ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

 

Από τη Σοφία Ρίζου

Το Ευρώ έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας από την 1/1/2001 και ο αγώνας εξοικίωσής μας με το νέο νόμισμα άρχισε σε όλους τους τομείς... Από το χρηματιστήριο, όπου όλες οι πράξεις γίνονται σε ευρώ, μέχρι όλων των ειδών τις αγορές που κάνουμε, καθώς η διπλή αναγραφή των τιμών είναι πια υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα ενημέρωσης των πολιτών, ώστε η είσοδος του νέου νομίσματος στη ζωή μας από την 1η Ιανουαρίου του 2002 να γίνει ευκολότερη και να μην δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στην αγορά.

Το «πείραμα» του ευρώ ξεκίνησε από το χρηματιστήριο, στο οποίο από την αρχή του χρόνου όλες οι λογιστικές πράξεις γίνονται σε αυρώ και μόνο οι εισπράξεις συνεχίζονται σε δραχμές. Η απότομη αυτή αλλαγή στα τερματικά των χρηματιστών και στο ταμπλό της Σοφοκλέους προκάλεσε κλίμα αβεβαιότητας και άγνοιας στους επενδυτές, οι οποίοι ια αρκετές ημέρες παρέμειναν «μακρυά» από τη Σοφοκλέους και δεν πραγματοποιούσαν πράξεις, αφού δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τις νέες τιμές των μετοχών.

Ανάλογα προβλήματα αναμένεται να προκληθούν και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα όλοι οι Έλληνες οφείλουν να προσαρμόσουν τις τιμές των προϊόντων από δραχμές σε ευρώ. Η ισοτιμία 340,75 δρχ / Ευρώ πρόκειται να γίνει το δεύτερο «εγώ» μας, καθώς με βάση αυτό θα γίνονται όλοι οι υπολογισμοί μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το θέμα ανταγωνισμού που προκύπτει για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα συγκρίνονται πια με τις ανάλογες ευρωπαϊκές και θα πρέπει να το κάνουν με επιτυχία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα αποτελέσματα θα γίνουν αισθητά και στις τιμές των μετοχών στο χτηματιστήριο.

Τα πρόβληματα που θα προκληθούν είναι αρκετά, αλλά και τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από την είσοδο της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση είναι πολλά και αφορούν τόσο επιχειρήσεις όσο και το πορτοφόλι του απλού υπαλλήλου.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει αισθητά και έχουν εξομοιωθεί με αυτά της ευρωζώνης, ο πληθωρισμός έχει πέσει κοντά στο 4% (πριν από λίγο καιρό και στο 2%) και οι ρυθμοί ανάπτυξης αυξάνονται συνεχώς σε ποσοστό του ΑΕΠ. Τα βασικά αυτά στοιχεία της οικονομίας αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καθώς 12 χώρες της Ευρώπης θα γίνουν το κέντρο του κόσμου και θα ανταγωνίζονται και την αμερικανική οικονομία και το ισχυρό δολάριο.

Όλοι είδαμε τους τελευταίους μήνες τον πληθωρισμό να αναζοπυρώνεται και ο λόγος δεν ήταν άλλος από τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και την κούρσα του δολαρίου έναντι του ευρω. Έχει όμως ένα περίπου μήνα που και οι δύο αυτοί παράγοντες ξεπερνιούνται και όλα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πολύ σύντομα στο 2%.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης, όπως υποσχέθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου θα φτάσουν το 5% και η ανεργία, που παραμένει ανοιχτή πληγή, θα μειωθεί αισθητά.

 

 






ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ


Την απόφαση για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2001 έλαβε το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN) στη Σύνοδο Κορυφής της Πορτογαλίας στις 19 Ιουνίου του 2000 και το ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2001 αποτελεί το εθνικό νόμισμα της χώρας. Η χρονική περίοδος κατά την οποία το ευρώ θα χρησιμοποιείταιως νόμισμα σε λογιστική μορφή, η μεταβατική περίοδος, είναι τριετής για τις 11 χώρες που αποτελούν χώρες-μέλη από το 1999. Για την περίπτωση της χώρας μας, το Εθνικό Σχέδιο για την μετάβαση στο ευρώ καθορίζει ότι η μεταβατική περίοδος θα είναι μονοετής και θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου του 2001, με την εισαγωγή του ευρώ σε φυσική μορφή, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες 11 χώρες της ΟΝΕ.

Τα τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ, θα κυκλοφορούν παράλληλα με αυτά των δραχμών από την 1η Ιανουαρίου του 2002 εώς και την 28η Φεβρουαρίου, οπότε και θα πάψουν να κυκλοφορούν οι δραχμές. Ωστόσο, έχει οριστεί δεκαετής περίοδος όπου θα μπορούμε να ανταλλάσσουμε τις ξαχασμένες μας δραχμές στην τράπεζα χωρίς κανένα κόστος.

 

ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΕΥΡΩ

 

Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ίδρυμα προκήρυξε διαγωνισμό για τα σχέδια των όψεων των τραπεζογραμματίων, στον οποίο προκρίθηκε η Εθνική Τράπεζα της Αυστρίας.

Τα σχέδια αυτά απεικόνιζαν αρχιτεκτονικούς ρυθμούς επτά διαφορετικών περιόδων της ευρωπαϊκής πολιτισμικής ιστορίας (κλασικός, ρωμανικός, γοτθικός, αναγεννησιακός μπαρόκ και ροκοκο, αρχιτεκτονική χάλυβα και υάλου, μοντέρνα αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα) που αντιστοιχούν στις εφτά αξίες τραπεζογραμματίων ευρώ (5,10,20,50,100,200 και 500 ευρώ).

Οι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί αποδίδονται με τρία βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία: παράθυρα, πύλες και γέφυρες. Τα παράθυρα και οι πύλες συμβολίζουν το πνεύμα συνεργασίας στην Ευρώπη, ενώ οι γέφυρες αποτελούν σύμβολο της επικοινωνίας μεταξύ των λαών της Ευρώπης. Τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβολίζουν το δυναμισμό και την αρμονία της σύγχρονης Ευρώπης.

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ έχουν διαφορετικό μέγεθος και χρώμα για κάθε αξία.

 

ΚΕΡΜΑΤΑ ΕΥΡΩ

 

Τα κέρματα ευρώ, σε αντίθεση με τα χαρτονομίσματα που έχουν ενιαία εμφάνιση, έχουν μόνο μία όψη κοινή σε όλα τα κράτη- μέλη της ζώνης του ευρώ. Η άλλη όψη έχει απεικονίσεις που σχετίζονται με την εθνική ταυτότητα των χωρών.

Τα σχέδια της ενιαίας όψης των κερμάτων ευρώ επιλέχθηκαν από προτάσεις που υπέβαλαν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι όψεις στις οχτώ αξίες των κερμάτων (1 λεπτό, 2, 5, 10, 20, 50) συμβολίζουν την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΨΗ ΤΩΝ ΚΕΡΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩ

 

Η επιλογή των σχεδίων για την εθνική όψη των ελληνικών κερμάτων ευρώ έγινε το Μαϊο του 2000, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο.

Συνοπτικά τα θέματα των εθνικών όψεων είναι τα ακόλουθα:

 

Κέρμα του 1 λεπτού

 

Στο κέρμα αυτό απεικονίζεται μία τριήρης, εντυπωσιακό επίτευγμα ναυπηγικής που αποτελούσε το κυριότερο πλοίο του στόλου της Αθηναϊκής Δημοκρατίας των κλασσικών χρόνων.

 

Κέρμα των 2 λεπτών

 

Ο δρόμωνας ή κορβέτα, που εικονίζεται στο κέρμα αυτό, ήταν ένας από τους τύπους των πλοίων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα.

 

Κέρμα των 5 λεπτών

 

Ένα δεξαμενόπλοιο συμβολίζει το τολμηρό επιχειρηματικό πνεύμα στη σύγχρονη ελληνική εμπορική ναυτιλία.

 

Κέρμα των 10 λεπτών

 

Η μορφή του Ρήγα Φεραίου- Βελεστινλή (1757-1798) απεικονίζεται σε αυτό το κέρμα. Επιφανής φυσιογνωμία του ελληνικού διαφωτισμού, διανοούμενος, αλλά και άνθρωπος της δράσης, ο Ρήγας Φεραίος οραματίστηκε την απελευθέρωση των των Βαλκανικών Εθνοτήτων από την οθωμανική κυριαρχία και τη δημιουργία ενός νέου κρατικού οχήματος στα Βαλκάνια, οργανωμένου, σύμφωνα με τις πλέον προωθημένες απόψεις του ευρωπαϊκού πολιτικού στοχασμού.

 

Κέρμα των 20 λεπτών

 

Η μορφή του Ιωάννη Καποδίστρια (1771-1831). Αφού διέπρεψε στον ευρωπαϊκό διπλωματικό στίβο, ο Καποδίστριας ως Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, εργάστηκε με ζήλο και μεθοδικότητα για την οργάνωση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού εθνικού κράτους.

 

Κέρμα των 50 λεπτών

 

Η μορφή του Ελευθέριου Βενιζέλου (1864-1936). Ο Βενιζέλος, ο οποίος αποτελεί την πλεόν σημαντική πολιτική φυσιογνωμία της ελληνικής δημόσιας ζωής τον 20ο αιώνα, διακρίθηκε ως πρωτεργάτης εκτεταμένων κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και εξαιρετικός διπλωμάτης και συνέβαλε αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό του κράτους και την απελευθέρωση ελληνικών εδαφών που προσαρτήθηκαν στην ελληνική επικράτεια.

 

Κέρμα του 1 ευρώ

 

Αντίγραφο όψης αθηναϊκού τετραδράχμου του 5ου π.Χ αιώνα που φέρει παράσταση γλάυκας, συμβόλου του θεάς Αθηνάς.

 

 

Κέρμα των 2 ευρώ

 

Η απαγωγή της Ευρώπης από τον μεταμορφωμένο σε ταύρο Δία, όπως απεικονίζεται σε ψηφιδωτό του 3ου μ.Χ αιώνα, που βρέθηκε στη Σπάρτη.


ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΕΥΡΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ



Ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει τις διαφορετικές Εθνικές όψεις των κερμάτων σε κάθε χώρα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
ΒΕΛΓΙΟ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
ΙΣΠΑΝΙΑ
ΙΣΠΑΝΙΑ
ΙΣΠΑΝΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΑΥΣΤΡΙΑ
ΑΥΣΤΡΙΑ
ΑΥΣΤΡΙΑ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ
ΦΙΛΑΝΔΙΑ
ΦΙΛΑΝΔΙΑ
ΦΙΛΑΝΔΙΑ