InterNE(t)A

Από τον Αλέξανδρο Μπούκουρη

Από το Φεβρουάριο του '96 μέχρι την οριστική διακοπή της έκδοσης του περιοδικού Colt, φιλοξενούταν εκεί μία στήλη που έγραφα με τίτλο "NetSurf". Όποιοι από εσάς είχατε διαβάζατε κάποιο τεύχος του περιοδικού σίγουρα θα γνωρίζετε τη στήλη στην οποία αναφέρομαι. Η στήλη αρχικά ήταν χωρισμένη σε 3 τομείς: τα "NetNews" δηλαδή νέα που αφορούν το Δίκτυο, προτάσεις για ενδιαφέροντα sites, και άρθρα σχετικά με το δίκτυο. Στη συνέχεια και λόγω αστάθειας στη γραμμή του περιοδικού περιορίσθηκε σε δύο σελίδες και χωρίσθηκε σε νέα και διευθύνσεις σχετικές με τα θέματα του εκάστοτε τεύχους. Από τον Αύγουστο που εκδόθηκε το τελευταίο τεύχος, η στήλη απλά εξαφανίσθηκε, αφού λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων δεν είχα το χρόνο να τη μεταφέρω σε άλλο περιοδικό. Δεν είναι τα μηνύματα αναγνωστών που με έκαναν να σκεφτώ την έναρξή της στους Κυβερνογράφους, όσο τα δελτία τύπου που λαμβάνω συνέχεια, και τα νέα που μαθαίνω από γνωστούς και δεν έχω που να τα χρησιμοποιήσω!. Το να γράψω για "ωραίες διευθύνσεις" ή διάφορα κείμενα για το Internet θα είναι τουλάχιστον ανούσιο για κάποιον που βρίσκεται συνδεδεμένος και δέχεται συνεχείς καταιγισμό από διευθύνσεις και χαζές πληροφορίες. Έτσι, σκέφτηκα την έναρξη της στήλης "InterΝΕ(t)Α" που είναι κάτι αντίστοιχο του τμήματος "NetNews" ή "NetΝέα" της στήλης μου στο Colt.

AMTECH '98

Η ετήσια έκθεση Αμερικανικής Τεχνολογίας (AMerican TECHnology) για το 1998 έλαβε χώρα στις 29 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο του ξενοδοχείου Athenaeum Intercontinental. Συνήθως αποτελεί ένα από τα καλύτερα "events" και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την τεχνολογία επισκέπτονται την έκθεση και στην έξοδο είναι τουλάχιστον γοητευμένοι από όσα είδαν και παρακολούθησαν. Αυτή τη φορά η έκθεση από πλευράς εκθεμάτων και εκθετών ήταν επιεικώς απαράδεκτη έως χάλια. Ήταν η δεύτερη φορά που πήγα σε έκθεση υπολογιστών και τεχνολογίας, και μόλις πέρασα την έξοδο ευχόμουν να μην είχα περάσει την είσοδο της έκθεσης. Το μοναδικό που "αποκόμισα" από την όλη έκθεση, ήταν ένα όχι και ιδιαίτερα ωραίο mousepad που μοίραζαν τα καταστήματα Παπασωτηρίου, και αν νομίζετε ότι αστειεύομαι κάνετε λάθος. Ένα περίπτερο θυμάμαι μόνο από την έκθεση και αυτό είναι μία "γωνία" που είχε η SportLine σε περίπτερο συνεργάτη της. Το μοναδικό που ίσως να άξιζε είναι το "Electronic Commerce Pavilion" για το οποίο είχα ακούσει πριν πάω στην έκθεση. Πρόκειται -όπως λένε τα διαφημιστικά- για παρουσίαση πραγματικών εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου που είτε χρησιμοποιούνται είτε είναι έτοιμες προς χρήση, και θα παρουσιάζονταν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Κάτι τέτοιο δεν είδα προσωπικά, και δεν ξέρω αν θα έπρεπε να το ψάξω με ιδιαίτερο τρόπο να το βρω, πάντως σίγουρα δεν ήταν προσιτό στο "ευρύ κοινό". Από Internet Providers είχε περίπτερο η ΟΤΕnet (το ίδιο με τον ΟΤΕ δηλαδή), και ένα άθλιο περίπτερο το Forthnet. Θα το σκεφτώ αρκετά πάντως πριν πάω στην Amtech '99!.

8 MBPS για το FORTHNET

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που λάβαμε από το Forthnet, για την παραγγελία που έχουν δώσει για γραμμή 8 MBPS.
"Αναμένοντας από στιγμή σε στιγμή τη νέα γραμμή των επιπρόσθετων 2 Mbps, που θα ανεβάσει τη χωρητικότητα της σύνδεσης με την Αμερική στα 4 Mbps συνολικά, η FORTHnet A.E. προνοεί από τώρα για τη μελλοντική αύξηση της ζήτησης για δικτυακές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, παραγγέλλοντας ήδη νέα γραμμή με Νέα Υόρκη, συνολικής χωρητικότητας 8 Mbps. Η κίνηση αυτή, πρωτοποριακή ανάμεσα στους εμπορικούς παροχείς Internet και νέα για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς κανείς άλλος παροχέας δεν διαθέτει τόσο μεγάλου εύρους σύνδεση, θα φέρει τo FORTHnet μακράν στη πρώτη θέση από άποψη ταχύτητας και υπηρεσιών.
Η παραγγελία για τη νέα γραμμή έχει ήδη δοθεί και επισήμως, τόσο στον ΟΤΕ όσο και στην MCI, για τον λόγο ότι συχνά παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διάθεση διεθνών κυκλωμάτων, αφού εμπλέκονται πολλοί τηλεπικοινωνιακοί φορείς ως ενδιάμεσοι. Δεδομένης της έλλειψης χωρητικότητας στα υπερατλαντικά κυκλώματα την τρέχουσα στιγμή, αλλά και των ειδικών τεχνικών δυσκολιών που γεννώνται από την υψηλή χωρητικότητα της γραμμής, η νέα γραμμή θα πρέπει να αναμένεται περίπου στο τέλος της άνοιξης του 1998, οπότε και θα τεθεί σε άμεση λειτουργία."

Pagoo - Pager για το Internet

Είστε συνδεδεμένοι στο Δίκτυο για αρκετή ώρα. Ταυτόχρονα κάποιος φίλος προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας, ή απλά να σας πάρει τηλέφωνο. Στην περίπτωση που δεν έχετε δεύτερη τηλεφωνική γραμμή, ή είστε στο γραφείο όπου δε μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας τι κάνετε; Η λύση έρχεται από τον έξυπνο Pager Pagoo. Αφού πάρετε ένα μικρό και δωρεάν πρόγραμμα, επισκέπτεστε τις σελίδες του Pagoo στο http://www.pagoo.com. Εγγράφεστε πάλι δωρεάν και παίρνετε ένα αριθμητικό όνομα π.χ. 7685206. Για να σας καλέσει τώρα κάποιος, φτάνει να πάρει στο τηλέφωνο 001-805-685-2772, στη συνέχεια να δώσει το αριθμητικό σας όνομα (7685206) και να ηχογραφήσει το μήνυμα που θέλει. Σε λίγα δευτερόλεπτα θα εμφανιστεί ένα παράθυρο στον υπολογιστή σας και θα σας πει ότι έχετε νέα μηνύματα. Αφού πατήσετε εκεί θα ακούσετε από τα ηχεία του υπολογιστή σας το μήνυμα που πριν λίγα δευτερόλεπτα άφησε ο φίλος σας. Επίσης, μέσω Web, μπορεί κάποιος να σας αφήσει γραπτά μηνύματα πηγαίνοντας στη διεύθυνση http://www.pagoo.com/cgi-bin/me.cgi?7685206 όπου ο τελευταίος αριθμός είναι το αριθμητικό σας όνομα.

Μουσικά Συγκροτήματα μέσω Internet

Σκεφτήκατε ποτέ να δημιουργήσετε ένα συγκρότημα, ή να παίξετε μουσική μαζί με άλλους και δε βρίσκατε παρέα; Μήπως ήταν δύσκολο να πηγαίνετε σε studios, η να μαζεύεστε σε προκαθορισμένους χώρους; Αυτά σκέφτηκαν οι δημιουργοί του Res Rocket Surfer. Ένα πρόγραμμα που επιτρέπει τη συνομιλία με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου προερχόμενου από MIDI ή νότες. Πολύ απλά, συνδέοντας ένα μουσικό όργανο στον υπολογιστή σας, μπορείτε να "παίξετε μουσική" με άλλα άτομα που βρίσκονται οπουδήποτε ανά το κόσμο. Αν δεν έχετε μουσικό όργανο πάλι, μπορείτε να μετατρέψετε το πληκτρολόγιο σε ένα όμορφο συνθεσάιζερ. Αν ούτε αυτό σας βοηθάει καθόλου, μπορείτε να μπείτε στο chat room, και να μιλήσετε, να ανταλλάξετε απόψεις και μουσικά κομμάτια, ή ακόμη και να παίξετε ζωντανά μουσική στους φίλους σας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το http://www.resrocket.com.

Ad.Net.Ising
Το ελληνικό online newsletter για τη διαφήμιση στο Internet

Λίγο μετά την έκδοση του προηγούμενου τεύχους μας, έκανε την εμφάνισή του ένα newsletter που αφορά τη διαφήμιση στο Internet. Αρχικά αποστελλόταν μέσω FAX, ενώ λόγω μεγέθους και ευκολίας αποστέλλετε αποκλειστικά μέσω E-mail. Το δοκιμαστικό στάδιό του κράτησε περίπου 1 μήνα, και πλέον έχοντας αποκτήσει τη τελική του μορφή κάθε εβδομάδα μας ενημερώνει για τα σημαντικότερα γεγονότα από το χώρο της διαφήμισης στο δίκτυο. Η μορφή του είναι ιδιαίτερα ελκυστική για να το διαβάσουμε, και αποστέλλετε σε δύο εκδόσεις. Μία σε μορφή κειμένου, και μία σε μορφή html. To newsletter είναι μία δημιουργία της ADLink, και του Γιάννη Γούτη. Εάν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter αυτό, στείλτε ένα email στο adlink@otenet.gr. Αν πάλι θέλετε να το δείτε on-line επισκεφτείτε το site της Adlink στη διεύθυνση http://www.adlink.gr

Οδικός Χάρτης σε CD-ROM

Η είδηση μας έρχεται από το newsletter που αναφέραμε πιο πάνω, και ακολουθεί αυτούσια:

"Ο Οδηγός Athens Navigator, παραγωγή της εταιρίας INNOVATECH, διατίθεται σε CD-ROM και καλύπτει τους 73 Δήμους που αποτελούν το Πολεοδομικό Συγκρότημα Αθήνας . Ο χάρτης περιλαμβάνει διοικητική διαίρεση, ονοματολογία δρόμων, πεζοδρομήσεις, αριθμήσεις και Ταχυδρομικούς Κωδικούς. Ενσωματωμένα και με δυνατότητα απεικόνισης στο χάρτη του οδικού δικτύου υπάρχουν στο ίδιο CD-ROM τα στοιχεία δύο βάσεων δεδομένων που περιέχουν σημεία ενδιαφέροντος, ονόματα επιχειρήσεων και κατοίκων, επαγγέλματα, τηλέφωνα και άλλα χρήσιμα στοιχεία. Ο Οδηγός Athens Navigator κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις. Η βασική έκδοση δίνει στον χρήστη τις ακόλουθες δυνατότητες :

 1. Άνοιγμα Χάρτη / Εντοπισμό μιας Διεύθυνσης (Ονομα δρόμου, αριθμό, δήμο).
 2. Ανοιγμα Χάρτη / Εντοπισμό μιας Διασταύρωσης ( Ονόματα δύο δρόμων, δήμο).
 3. Πολλαπλά επίπεδα ZOOM. (Επίπεδο κλίμακας χάρτη).
 4. Σημεία ενδιαφέροντος και αναζήτησή τους ανά κατηγορία, εντοπισμό και εμφάνιση στο Χάρτη.
 5. Βάση δεδομένων με στοιχεία επιχειρήσεων και ιδιωτών (όνομα, δραστηριότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο) και εντοπισμό στο χάρτη. Αντίστροφη αναζήτηση με διεύθυνση, ή με το ποντίκι, από το χάρτη.
 6. Εύρεση ταχυδρομικού κωδικού.
 7. Παράθυρο κλίμακας και μέτρηση απόστασης μεταξύ δύο σημείων του χάρτη.

Η επαγγελματική έκδοση, επιπλέον των δυνατοτήτων της βασικής εφαρμογής επιτρέπει:

 1. Τον υπολογισμό και διαχείριση δρομολογίων για στόλους οχημάτων, πωλητές, κλπ. Το κάθε δρομολόγιο μπορεί να έχει ένα ή περισσότερους στόχους (σταθμούς). Το σύστημα υπολογίζει τη συνολική απόσταση και τον απαιτούμενο χρόνο για τη μετάβαση από το ένα σημείο στο άλλο, βασιζόμενο σε στατιστικά στοιχεία της κυκλοφοριακής συμφόρησης των δρόμων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χρήστη, το δρομολόγιο υπολογίζεται ελαχιστοποιώντας χρόνο ή απόσταση με απαγόρευση ή μη διέλευσης μέσα από τον δακτύλιο.
 2. Τη δημιουργία, απεικόνιση και διαχείριση βάσεων δεδομένων. Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μία ή περισσότερες βάσεις δεδομένων οι εγγραφές των οποίων αποκτούν γεωγραφική αναφορά και εμφανίζονται στο χάρτη με ειδικά σύμβολα. Από την οθόνη του οδικού χάρτη ο χρήστης με το ποντίκι μπορεί να δει στοιχεία των απεικονισμένων βάσεων.
 3. Εκτύπωση χάρτη, δρομολογίων και των αποτελεσμάτων των αναζητήσεων στις ενσωματωμένες βάσεις δεδομένων.
 4. Συμβόλαιο συντήρησης λογισμικού και δεδομένων.
Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στην εταιρία INNOVATECH S.A. ADVANCED TECHNOLOGY MACHINERIES, και ζητήστε τον κο Γρηγόρη Μαλτέζο, στα τηλέφωνα 3314542-4, FAX 3314545 και κινητό 093-313108."

Επιλέξτε το επόμενο άρθρο που θέλετε να διαβάσετε
επιστροφή στο εξώφυλλο
(c) Κυβερνογράφοι - All rights reserved