Νέες Τεχνολογίες
... για Αυτοκίνητα

Από τον Αλέξανδρο Μπούκουρη

Η τεχνολογία με κάθε τρόπο μας πλησιάζει και αναβαθμίζει τη ποιότητας ζωής μας. Ένας από τους -πολλούς- τομείς όπου έχει βοηθήσει πολύ τελευταία είναι τα αυτοκίνητα. Καινούρια αυτοκίνητα εμφανίζονται με νέες ειδικευμένες τεχνικές, ηλεκτρονικά συστήματα, ειδικούς αισθητήρες, στάνταρ εξοπλισμό που περιλαμβάνει τηλέφωνο, Fax, υπολογιστή και διάφορα άλλα που ποτέ δεν θα πιστεύαμε ότι θα έμπαιναν έτσι εύκολα στο αυτοκίνητο. Με αυτές τις νέες τεχνικές και την ανάπτυξη της τεχνολογίας θα ασχοληθούμε σε αυτή τη σελίδα, παρουσιάζοντας ότι πιο πρόσφατο και τεχνολογικά ευρηματικό έχει να μας παρουσιάσει ο χώρος του αυτοκινήτου.SWATCH SMART

Η Swatch σε συνεργασία με τη Mercedes, δημιούργησαν ότι πιο πρωτοποριακό έχει να επιδείξει αυτή τη στιγμή ο χώρος του αυτοκινήτου. Είναι το νέο αυτοκίνητο για τη πόλη, που ακούει στο όνομα Smart. Είναι διθέσιο, μικρό, κομψό και πρωτοποριακό. Το όνομά του έχει προκύψει από τη συνεργασία των δύο εταιρειών και του αποτελέσματός τους, δηλαδή S(watch)M(ercedes)ART, ενώ προδίδει αυτό που ακριβώς είναι: ένα κομψό και έξυπνο αυτοκίνητο. Το μήκος του είναι μόλις 2,5 μέτρα, ενώ το πλάτος και το ύψος είναι αντίστοιχα 1,4 και 1,5 μέτρα. Ο χώρος του είναι για δύο άτομα, και μερικές αποσκευές. Ότι χρειάζεται δηλαδή για να πάει κάποιος στη δουλειά του, ή για ψώνια το κέντρο!. Η μέγιστη ταχύτητά του είναι 120 χιλιόμετρα, ενώ η κατανάλωσή του είναι αρκετά μικρή. Η Swatch μας έχει αποδείξει ότι ξέρει να προωθεί τα πρωτότυπα είδη, ενώ η Mercedes έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μας στην παθητική ασφάλεια και αξιοπιστία ενός αυτοκινήτου. Το αποτέλεσμα του άριστου αυτού συνδυασμού θα είναι διαθέσιμο από το Μάρτιο του 1998, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διαφημιστική καμπάνια με διαφημίσεις στο MTV και άλλα παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα. Η τιμή του αναμένετε περί τα 3 εκατομμύρια δραχμές, ενώ σύντομα θα πρέπει να πέσει.

Audi A12 - Open End

To Α12 της Audi παρουσιάστηκε στην έκθεση αυτοκινήτου στο Τόκιο. Η καινοτομία που το κάνει να διαφέρει από τα υπόλοιπα είναι αυτό που ακριβώς λέει το όνομά του: "Open End". Το πίσω μέρος του αυτοκινήτου ανοίγει, και η οροφή ξεδιπλώνει από την αρχή μέχρι το τέλος της, δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλο χώρο για αποσκευές. Σε φωτογραφία, όπως μπορείτε να δείτε το Open End μεταφέρει μέχρι και μία μοτοσικλέτα, ενώ το μέγεθός της είναι λίγο μικρότερο του αυτοκινήτου. Από ηλεκτρονικής και τεχνολογικής άποψης επίσης δεν υστερεί καθόλου, αφού διαθέτει κινητό τηλέφωνο με φωτοευαίσθητα πλήκτρα, 6 αερόσακους (2 μπροστά, 2 πλάγιους στη πίσω μεριά των μπροστά καθισμάτων, και 2 στην οροφή προστατεύοντας όλους τους επιβάτες). Επίσης, διαθέτει ένα πρωτοποριακό σχεδιασμό για τα μπροστά φώτα, έχοντας κοινή πηγή, και μεταφέροντας τη δέσμη φωτός με ειδικά σχεδιασμένους φακούς και κρύσταλλα. Το design του τέλος, είναι πρωτοποριακό αλλά συνάμα κομψό.

Νέα τεχνολογία στα παιδικά καθίσματα.

Νέα παιδικά καθίσματα έκαναν την εμφάνισή τους στην Ευρωπαϊκή αγορά, με ένα νέο είδος τεχνολογίας που σκοπό του έχει τη βελτίωση της ασφάλειας. Τα νέα αυτά καθίσματα είναι βασισμένα και εγκεκριμένα από το πρότυπο ISO (International Organization for Standardization), και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας αρκετών αυτοκινητοβιομηχανιών. Το κάθισμα αποτελείτε από δύο συνδέσμους - γάντζους που δένουν μεταξύ τους το κάθισμα και τη μεταλλική βάση του που τοποθετείτε ενδιάμεσα στη πλάτη του καθίσματος του αυτοκινήτου και στο μαξιλάρι του . Βασισμένο στο ανελαστικό σύνδεσμο μεταξύ του καθίσματος και του αυτοκινήτου το σύστημα αυτό ελαχιστοποιεί την ανάγκη για χρήση ζώνης ασφαλείας στο παιδικό κάθισμα.

NECAR - New Electric Car

Η Daimler-Benz συνεργάστηκε με τη Καναδική Ballard Power Systems με σκοπό τη δημιουργία προηγμένης και φιλικής για το περιβάλλον ενέργεια. Στόχος τους είναι να πρωτοπορήσουν στο τομέα παραγωγικής κατασκευής ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων με κυψέλες ενέργειας. 300 από αυτές τις κυψέλες ηλεκτροχημικής ενέργειας αρκούν για τη λειτουργία μίας μηχανής, σε αντίθεση με τις βαριές μπαταρίες. Το σχέδιο ονομάστηκε NECAR (New Electric Car), και ελπίζουμε να δούμε τα αποτελέσματά του σύντομα.

Mercedes με Βαλιστική προστασία

Η Gara-Hess & Eisenhardt Amoring δημιούργησε το πιο εξελιγμένο σύστημα προστασίας για την E-Class sedans της Mercedes. Βγαίνει σε δύο εκδόσεις, μία που κοστίζει 48.000 δολάρια και περιλαμβάνει περιμετρική προστασία, αλεξίσφαιρη μπαταρία, και ειδικά μπροστά παράθυρα, και μία δεύτερη που κοστίζει 145.000 δολάρια και περιλαμβάνει πλήρη περιμετρική προστασία, προστασία οροφής και δαπέδου από βίαιη επίθεση στρατιωτικών όπλων και χειροβομβίδας, και τέλος βαλλιστικό μέταλλο και γυαλί που προστατεύει το χώρο των επιβατών. Η πρώτη έκδοση όπως ανακοίνωσε η εταιρεία απευθύνετε σε VIP's και όσους θέλουν προστασία από όπλα χειρός, απαγωγές και τυχαίες επιθέσεις, ενώ η τελευταία για πολύ εξειδικευμένες περιπτώσεις.

Εξελιγμένοι Αερόσακοι

Η Robert Bosh GmbH εξελίσσει τους αερόσακούς της σκοπεύοντας στη καλύτερη και περισσότερο ειδικευμένη προστασία. Για το σκοπό αυτό ανέπτυξε την έρευνα και εξειδίκευση σε τρία στάδια: Στο πρώτο στάδιο περιλαμβάνεται ένας μηχανισμός που ακούει στο όνομα SMINC (Smart Inflation Concept) και ελέγχει τη ταχύτητα ενεργοποίησης του αερόσακου σύμφωνα με το μέγεθος και την ταχύτητα του ατυχήματος. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει το AOS (Automotive Occupancy Sensor) που ελέγχει τη κατάληψη θέσεων από άτομα, παιδικά καθίσματα και εάν ο επιβάτης κάθετε σε λάθος θέση ή εκτός ορίων του αερόσακου. Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο ανάπτυξης, πριν από τη σύνθλιψη του αυτοκινήτου ένας αισθητήρας ελέγχει τη ταχύτητα της σύγκρουσης και ενεργοποιεί ειδικούς μηχανισμούς για εξειδικευμένη προστασία κατά της σύνθλιψης.

Visteon's Voice-Activated Control System

Στις 23 Οκτωβρίου σε συνδυασμό με την έκθεση αυτοκινήτου στο Τόκιο και το παγκόσμιο συνέδριο έξυπνων συστημάτων μεταφορών στο Βερολίνο, η Visteon παρουσίασε το νέο και μοναδικό στο είδος της προϊόν που ακούει στο όνομα Visteron's Voice-Activated Control System. Με το σύστημα αυτό ο οδηγός μπορεί να μιλάει στο αυτόματο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου, χωρίς να χάνει τη προσοχή του από το δρόμο ψάχνοντας κουμπάκια ή επιλέγοντας μενού.

Alpha Alero

Το Alero της Alpha, συνδυάζει τη τεχνολογία με τη ποιότητα ενός πολυτελούς σπορ αυτοκινήτου. Το κομψό αμάξωμα και η ποιότητα της καμπίνας του, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, κάνει το Alero να ξεχωρίζει. Στα ηλεκτρονικά εξαρτήματά του περιλαμβάνει ηλεκτρονική ανάφλεξη και κλείδωμα θυρών, κινητό τηλέφωνο με ανοιχτή ακρόαση, ηλεκτρονικό πληροφοριακό οδηγό, μετακινούμενο παράθυρο οροφής με διπλό τζάμι και ρυθμιζόμενη αδιαφάνεια, και τέλος το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Guidestar της Oldsmobile.

Lincoln Navigator

Η Ford Motor, ανακοίνωσε το νέο τζιπ πολυτελείας Lincoln Navigator. Ένα τζιπ που συνδυάζει το σκληρό αλλά ραφινάτο αμάξωμα με το πολυτελές και τεχνολογικά ενισχυμένο σαλόνι. Όπως φαίνετε στη φωτογραφία εξωτερικά, έχει σύσσωμη όψη και πολυτελής αίσθηση, ενώ κοιτάζοντας τις φωτογραφίες εσωτερικά του σαλονιού είναι εμφανής ο συνδυασμός πολυτέλειας και τεχνολογίας. Η καμπίνα είναι πλήρως επενδυμένη με δέρμα, ενώ σε ορισμένα σημεία η παρουσία ξύλου του δίνει μία ιδιαίτερη φινέτσα. Καθότι τα πολυτελή αυτοκίνητα πλέον μοιάζουν με computers με ρόδες, το Navigator έχει τα δικά του microchips!. Ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχουν τον αέρα του κλιματισμού, τη θέση των καθισμάτων, και αναλαμβάνουν να κάνουν αυτόματα τις διορθώσεις ή ρυθμίσεις. Φυσικά είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλες τις γνωστές τεχνολογίες, όπως νέας γενιάς αερόσακους, έλεγχο ταχύτητας, ηλεκτρονική ανάφλεξη και τηλεχειριζόμενο κλείδωμα, ειδικά συστήματα προστασίας κλπ. Σίγουρα ένα αυτοκίνητο για τους λάτρεις της περιπέτειας, της δύναμης και της πολυτέλειας σε συνδυασμό πάντα με τη προηγμένη τεχνολογία.

Επιλέξτε το επόμενο άρθρο που θέλετε να διαβάσετε
επιστροφή στο εξώφυλλο
(c) Κυβερνογράφοι - All rights reserved