6ο Γυμνάσιο Σερρών


Από τον Αλέξανδρο Μπούκουρη
Εκδότης


Έχω τελειώσει το σχολείο εδώ και 4 χρόνια. Ποτέ δεν το συμπάθησα και ποτέ μου δεν είπα μακάρι να μπορούσα να πάω ξανά. Ήμουν από τα παιδιά που δεν τους "άρεσε το σύστημα". Συχνά πήγαινα σχολείο χωρίς να έχω καν τσάντα ή ένα τετράδιο. Πάντα έλεγα δεν μου αρέσει το σχολείο και το σύστημά του.Άσχετοι άνθρωποι μας διδάσκουν για άσχετα πράματα που τις περισσότερες φορές είναι άχρηστα και χωρίς ενδιαφέρον. Πανελλήνιες δεν πήγα να δώσω γιατί δεν συμφωνούσα με το σύστημα. Δεν είναι δυνατόν έλεγα -και λεω- να σε εξετάζουν για Ιστορία και έκθεση και να κρίνουν από αυτό εάν μπορείς να φοιτήσεις για πληροφορική. Δεν ήμουν άχρηστος μαθητής. Ποτέ δεν έμεινα σε καμία τάξη. Δεν διάβαζα επειδή δεν ήθελα. Επειδή δεν μου άρεσαν τα μαθήματα. Όχι όλα όμως. Όταν δοκιμαστικά στην Τρίτη Γυμνασίου το σχολείο μας έβαλε σαν μάθημα την πληροφορική έλεγα επιτέλους, το κράτος έκανε και κάτι της προκοπής, ενώ το "20" ήταν δεδομένο.

Με θυμάμαι να κάνω κοπάνα από τα μαθηματικά και την Ιστορία για να πάω να γραφτώ στην ΑΡΙΑΔΝΗ, τον πρώτο Internet Provider το 1993. Όταν προσπάθησα να εξηγήσω στους καθηγητές μου για πιο λόγο είχα πάει στο ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ήταν σα να μιλάω με τον τοίχο. Δεν είχε και μεγάλη διαφορά σκέφτηκα, και δεν έδινα ποτέ σημασία στο σχολείο. Όταν τελείωνα την 3η Λυκείου και συζήταγα με διάφορους τη δημιουργία αυτού του περιοδικού οι φίλοι μου με έλεγαν παλαβό.

Αυτές τις ιδέες είχα για όλα τα σχολεία μέχρι πριν ένα μήνα. Μέχρι πριν μάθω για την ύπαρξη του 6ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ. Ένα σχολείο που δεν του αξίζει να ονομάζετε "Δημόσιο" με τη κακή φήμη που έχει αποκτήσει οτιδήποτε "δημόσιο". Ποτέ δεν είπα μακάρι να πήγαινα σχολείο, όμως αν έπρεπε να πάω ξανά γυμνάσιο, είναι βέβαιο ότι θα πήγαινα σε αυτό.

Πρόκειται για ένα σχολείο με δύναμη 390 μαθητές, και αρκετά καλές εγκαταστάσεις. Διαθέτει 15 αίθουσες διδασκαλίας, 1 αίθουσα προβολών, 1 εργαστήριο φυσικής-χημείας, αμφιθέατρο, κυλικείο και (το καλύτερο) 1 εργαστήριο πληροφορικής. Το εργαστήριο πληροφορικής είναι οργανωμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Όπως μας είπαν μαθητές από το σχολείο σχετικά με τον εξοπλισμό τους "Τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουμε, επιτρέπουν στον Καθηγητή μας να μας διδάσκει (εκτός αναλυτικού προγράμματος) Πολυμέσα, Επεξεργασία κειμένου εικόνας ήχου βίντεο, Internet και δημιουργία Ιστοσελίδων. Ο Καθηγητής μας, μας δίδαξε επανειλημμένα "από απόσταση" μέσω Internet με ειδικές κάμερες στέλνοντας το θέμα διαγωνίσματος με e-mail και παρακολουθώντας μας με βιντεοκάμερα από το σπίτι. Επόμενος στόχος του, είναι να μας διδάξει τη δημιουργία Πολυμεσικών Εκπαιδευτικών εφαρμογών. Απώτερος στόχος: Είναι να αποδείξουμε ότι είμαστε ένα Ελληνικό Δημόσιο σχολείο μπορεί να συγκαταλέγεται στη λίστα των καλύτερων σχολείων της Ευρώπης και του Κόσμου.".

Τα ιδιαίτερα συγχαρητήρια πρέπει να πάνε στον καθηγητή Βαγγέλη Κιμπερίτη. Είναι ο άνθρωπος που αγωνίστηκε για το επίπεδο του σχολείου και δεν έκατσε όπως οι περισσότεροι καθηγητές να ασχολούνται με ανούσια θέματα. Ένας άνθρωπος που πρέπει πραγματικά να πιστεύει ότι το να είσαι καθηγητής δεν είναι απλά "επάγγελμα" αλλά "λειτούργημα". Ένας άνθρωπος που πιστεύει και μεταφέρει στους μαθητές του το ακόλουθο: "Δεν τεμπελιάζουμε ξαπλωμένοι στις πολυθρόνες, ούτε γκρινιάζουμε γενικά και αόριστα στο κράτος, γιατί το κράτος δεν είναι απρόσωπο αλλά είμαστε εμείς, εσείς, εκείνοι και οι άλλοι, επομένως τρέχουμε όλοι ο καθένας από τη θέση της ευθύνης του"

Ότι και να γράψω εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ λίγα. Επισκεφτείτε τις σελίδες του σχολείου στο Internet στη διεύθυνση http://www.serres.hol.gr/Edu/gym6 και θα μάθετε πολύ περισσότερα. Θα διαβάσετε τη "Μαθητική On-Line", τη πρώτη σχολική εφημερίδα στο Internet. Θα μάθετε για τις πολλές δραστηριότητες του σχολείου που είναι αξιοζήλευτες. Δείτε το WEBTEAM του σχολείου που είναι γυμνασιόπαιδα και ξέρουν προγραμματισμό σε html, και θα τους ζηλεύουν αρκετοί απόφοιτοι ΙΕΚ και τεχνικών σχολείων με ηλικίες τουλάχιστον 6-8 χρόνια μεγαλύτεροι.

Πριν κλείσω το αφιέρωμα αυτό στο 6ο Γυμνάσιο Σερρών, θα πρέπει να πούμε συγχαρητήρια στους ίδιους τους μαθητές, γιατί το αξίζουν. Γιατί σέβονται τον εξοπλισμό τους και προσπαθούν για το καλύτερο. Γιατί όταν εγώ ήμουν στο Λύκειο και υπήρχε ένα εργαστήριο φυσικής και χημείας, στην κατάληψη που είχαμε κάνει μερικοί "μαθητές" το κατέστρεψαν. Γιατί όταν ήμουν στο Γυμνάσιο και είχαμε μία μοναδική βιβλιοθήκη Γαλλικών βιβλίων, στην κατάληψη το ΕΚΑΨΑΝ μερικοί (ίσως όχι μαθητές).

... και όσο σκέφτομαι ότι στο σχολείο μου για να δει μία τάξη μία εκπαιδευτική βιντεοκασέτα έπρεπε να πάω εγώ προσωπικά στη διευθύντρια να ζητήσω άδεια και με δική μου ευθύνη να συνδέσω και να βάλω την τηλεόραση και το video, ενώ στο 6ο Γυμνάσιο Σερρών έχουν multimedia παρουσιάσεις από Cd-Rom σε υπολογιστές, μπορώ να πω ότι αρχίζω να ζηλεύω ...!