Εκμεταλλευτής ή Εκμεταλλεύσιμος ... ;


Από τoν Αλέξανδρο Μπούκουρη
djalex@kybernografoi.gr


Εννοιολογικά η "εκμετάλλευση" έχει δύο σημασίες: "Εξαγωγή μεταλλεύματος από μεταλλείο ή εξόρυξη άλλων υλών" και "Την επιδίωξη κέρδους από κοινωνικό θεσμό, ιδεολογία, αισθήματα ή από εργασία κάποιου". Είμαι σίγουρος ότι αμέσως αφού διαβάσατε τον τίτλο ήρθε στο μυαλό σας η τελευταία έννοια. Με λίγη σκέψη -αν όχι αυθόρμητα- σας έρχεται στο μυαλό κάποιο γνωστό πρόσωπο, που θα χαρακτηρίζατε εύκολα εκμεταλλευτή.

Αν έχετε πρόβλημα, θα σας βοηθήσω λέγοντας ότι αρκεί να θυμηθείτε κάποιον που να κερδοσκοπεί επωφελούμενος την ανάγκη ή την ιδιότητα κάποιου, ή γενικότερα που εκμεταλλεύεται καταστάσεις ή πρόσωπα. Αν ακόμη δεν έχετε βρει τουλάχιστον έναν αφήστε με να βοηθήσω λίγο ακόμα: Ποιος σας ζήτησε τελευταία να κάνετε κάτι προκειμένου να κάνει κάτι άλλο; Ποιος σας ζήτησε τελευταία να κάνετε κάτι επωφελούμενος της αγάπης σας για αυτόν; Αν ακόμη ανήκετε στο 0.001% των ανθρώπων που δεν έχετε σκεφτεί κάποιον, μπορείτε να σταματήσετε να διαβάζετε αυτό το άρθρο.

Είναι γεγονός, και δεν συμβαίνει μόνο σε εσάς να βλέπετε τριγύρω σας πολύ κόσμο που προσπαθεί να σας εκμεταλλευτεί. Ακόμη και φίλοι σας ή συγγενείς σας να προσπαθούν να σας εκμεταλλευτούν χωρίς τύψεις ή ενοχές. Γιατί όμως; Είναι κακοί ή είναι έτσι η κοινωνία μας; Σίγουρα είναι κακός και πράττει αδίκημα κάποιος που κλέβει χρήματα. Αν όμως του αφήσετε 500.000 δρχ αφύλακτα μπροστά στα χέρια του και με δυνατότητα να μην τον δει και να μην το μάθει ποτέ κανένας, είναι σίγουρα δικό του μόνο το αδίκημα; Στο στρατό πάντως υπάρχει ποινή για "πρόκληση του κλέφτη"... έχουν άδικο; Αν λοιπόν νιώθετε ότι σας εκμεταλλεύονται, μήπως είστε πολύ "εκμεταλλεύσιμος";

Εκμετάλλευση είπαμε χοντρικά ότι είναι η επιδίωξη κέρδους από κάποιον. Το αποτέλεσμα που φαίνεται δηλαδή είναι η απομυζεί κέρδους από κάποιον χωρίς κόστος. Με λίγα λόγια η απόκτηση κέρδους χωρίς να προσφέρεις τίποτα. Αν το δούμε ανάποδα τώρα κάποιος που τον εκμεταλλεύονται προσφέρει χωρίς να κερδίζει. Αισθάνεστε λοιπόν ότι σας εκμεταλλεύονται; Ότι προσφέρετε κάτι χωρίς να έχετε κέρδος; Μήπως προσφέρετε χωρίς να ζητάτε; Μήπως όμως δίνετε τα πάντα και τα περιμένετε πίσω, χωρίς οι άλλοι να σας τα έχουν ζητήσει; Θα συνεχίσω να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου, ρωτώντας: "Μήπως δίνοντας τα πάντα, έχετε συνηθίσει τους γύρω σας σε αυτό, και ακόμη και αν προσπαθείτε να σταματήσετε σας το ζητάνε;".

Εάν απαντήσατε όχι στα παραπάνω, σίγουρα δεν πρέπει να νιώθετε ότι σας εκμεταλλεύονται. Εάν συνεχίζετε να το πιστεύετε σιγουρευτείτε ότι όσοι σας εκμεταλλεύονται δεν είναι άτομα που απλά πρέπει να απομακρύνετε από το κύκλο γνωριμιών σας.

Σας έβαλα σε σκέψεις; αυτός είναι ο σκοπός μου. Αν απαντήσατε "όχι, σε εμένα δεν συμβαίνουν αυτά" περιμένετε. Μην επαναπαύεστε ακουμπώντας βαθιά στη πλάτη της καρέκλας σας. Οι σκέψεις συνεχίζουν, και εδώ θα σας ακουμπήσουν.

Σας έχουν παραπονεθεί ποτέ ότι τους εκμεταλλεύεστε; Οι γονείς σας μήπως; Ο μεγάλος αδερφός ή αδερφή σας; Μήπως νιώθετε πολλές φορές ότι κάνουν για εσάς περισσότερα από όσα εσείς για αυτούς; Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί πολύ βαθιά μέσα τους να νιώθουν ότι τους εκμεταλλεύεστε; Όχι, δεν είστε κακός. Δεν είστε εσείς αυτός που φταιει απόλυτα. Οι γονείς πάντα προσφέρουν περισσότερα στα παιδιά τους, και σίγουρα συμβαίνει και το αντίθετο. Μήπως έχετε πιάσει ορισμένες φορές τον εαυτό σας να ζητάει παράλογα πράματα που όμως είστε βέβαιοι ότι θα τα κάνουν, ακόμη και αν εσείς δεν έχετε κάνει ποτέ κάτι ανάλογο για αυτούς; Μήπως με τον τρόπο τους ή την περισσή αγάπη τους σας έχουν καταντήσει έναν εκμεταλλευτή;

Αν πάλι απαντήσατε όχι, πιθανότατα δεν έχετε καταλάβει το άρθρο. Δοκιμάστε μία πιο προσεκτική ανάγνωση και σκεφτείτε το ξανά. Αν λετε πάλι όχι, ανήκετε στο ελάχιστο κομμάτι της πίτας που όχι μόνο εσείς αλλά και οι τριγύρω σας έχουν μέτρο στα πάντα.
Είστε τυχεροί.

Για τους υπόλοιπους όμως, τι γίνεται; Είναι καλά έτσι; Σας αρέσει να σας εκμεταλλεύονται ή σας αρέσει να φέρετε τον τίτλο του εκμεταλλευτή; Θέλετε να σταματήσει; Μόνο εσείς μπορείτε να το κάνετε αυτό. Πώς; Είναι απλό! Αν είστε "εκμεταλλευτής" θα πρέπει από μόνος σας να το σταματήσετε, δείχνοντας σε όσους εκμεταλλεύεστε ότι δεν χρειάζεται να σας προσφέρουν τόσα όσα δεν πρόκειται να δώσετε, ή να αποφασίσετε να τους δώσετε περισσότερα. Δοκιμάστε να τους δώσετε να διαβάσουν αυτό το κείμενο, και να ακολουθήσουν τις .... ακόλουθες οδηγίες:Αν λοιπόν ανήκετε στη κατηγορία των "εκμεταλλεύσιμων"....

  1. Δείξτε στους "εκμεταλλευτές" σας, τι νιώθετε.
  2. Αν είναι άνθρωποι που μπορούν να συζητήσουν εύκολα, δοκιμάστε το. Μία συζήτηση μπορεί να λύσει τα περισσότερα προβλήματα.
  3. Πείτε στον εαυτό σας ότι από σήμερα σταματάτε να είστε εκμεταλλεύσιμος. Μόνο αν το πιστέψετε είστε σε θέση να συνεχίσετε στα επόμενα βήματα.
  4. Επιβάλετε την παρουσία και τον εαυτό σας με κάθε τρόπο, δείχνοντας ότι έχετε σταματήσει να είστε εκμεταλλεύσιμοι.
  5. Μην προσφέρετε περισσότερα από όσα σας ζητάνε, ή τότε μην τους ζητάτε ευθύνες που δεν κάνουν το ίδιο. Μπορεί απλά να μην το νιώθουν.
  6. Εάν σας ζητάνε ήδη πολλά, αρχίστε να κάνετε περικοπές. Ίσως να συνεχίσουν να ζητάνε μερικά πράματα, όμως πιθανότατα να ανήκουν απλά σε συνήθεια που τους έχετε δημιουργήσει εσείς.
  7. Απαιτείστε. Γίνεται και εσείς απαιτητικοί. Όταν οι άλλοι σας ζητάνε κάτι ζητήστε εσείς ακόμη περισσότερα.
  8. Μην κάνετε υποχωρήσεις. Κάποιος που σας εκμεταλλεύεστε και επιμένει να σας ζητάει κάτι, συνήθως δεν νιώθει καν τύψεις ή ενδοιασμούς για αυτό που κάνει. Απλά μην υποχωρείτε όταν λετε ΟΧΙ.


... Καλή Τύχη :)