Active Member & Ελληνικό Hip Hop


Από τo Βαγγέλη Παπούλια
papvan@compulink.gr


Ελληνικό hip-hop. Δεν είναι νέα μόδα, δεν είναι εφήμερο κίνημα. Για τους πολλούς, το hip-hop είναι ένα είδος μουσικής, για λιγότερους είναι τρόπος ζωής, ενδυμασίας, λόγου, χορού και μουσικής. Όμως για ακόμα πιο λίγους, το hip-hop είναι η ζωή, η αλήθεια, και το φως. Οι πόρτες του hip-hop στην Ελλάδα, άνοιξαν από το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή συγκρότημα, τους Active Member. Η ηγετική μορφή του B.D.Foxmoor, της ψυχής των Active Member, τόλμησε, και εκεί που όλοι είχαν αράξει πιστεύοντας πως ελληνικό hip-hop δεν μπορεί να υπάρξει, αυτός έκανε το πρώτο βήμα και με 2 ανεξάρτητους δίσκους των Active Member, τρίβαν όλοι τα μάτια τους. Ενώ όμως όλοι πίστευαν ότι ως εκεί ήτανε, οι Active Member, συμφώνησαν με πολυεθνική και το αποτέλεσμα ήταν το "Μεγάλο Κόλπο", ένας δίσκος που ήταν, είναι και θα είναι σταθμός στο ελληνικό hip-hop.

Διαχωρισμός από τα άλλα συγκροτήματα

Κάπου εκεί ο B.D. - Foxmoor, έχοντας υπ' όψην την κατάσταση στο Αμερικάνικο hip-hop όπου ακούμε πάμπλουτους rap start να μιλάνε για φτώχια και καταπίεση, πρόβλεψε ότι κάτι παρόμοιο θα γινόταν και στην Ελλάδα. Έτσι, θέλοντας να πάρει έναν δρόμο διαφορετικό από τους άλλους, χρησιμοποίησε το λογοπαίγνιο Low Bap για να περιγράψει τη μουσική των Active Member. Αυτό, εξόργισε τα άλλα συγκροτήματα και έτσι ξέσπασε η διαμάχη. Εκείνη την εποχή κανένας δεν κατάλαβε την χρησιμότητα αυτής της ενέργειας, όμως τώρα, που η βρωμιά του Αμερικάνικου hip-hop άρχισε να έρχεται και στην Ελλάδα, καταλάβαμε όλοι πόσο έξυπνη ήταν αυτή η απόφαση. Το φαινόμενο Ημισκούμπρια άρχισε να εξαπλώνετε, η (κατά τη γνώμη μου πάντα) γελοιοποίηση του rap συνεχίστηκε με dr. dreez, που μπροστά στον χρυσό δίσκο δεν σεβάστηκαν κάθε ιερό και γίνανε ένας θίασος για κάθε οικογένεια. Ακόμα, οι Goin' Through, ενώ είχαν βγάλει και αυτοί κάποιους καλούς δίσκους, δεν άντεξαν στην αφάνεια, και έτσι έκαναν κάτι συνεργασίες, πήραν μέρος σε διαγωνισμούς, που κατά τη γνώση μου δεν θα έπρεπε, με απότερο στόχο φυσικά, να μπουν και αυτοί στις στρατιές της Show Biz. Κάπου εδώ να σημειώσουμε πως τους στίχους του πρώτου δίσκου των Goin' Trhough (Αναζήτηση) τους έγραψε ο B.D.-Foxmoor.

Πάντως, το hip-hop, δεν ήταν απ' την αρχή τόσο κακό. Βγήκαν κάποιοι καλοί δίσκοι, όωπς π.χ. αυτοί των Terror-X-Crew, με το hardcore rap, των ΒΑΒΥΛΩΝΑ και των ΝΕΒΜΑ, με το γνωστό Low Bap ήχο τους, καθώς και των FF.C. και Razastarr. Στην οικογένεια αυτή προστέθηκαν και οι Soul Bro, με όχι και πολλές προοπτικές. Επίσης, ένα νέο συγκρότημα που εγώ πίστευα πως θα άρχιζε καλά, έκανε ντεμπούτο με έναν πολύ κακό δίσκο, οι Ζωντανοί Νεκροί, ήταν το μόνο συγκρότημα που τραγουδούσαν για το χασίς, και άλλα παρόμοια. Πιστεύω πως είναι μια ψευτοργισμένη απομίμηση των Terror-X-Crew. Φυσικά οι Active Member δεν έμειναν εκεί. Συνέχισαν να γράφουν ιστορία με τα άλμπουμ "Από τον τόπο της φυγής" και "Μύθοι του Βάλτου" καθώς και το Kramahoperrata μια δουλειά της Freestyle Productions.


Μάγκα σε κάνουν όσα ζεις
και όχι όσα λες
μάγκας είσαι όταν σέβεσαι
λίγο και το χθές

Σεβασμός λοιπόν, είναι αυτό που χρειάζεται η ελληνική hip-hop σκηνή για να γίνει αληθινή, και να πατάει σε γερά θεμέλεια. Ο σεβασμός προς τους ανθρώπους που κόπιασαν για να είμαστε όλοι εμείς πάνω στην σκηνή, και όχι η δυσφορία, που προέρχεται από ζήλεια και θέληση για δόξα και χρήμα. Θα τελειώσω λοιπόν με ένα κομμάτι από τους ΒΑΒΥΛΩΝΑ (Ραπσωδία επί σκηνής)

Θέλω να σας δώσω/μια ανάμνηση καλή
όχι για να σας σώσω/αλλά να σας θυμίσω/ποιον είδαμε όλοι πρώτο
να πιάνει το μικρόφωνο αντρίκια ρε γαμώτο
και να τα χώνει όπως δεν τα ΄χε πει κανείς
ο πρώτος Έλληνας που ράπαρε θυμάμαι επί σκηνής
Το σεβασμό μας λοιπόν/και έτσι μη με κοιτάτε
γιατί όσοι κάνατε hip-hop θα του χρωστάτε
άλλοι τα πάντα/και την ψυχή σας ίσως
και άλλοι πολλά/γιατί χωρίς το μίσος
που τρέφατε για 'κείνον/θα ήσασταν φλωράκια
της σειράς, το ξέρω ότι ακούς ρε/και γελάς
γι αυτό και είμαι εδώ/να σας θυμίσω ότι κανείς
δεν ξέχασε το ρόλο που είμαστε όλοι επί σκηνής.

Παρακαλώ όποιον έχει σχόλια ή απορίες για το ελληνικό Hip Hop, να μη διστάσει καθόλου να μου στείλει τις απόψεις του (papvan@compulink.gr).