Υπάρχει ρατσισμός απέναντι στους μετανάστες ;


Από τη Ρούλα Καλλιτσάρη
Μαθήτρια Β τάξης του 6ου Γυμνασίου Σερρών


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εθνικισμός με τη μορφή της ξενοφοβίας έχει σημαντικές συνέπειες. Καταρχήν ο πολίτης αποπροσανατολίζεται από τα καυτά οικονομικά προβλήματα, αφού πιστεύει ότι υπεύθυνως είναι ο ξένος, ο μετανάστης. Έτσι συμπεριφέρεται βιαία ενάντίον του, τον αντιμετωπίζει ρατσιστικά, υπεροπτικά και δεν διστάζει να ζητήσει την απέλασή του, έχοντας την αυταπάτη πως με τον τρόπο αυτό θα λυθούν τα προβλήματα του.

Συγκεκριμένα, στην πατρίδα μας ο πολίτης στρέφεται κυρίως ενάντια στον Αλβανό μετανάστη κατηγορώντας τον για την αύξηση της ανεργίας. Αγνοεί όμως το γεγονός ότι τις εργασίες που αναλαμβάνει εκείνος δεν θα τα αναλάμβανε ποτέ ο ίδιος διότι τις θεωρεί ‘κατώτερες’, είναι επίμονες και συνήθως χειρωνακτικές και όχι σπάνια ότι ο μετανάστης πέφτει θύμα εκμετάλλευσηςε από τον εργοδότη του.

Επιπλέον ξεχνά ότι πριν από λίγες δεκαετίες ο Έλληνας αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο τρόπο από τον Γερμανό, όπως ο αλβανός από τον Έλληνα σήμερα και αρχικά ζούσε σε άθλιες συνθήκες. Βέβαια την εποχή εκείνη η Γερμανία όπως και η Γαλλία ‘φιλοξενούσαν’ στα εργοστάσια και στις κατασκευές τους μετανάστες γιατί προσέφεραν σημαντική βοήθεια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας τους και την ανοικοδόμηση τους μετά τον παγκόσμιο πόλεμο. Αργότερα η οικονομική κρίση επέφερε σημαντικές ανακατατάξεις και προβλήματα, για τα οποία κατηγόρησαν οι εξουσίες τους μετανάστες, αποπροσανατολίζοντας τους πολίτες ώστε να μην αντιδράσουν και αγωνιστούν για αλλαγή του συστήματος.

Ο μετανάστης, Έλληνας, Αλγερινός, Μαροκινός, Τούρκος, Πορτογάλος που ανοικοδόμησε τις κατεστραμμένες πόλεις και ασχολείται με τις πιο επίπονες, χαμηλόμισθες, χειρωνακτικές εργασίες αποτελεί σήμερα κίνδυνο για την απώλεια της ιδιαιτερότητας του λαού που τον φιλοξενεί, αλλοίωση της εθνικής συνείδησης και απώλεια της εθνικής αυτογνωσίας.

Από τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αναβιώνουν ρατσιστικές αντιλήψεις. Επιβάλλετε λοιπόν να γίνει συνείδηση όλων πως η αρμονική συνεργασία μεταξύ λαών, προάγει τον πολιτισμό, τον διεθνοποιεί διατηρώντας παράλληλα τα ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκα κάθε λαού και επομένως πρέπει να παραμερισθούν τέτοιου είδους αντιλήψεις που αποτελούν τροχοπέδη στην πολιτιστική ανάπτυξη γενικότερα.