Πόσο "έξυπνος" αγοραστής είσαι;

Το κάπνισμα συμφαίρει... "τους υπόλοιπους!"


Από το Διονύσιο Βάδεν

Φαντάσου πως ένας άγνωστος κτυπάει την πόρτα του σπιτιού σου. Ανοίγεις. Σου συστήνεται ως πωλητής ενός καταπληκτικού προϊόντος. Έχεις και διάθεση και περιέργεια, έτσι, λοιπόν, τον αφήνεις να μιλήσει:

"Καλημέρα σας! Σας έχω κάτι καταπληκτικό! Εδώ που τα λέμε είναι σκέτη φρίκη. Αλλά να, δεν μπορούσα να βρω δουλειά κι έτσι σκέφθηκα να πουλήσω αυτό το πράγμα. Όλοι το θέλουν, υπάρχει σε σχεδόν κάθε κατάστημα. Σίγουρα ενδιαφέρει κι εσάς!

Μα την αλήθεια, δεν υπηρετεί απολύτως κανέναν χρήσιμο για σας σκοπό. Δεν θα θρέψει το σώμα σας, δεν θα βελτιώσει την εμφάνισή σας, δεν θα κάνει το δέρμα σας πιο καθαρό αλλά ούτε και τα μαλλιά σας λαμπερότερα ή τις οσμές σας καλύτερες. Δεν φτιάχνει την διάθεσή σας και δεν σας πηγαίνει σε κόσμους μαγικούς".

-"Μα, τότε γιατί να το αγοράσω"; του λες.

"Περιμένετε παρακαλώ. Πριν αποφασίσετε, αφήστε με να προσθέσω μερικά επιπλέον πράγματα γι αυτό το εξαίρετο προϊόν: Όχι μόνο δεν σας είναι σε τίποτα χρήσιμο, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Ναι, μάλιστα θα σας προξενήσει, κατά πάσα πιθανότητα, καρκίνο ή καρδιοπάθεια ή εγκεφαλική συμφόρηση. Σε κάθε περίπτωση θα κάνει την αναπνοή σας δύσοσμη, τα δόντια και τα δάκτυλά σας κίτρινα ως καφετί. Ολόκληρος θα βρωμάτε, ακόμα τα ρούχα και το σπίτι σας. Τα παιδιά που θα κάνετε, χάρη σ' αυτό, μπορεί να γεννηθούν με ελαττώματα, σωματικά ή ψυχικά".

"Πόσο στοιχίζει; Δεν είναι και τόσο φθηνό. Γύρω στο μισό εκατομμύριο το χρόνο. Μέχρι τα 45 σας χρόνια θα έχετε ξοδέψει σ' αυτό γύρω στα 50 εκατομμύρια, αν λογαριάσουμε τους τόκους που θα έπαιρναν τα λεφτά σας Τράπεζα".

Δεν κρατιέστε άλλο, και τον στέλνετε στον αγύριστο. Ο ανθρωπάκος διαμαρτύρεται, και με το δίκιο του:

"Γιατί με διώχνετε; Αφού, βλέπω κι εσείς καπνίζετε, γιατί δεν θέλετε να αγοράσετε τσιγάρα κι από μένα που είμαι τουλάχιστον ειλικρινής";

Παράδοξα(;) -Πάντως αληθινά


Δεν χάνουν όλοι από το εξαίρετο αυτό προϊόν. Κερδίζουν αρκετοί. Ας δούμε ποιοι είναι, για να μπουν τα πράγματα στην θέση τους:

 1. Οι ιατροί και ειδικότερα οι καρκινολόγοι, καρδιολόγοι, αγγειολόγοι, πνευμονολόγοι.
 2. Οι φαρμακοποιοί, φαρμακευτικές εταιρείες (οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό)
 3. Τα νοσοκομεία (οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό)
 4. Οι εταιρείες που κτίζουν και εξοπλίζουν νοσοκομεία και ιατρεία.
 5. Τα γραφεία τελετών
 6. Οι κατασκευαστές και πωλητές νεκροφόρων.
 7. Οι ιερείς νεκροταφείων, αυτοί που κτίζουν και συντηρούν τάφους, οι μαρμαράδες, οι ανθοπώλες, οι νεκροθάφτες οι περί το νεκροταφείο καφετζήδες.
 8. Οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστές που ασχολούνται με τα της κληρονομιάς.
 9. Οι κληρονόμοι των καπνιστών.
 10. Οι εχθροί των καπνιστών.
 11. Όσοι έχουν σχέση με την παραγωγή και γενικά διακίνηση των τσιγάρων (βιομήχανοι, καπνεργάτες, καλλιεργητές καπνών, γεωπόνοι, πρατήρια, καταστήματα πώλησης κλπ)
 12. Ιδιαίτερα και ειδικότερα οι διαφημιστές και τα μέσα προβολής διαφημίσεων (εφημερίδες, περιοδικά, το Διαδίκτυο “Internet”)
 13. Οι κυβερνώντες που θέλουν τον λαό να είναι όχλος βυθισμένος σε προβλήματα και αποχαυνωμένος.
 14. Οι αστυνομικοί ανακριτές. Είναι εύκολο να αναγκάσεις έναν καπνιστή να μιλήσει αν τον αφήσεις χωρίς τσιγάρο για μερικές ώρες ή μέρες.
 15. Κάτι τύποι σαν εμένα που μου αρέσει να ασχολούμαι με τέτοιου είδους θέματα.

Φυσικά, όλοι οι πάρα πάνω "κερδισμένοι" θα μπορούσαν να παράγουν – διακινούν –προσφέρουν κάτι πραγματικά χρήσιμο – ωφέλιμο – ευχάριστο. Αλλά, αλλά, αλλά, αλλά...

Επιλέξτε το επόμενο άρθρο που θέλετε να διαβάσετε
επιστροφή στο εξώφυλλο
(c) Κυβερνογράφοι - All rights reserved