Aπό τον εν Αγγλία φοιτητή Γιώργο Αναγνωστόπουλο

Σπουδές στην Αγγλία

Όλα όσα θέλατε να μάθετε αλλά φοβόσασταν να ρωτήσετε


Ενδιαφέρεστε να σπουδάσετε, αλλά το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων δε σας βοηθά; Αντί να περιμένετε για το σύστημα του Εθνικού Απολυτηρίου, μπορείτε από το Σεπτέμβρη να μπείτε σε ένα πανεπιστήμιο στην Αγγλία και να έχετε πτυχίο μέσα σε 3 χρόνια. Σας ενδιαφέρει; Ωραία, τότε διαβάστε παρακάτω. (Και πείτε και κάνα καλό λόγο στην αρχισυντάκτριά μου).

Ποιους αφορά αυτό το άρθρο;
Όλους που πιστεύουν ότι αξίζουν και οι πανελλήνιες τους αδίκησαν, όλους εκείνους που πήραν απολυτήριο λυκείου με το ζόρι και όλους εκείνους που απλά θέλουν ένα πτυχίο και μια παράταση στο μαθητικό χαβαλέ προκειμένου να δουλέψουν (αυτοί περνάνε και καλύτερα από όλους). Η Αγγλία δεν είναι για αυτούς που αγχώνονται εύκολα. Άσχετα με το τι ακούγεται κατά καιρούς για να μπείτε σε ένα κάποιο πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται «απολυτήριο με 17». Και απολυτήριο με 10 να έχετε μπαίνετε κάπου και αποφοιτάτε. Πολλοί αλλάζουν εδώ.

Είναι αλήθεια ότι δεν πληρώνω δίδακτρα;
Ναι, είναι αλήθεια. Όλα τα πανεπιστήμια στην Αγγλία είναι κρατικά (πλην του University of Buckingham που ανήκει στη βασίλισσα), αλλά απαιτούν δίδακτρα. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει για αυτά χωρίς να χρειαζόμαστε να τρέχουμε για χαρτιά, σφραγίδες και άλλες γραφειοκρατικές συνήθειες. Μόνο προσοχή για τους Κύπριους και τους Ελληνοκύπριους: Η Ε.Ε. δεν καλύπτει τα δίδακτρά σας. Ρωτήστε πρώτα στο Βρετανικό Συμβούλιο για το αν δικαιούστε κάτι τέτοιο, γιατί υπήρξε περίπτωση παιδιού που του είπαν ότι δεν καλύπτεται γιατί η μητέρα του (ούτε καν ο πατέρας του) ήταν Κύπρια.

Πώς είναι η ζωή στην Αγγλία;
Είναι σίγουρο πως η ζωή στην Αγγλία δεν ταιριάζει σε όλους, αλλά ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει. Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, όλοι εντάσσονται στο νέο κλίμα της ζωής στο εξωτερικό, μακριά από φίλους και οικογένεια. Παρατηρείται ένα κλίμα συσπείρωσης των Ελλήνων. Δημιουργείτε νέους φίλους, που, καθώς λέγεται, θα είναι οι καλύτεροί σας φίλοι όταν επιστρέψετε.

Τι καιρό κάνει;
Κρύο. Παγετό. Αυτή τη στιγμή ο Τάμεσης στο Λονδίνο έχει παγώσει, ενώ στην Ελλάδα έχει 24 βαθμούς.

Πώς να διαλέξω σε ποιο πανεπιστήμιο να πάω;
Δε διαλέγετε εσείς, έτσι απλά σε ποιο πανεπιστήμιο θα πάτε. Απλά κάνετε αίτηση σε μερικά και πάτε σε όποια θέλετε από αυτά που θα σας δεχτούν. Ρίξτε μια ματιά στους web servers των πανεπιστημίων που σας ενδιαφέρουν (μπορείτε να τα βρείτε όλα στο Yahoo).

Πώς κρίνουν τα πανεπιστήμια αν τους κάνω ή όχι;
Ανάλογα με τις επιδόσεις σας, το απολυτήριο σας (γενικό βαθμό και βαθμό σε μαθήματα ανάλογα με το αντικείμενο που θέλετε να σπουδάσετε), το αν έχετε κάνει προετοιμασία (foundation) σε κάποιο ινστιτούτο ή αν έχετε GCE (General Certificate of Education - Γενικό Δίπλωμα Εκπαίδευσης). Για περισσότερες λεπτομέρειες καλύτερα να συμβουλευτείτε το Βρετανικό Συμβούλιο (Τμήμα Εκπαιδευτικών Πληροφοριών) στην οδό Πατριάρχη. Ιωακείμ 14, Κολωνάκι, Τ.Κ. 10675, τηλ. 3633211-5 & 3606011-4 για την Αθήνα ή το αντίστοιχο στην οδό Εθνικής Αμύνης 9, Τ.Κ. 54613, τηλέφωνο 235236-7 στη Θεσσαλονίκη.

Το πτυχίο μου μετά αναγνωρίζεται;
Ναι, το πρώτο πτυχίο είναι ισάξιο με οποιοδήποτε άλλο πτυχίο πανεπιστημίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρώτο πτυχίο ονομάζεται "Bachelor’s" και ανάλογα με τον κλάδο που θα επιλέξετε χωρίζεται σε B.A. (Bachelor of Arts) π.χ. για Οικονομικά και B.Sc. (Bachelor of Science) για Φυσική. Αυτοί είναι οι κυριότεροι τύποι, αλλά υπάρχουν κι άλλοι: Bachelor of Engineering, Bachelor of Architecture κ.ά.. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο ΔΙΚΑΤΣΑ που είναι το κρατικό όργανο αναγνώρισης πτυχίων ξένων πανεπιστημίων και ιδρυμάτων στην Ελλάδα. Και συν τις άλλοις, αλλιώς ακούγεται το πτυχίο από Αγγλία κι αλλιώς το πτυχίο από Ελλάδα.

Μα, υπάρχει η ειδικότητα που θέλω;
Ναι, σίγουρα. Υπάρχουν πάρα πολλές ειδικότητες. Κάθε χρόνο μπορείτε να βρείτε ποιες ειδικότητες υπάρχουν για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, στο βιβλίο "Which degree in Britain". Το πιο πιθανό είναι ότι θα υπάρχει και ποικιλία παραλλαγών στο αντικείμενο που επιθυμείτε. Πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσουν όσοι θέλουν να σπουδάσουν Ιατρική, γιατί είναι μία επιστήμη πολύ παραμελημένη στα Αγγλικά πανεπιστήμια.

Και σε πόσα χρόνια παίρνω πτυχίο;
Οι περισσότερες ειδικότητες μπορούν να σας αποφέρουν ένα πτυχίο σε 3 ή 4 χρόνια, ανάλογα, αν θα κάνετε, μεταξύ προτελευταίου και τελευταίου χρόνου, ένα έτος δουλεύοντας σε μια εταιρεία σε θέση ανάλογη με αυτό που σπουδάζετε. Συνήθως, όσοι δεν έχουν μια έτοιμη δουλειά από τους γονείς τους, κάνουν αυτόν τον έξτρα χρόνο για να έχουν τα απαραίτητα εφόδια και τις κατάλληλες συστάσεις από μια εταιρεία, γιατί πλέον η προϋπηρεσία θεωρείται απαραίτητη.

Άλλες ειδικότητες παίρνουν περισσότερο χρόνο, όπως π.χ. η Οδοντιατρική και η Ιατρική που χρειάζονται 5 ή και 6 χρόνια για ένα πτυχίο. Όλα αυτά ισχύουν βέβαια για όσους παρακολουθούν τα μαθήματα κανονικά (full-time), ενώ υπάρχουν και επιλογές part-time για όσους επιθυμούν να πιάσουν δουλειά κάπου και να παρακολουθούν τα μαθήματα όταν σχολνάνε.

Τέλος, υπάρχει και η λύση και των ανοιχτών πανεπιστημίων, μία λύση που μόλις έφτασε και στην Ελλάδα, δηλαδή η παρακολούθηση μαθημάτων με αλληλογραφία. Αυτό γίνεται όμως μόνο στο London University και στο Open University, οπότε θα πληροφορηθείτε καλύτερα από εκεί στέλνοντάς τους ένα γράμμα.

Ωραία όλα αυτά, αλλά τι προσόντα χρειάζομαι για να μπω σε ένα πανεπιστήμιο;
Ανάλογα με τη φήμη και την ποιότητα του πανεπιστημίου θα χρειαστείτε και τα κατάλληλα διαπιστευτήρια για την επίδοση σας. Έτσι, υπάρχουν πανεπιστήμια που ζητάνε 3 μαθήματα GCE A-level με βαθμούς Α ή B σε συνδυασμό με ένα απολυτήριο λυκείου πάνω από 18 (Oxford & Cambridge) και υπάρχουν και άλλα παρ’ όλο που λένε ότι θέλουν απολυτήριο με 17, σε παίρνουν κι έτσι.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως όσοι ενδιαφέρονται να μπουν σε πανεπιστήμιο, στον πρώτο χρόνο για πτυχίο, και είναι πάνω από 21 ετών, στις 30 Σεπτεμβρίου του έτους που επιθυμούν να εισαχθούν, μπαίνουν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, εφόσον έχουν εργαστεί σε μια δουλειά σχετική με αυτό που έχουν σπουδάσει και έχουν κερδίσει την κατάλληλη εμπειρία.

Πάντα να θυμόσαστε ότι για τους Άγγλους πιο πολύ από τα επίσημα διπλώματα, μετράει η εμπειρία που έχει κάποιος και οι συστάσεις του. Ξέρω μια περίπτωση παιδιού που είχε τελειώσει Ι.Ε.Κ. πάνω στα Μ.Μ.Ε. και έγινε δεκτός για μεταπτυχιακά από ένα πανεπιστήμιο (ονόματα δε λέμε και οικογένειες δε θίγουμε).

Σε ποια περιοχή να προτιμήσω να πάω για σπουδές;
Εξαρτάται κυρίως από το πορτοφόλι σας. Η ζωή στο Λονδίνο, για παράδειγμα, είναι πανάκριβη και όσο κανείς απομακρύνεται από αυτό τόσο πιο φτηνά τη βγάζει. Και επειδή ξέρω ότι προτιμάτε να ακούσετε αριθμούς, παρά μεγάλα λόγια, αρκεί να σας πω ότι με 200.000 δρχ. κάποιος τη βγάζει ανετότατα έξω από το Λονδίνο, ενώ με 200.000 στο κέντρο του Λονδίνου, δεν του φτάνουν ούτε για το νοίκι και το φαγητό του.

Επίσης, να ξέρετε ότι πολύ ακριβές είναι οι συγκοινωνίες στην Αγγλία γι’ αυτό φροντίσετε, ακόμη και στην επαρχία, αν δεν μείνετε σε εστία, να μείνετε κοντά στο πανεπιστήμιο, χωρίς να χρειάζεται να πάρετε το τρένο ή το λεωφορείο.

Πώς μπορώ να κάνω αίτηση;
Πηγαίνετε στο Βρετανικό Συμβούλιο (ή αν δεν μένετε κοντά σε ένα πάρτε τηλέφωνο και ρωτήστε από πού αλλού μπορείτε να εξυπηρετηθείτε στην περιοχή σας) και πάρτε μια αίτηση της UCAS (University and College Administration Service), η οποία επισήμως πρέπει να φτάσει συμπληρωμένη σε αυτούς μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου του προηγούμενου χρόνου από αυτό που επιθυμείτε να σπουδάσετε, αλλά και μετά από 8 μήνες να τη στείλετε δεν τρέχει τίποτα. Όλες οι αιτήσεις θα επεξεργαστούν, απλά δε θα έχετε προτεραιότητα, όταν σας επιλέγουν τα πανεπιστήμια. Εκτός από τη UCAS υπάρχει και το όργανο ADAR που είναι επί τω πλείστων για σχολές που έχουν σχέση με τέχνες και πρέπει να έχουν στα χέρια τους τη αίτησή σας μέχρι 31 Μαρτίου του ίδιου χρόνου που θέλετε να εισαχθείτε.

Ουπς, δηλαδή αργά το αποφάσισα;
Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Οι περισσότερες εισαγωγές γίνονται την περίοδο Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, δηλαδή 3-4 εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα. Αυτό είναι γνωστό ως clearing. Δηλαδή, αφού τα πανεπιστήμια πήραν όσους πήραν με τα προσόντα που ήθελαν, προκειμένου να γεμίσουν τις κενές θέσεις τους και να βγάλουν κάνα φράγκο παραπάνω, παίρνουν και άλλους που δεν πληρούν τα προσόντα ή έκαναν αργά την αίτησή τους. Για κάτι τέτοιο πρέπει, όμως, να κινηθείτε γρήγορα και να παίρνετε τηλέφωνα σε πανεπιστήμια προκειμένου να δείτε αν θα σας δεχτούν.

Ναι, αλλά που θα μείνω;
Ως international student έχετε τις περισσότερες φορές δικαίωμα για να μείνετε σε εστία αν υπάρχει κενό δωμάτιο ή τέλος πάντων έχετε προτεραιότητα σε σχέση με κάποιον Βρετανό. Αυτό πρέπει να το ρωτήσετε, όταν τηλεφωνήσετε στο πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει αλλιώς θα ψάχνετε σπίτι και θα σας «τον πιάσουν» οι Άγγλοι ενοικιαστές.

Για όλα αυτά δεν πρέπει να ξέρω καλά Αγγλικά;
Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο καλά Αγγλικά ξέρετε τόσο πιο ζάχαρη τη βγάζετε ακόμα και καλύτερα από όσους έχουν GCE ή έκαναν foundation, αλλά υστερούν στη γλώσσα. Τα πιο κοινά διπλώματα που δέχονται οι Άγγλοι είναι το IELTS, το Cambridge Advanced, το Cambridge Proficiency, το Higher TESOL, ένα O-Level στα Αγγλικά και το TOEFL. Όμως και πάλι υπάρχουν παρατυπίες πολλές φορές με άτομα που έχουν μόνο Lower και εισάγονται.

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρω;

  • Ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε πλήρη ιατρική περίθαλψη. Ακόμα και εγχείρηση να χρειαστεί να κάνουμε δεν πληρώνουμε ούτε πένα.
  • Μη σας ανησυχεί το πρόβλημα του ότι θα είστε μόνοι σας εκεί που θα πάτε, γιατί παντού υπάρχουν πολλοί Έλληνες. Για να καταλάβετε στο πανεπιστήμιό μου από τους 9.000 φοιτητές οι 570 είναι Έλληνες.
  • Οι άρρενες δικαιούνται βεβαίως αναβολή στράτευσης.
  • Μπορείτε, αν είστε ήδη φοιτητής σε ελληνικό ΤΕΙ ή ΑΕΙ, να κάνετε ένα εξάμηνο ή και ένα χρόνο στην Αγγλία, αν το επιθυμείτε. Ρωτήστε στη σχολή σας για το πρόγραμμα Erasmus/Σωκράτης.


  • Άντε και καλές σπουδές.