόπο μυθιστορηματική πλοκή (ή σωστότερα: πλοκές) με δοκιμιακές παρεμβάσεις. Ο συγγραφέας, θέτοντας σε εφαρμογή, θα 'λεγε κάποιος, ιδέες και απόψεις που διατύπωσε στο αμέσως προηγούμενο έργο του, τις Προδομένες Διαθήκες, συγκρίνει, σε ύφος μη σοβαρό και παιγνιώδες, τη γλυκύτητα της ανάμνησης μιας υπέροχης ερωτικής νύχτας στο 18ο αιώνα με τη στυφή γεύση μιας τραγελαφικής ερωτικής νύχτας σήμερα, συγκρίνει την κουφότητα μιας επιδεικτικής χαράς που υπακούει στους νόμους του θεάματος με την έξαρση μιας χαράς που δε χρειάζεται να διατυμπανιστεί προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Η σύγκριση διαθέσεων, στάσεων ζωής και εμπειριών οδηγεί αναπόφευκτα και στη σύγκριση ρυθμών. Έτσι, το κείμενο αποδεικνύει ότι η βραδύτητα είναι ο ρυθμός της απόλαυσης και της μνήμης και ταχύτητα ο ρυθμός της μη ικανοποίησης και της λήθης.

Στην Βραδύτητα ο Κούντερα μας μιλάει κυρίως για την επικούρεια στάση απέναντι στη ζωή, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά του αμφιβολία ότι είναι ποτέ δυνατό να πραγματοποιηθεί το ηδονιστικό ιδεώδες.

Συγγραφέας : Μίλαν Κούντερα
Μετάφραση : Σεραφείμ Βελέντζας
Εκδόσεις : "Εστία"

…για τους ονειροπόλους!

"Σκιές γυναικών"

Δέκα διηγήματα σαν πεζά ποιήματα, με τις αμυδρές εικόνες μιας μνήμης, ωστόσο, ακμαίας. Γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του συγγραφέα και έμειναν στα κατάβαθα του νου. Ονειρική ατμόσφαιρα και πραγματικότητα που συνεχώς δραπετεύει από το ρεαλισμό - επίτηδες - για να αρωματίσει τα… συνήθη του παρόντος με μύρο αιωνιότητας.

Συγγραφέας : Τάσος Γουδέλης
Εκδόσεις : "Νεφέλη"

Νέα για βιβλιόφιλους…

"Το στέκι των βιβλιοφάγων"

Ένα νέο, λειτουργικό και καλαίσθητο χώρο έχουν για να… δράσουν οι "βιβλιοφάγοι" των Αθηνών. Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος εγκαινίασαν το νέο τους κατάστημα στην καρδιά της βιβλιαγοράς - Σόλωνος και Μασσαλίας. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν παράγοντες από το χώρο των εκδόσεων, των γραμμάτων αλλά και πολλοί φίλοι της ανάγνωσης και των βιβλίων.


Η γωνιά των νέων ταλέντων

Παιχνίδια του χρόνου

Είναι μέρες σαν κι αυτή
που ο Χρόνος δεν κυλά.
Λες και πάει πιο αργά,
Το Ρολόι Στον Τοίχο.
Οι δείκτες, λες, κινούνται πιο σιγά,
βαριά και βασανιστικά.
Με χτύπους αργούς, ξερούς...
που παίρνουν, ένας ένας, 
κομμάτια απ' την ψυχή σου...
Μα εσύ εκεί, κοιτάς
ακούς τους κτύπους να βροντάνε
        στην ψυχή σου.
Και χάνεσαι σιγά σιγά,
μες στον αέναο αυτό κύκλο...
Ξετυλίγεται μπροστά σου,
η μαγεία αυτή του Χρόνου.
Σαν να 'τανε παιχνίδι,
        χαμένο,
στο λαβύρινθο του μυαλού σου.
Ώσπου ένας ήχος,
σου στεγνώσει το δάκρυ,
και σπάσει
Το Ρολόι Στον Τοίχο...

Συγγραφέας : Wraith


Δεν ήταν τίποτα

Δεν ήταν τίποτα
μια σταλαγματιά φθινοπωρινής βροχής
που σε άγγιξε όπως χιλιάδες άλλες...
Δεν ήταν τίποτα
ένα τριαντάφυλλο που σου χάρισε
το άρωμα του πριν πεθάνει
μια ματιά που λύγισε
κι έπεσε στη γη... δειλή...
Δεν ήταν τίποτα
παρά μόνο ένας αγέρας
που φύσηξε ανάμεσα στα μαλλιά σου
έκλεψε λίγα από τα όνειρά σου
και ύστερα έφυγε μακριά.
Δεν ήταν τίποτα
μονάχα ένα μικρό πουλί
που έκρυψες στο στήθος σου
και τραγούδησε μαζί με την καρδιά σου
ένα στερνό τραγούδι.
Δεν ήταν τίποτα σου αποκρίθηκε.
Γύρισε την πλάτη και τράβηξε,
μακριά σου την ψυχή της.
Πέταξε μακριά το βλέμμα της
κι έφυγε.
Δεν ήταν τίποτα 
η ψυχή σου στο κενό,
ένα παιχνίδι μόνο,
λίγο ανάμεσα από δυο φτερά,
που έμελλε να είναι τα τελευταία
πριν κι αυτά να πέσουν.
Κι εσύ απομένεις να κοιτάς
τα δικά σου ατροφικά φτερά
μα πριν ξεψυχήσεις σκέψου.
Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να πετάξεις,
πριν το σώμα σου κοιμήσεις
σε μια καρέκλα κουνιστή.
Δεν ήταν τίποτα,
η ζωή σου που χάθηκε,
σαν σε βρήκε ένα πρωινό,
να περιπλανιέσαι στα σοκάκια της πόλης,
ψάχνοντας για τις χαμένες σου ελπίδες,
μονάχη μέσα σε ένα κρύο κόσμο,
έκλεισες τα μάτια σου να μην δεις το τέλος.

Συγγραφείς : Simus Lecter, ShadowLike, Wraith

Αφιέρωμα

Χαλίλ Γκιμπράν

Ο Χαλίλ Γκιμπράν (1883-1931), γνωστός σαν Αθάνατος Προφήτης του Λιβάνου και Σοφός της Εποχής του, γεννήθηκε στη διάσημη πόλη Μπεχάρη. Γονείς του ήταν ο Χαλίλ Γκιμπράν και η Καμίλλα. Σπούδασε στο Μπεχάρη, το Λίβανο, τη Βηρυτό και τη Βοστόνη. Τέλειωσε τη "Σχολή Σοφίας" και έπειτα ταξίδεψε σ' ολόκληρη τη Συρία και το Λίβανο για να επισκεφτεί τους ιστορικούς χώρους και τα ερείπια του αρχαίου πολιτισμού. Έπειτα σπούδασε τρία χρόνια στη σχολή καλών τεχνών στο Παρίσι και τελειώνοντας γύρισε να ζήσει στη Νέα Υόρκη. Ο τόνος της θλίψης που εμφανίζεται τόσο συχνά στα ποιήματα, τα διηγήματα και τα γράμματα του Χαλίλ Γκιμπράν, μπορεί να αποδοθεί στις ατυχίες που γνώρισε στα νιάτα του, όπως και το θάνατο των αδερφών του και της μητέρας του, που λάτρευε.

Ο Γκιμπράν ήταν επαναστάτης και αγωνιστής, αφού πολεμούσε διαρκώς για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν μεγάλος φιλόσοφος και έχει θίξει μέσα στα βιβλία του ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων. Το κράμα δυτικής και ανατολικής σοφίας που υιοθέτησε ο Γκιμπράν στα γραπτά του, όπως επίσης και ο πλούσιος πνευματικός και αισθηματικός κόσμο που διέθετε, έγιναν η αιτία να γίνει αγαπητός σε πολλούς αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, αφού τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Βιβλία του ιδίου: Αυτοπροσωπογραφία, Άμμος και Αφρός, Τα σπασμένα φτερά, Σκέψεις και διαλογισμοί, Ο προφήτης - Ο κήπος του προφήτη, Ανυπόταχτες Ψυχές κ.τ.λ.

"Υπάρχει κάτι στη ζωή μας που είναι ευγενέστερο και ανώτερο από τη δόξα. Και αυτό το 'κάτι' είναι η μεγάλη πράξη που επικαλείται τη δόξα. Αισθάνομαι μέσα μου μια κρυμμένη δύναμη που επιθυμεί να καλύψει τη γύμνια της με ένα όμορφο ρούχο από μεγάλες πράξεις. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι ότι ήρθα σ' αυτό τον κόσμο για να γράψω το όνομα μου με μεγάλα γράμματα πάνω στο πρόσωπο της ζωής…"

"Αυτοπροσωπογραφία" Χαλίλ Γκριμπράν
<-- (προηγούμενη σελίδα)