Προστασία καταναλωτών

... σχολιάζει ο Δημήτρης Βάδεν
 
 
Στον τομέα του ο κάθε ένας είναι πωλητής. Σε κάθε άλλη, όμως, συναλλαγή είναι καταναλωτής (αγοραστής). «Προστασία  καταναλωτή» σημαίνει πραγματική προστασία του πολίτη. 

Εσύ που θα με τιμήσεις με το ενδιαφέρον σου και θα διαβάσεις όσα έχω να πω σχετικά με το θέμα δεν θα χάσεις... Να αφανίσει κανείς όλα τα «κακά» προϊόντα και υπηρεσίες είναι ακατόρθωτο. Να μάθει, όμως, να τα αναγνωρίζει και, επομένως, να τα αποφεύγει, είναι περισσότερο στα μέτρα του δυνατού. 

Αξίωμα πρώτο: γνώση+κρίση=προστασία 

Για να αποκτήσουμε γνώσεις και καλή κρίση είναι απαραίτητο να κάνουμε χρήση του μυαλού μας: 

Αξίωμα δεύτερο: Η ικανότητα λογικής σκέψης είναι το μοναδικό εφόδιο του ανθρώπου. («Λογική» είναι η σκέψη που απεικονίζει πιστά -και επαληθεύεται από- την πραγματικότητα). 

Μήπως σου φαίνονται αυταπόδεικτα τα παραπάνω; Μήπως νομίζεις πως οι άνθρωποι είναι λογικοί; Μεγαλύτερο λάθος δεν θα μπορούσες να κάνεις: 

Διαπίστωση: Η ανθρώπινη βλακεία είναι η ισχυρότερη δύναμη πάνω στη Γη. 

Θα αναφερθώ σε δύο καυτά θέματα, τα ναρκωτικά και το κράνος που ο Νόμος υποχρεώνει να φορούν οι δικυκλιστές με σκοπό να δείξω το μέγεθος της παραπλάνησης του πολίτη αλλά και την έλλειψη γνώσεων και ευθυκρισίας από πλευράς του. Ναι, μάντεψες σωστά, το δεύτερο είναι αποτέλεσμα του πρώτου. 

Ναρκωτικά 

Πρόεδρος του εφετείου κακουργημάτων προς κατηγορούμενο: «Το δικαστήριο σε βρίσκει ένοχο για το αδίκημα εμπορίας ναρκωτικών και σε καταδικάζει σε κάθειρξη 18 ετών». 

Ο κατηγορούμενος δείχνει στενοχωρημένος και παίρνει τον δρόμο για την φυλακή. Αυτό δείχνει, αλλά να τι σκέπτεται: «Καλοί μου δικαστές, άγιοι άνθρωποι, σωτήρες και ευεργέτες μου, σας ευχαριστώ. Τί θα έκανα χωρίς εσάς; Χωρίς την καταδίκη πώς θα πούλαγα δηλητήριο σε τιμή 10 φορές πάνω από χρυσάφι; Αν οι πολιτικοί δεν είχαν απαγορεύσει τα ναρκωτικά, θα ήμουν άνεργος, θα πεινούσα. Ούτε οι τοξικομανείς θα είχαν λόγο να μυήσουν και άλλους αφελείς. Χάρη στην ποινή σας, οι συνεργάτες μου κρατούν τις τιμές πώλησης στα ύψη. Εμείς οι έμποροι ναρκωτικών γνωρίζουμε πως μερικοί από εμάς πρέπει να πηγαίνουν φυλακή για να ζουν οι υπόλοιποι μέσα στη χλιδή και τον πλούτο. Και εσείς δεν χάνετε, εδώ που τα λέμε. Στα μάτια του όχλου φαντάζετε τιμωροί του κακού. Εισαγγελείς και ανακριτές, με πρόφαση τα ναρκωτικά μπορείτε να ελέγχετε κάθε πολίτη, να ερευνάτε το σπίτι και το σώμα του.'Αγιος και παμπόνηρος εκείνος ο πολιτικός που είχε την σατανική ιδέα να επιβάλλει τα ναρκωτικά διά της απαγόρευσης. Δημιούργησε θέσεις εργασίας για εμάς τους εμπόρους, εσάς τους δικαστές αλλά και για τους δεσμοφύλακες, αστυνομικούς, ιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, δημοσιογράφους, εκδότες. Εύγε μας και εύγε σας». 

Τα ναρκωτικά, απηγορευμένα και μη χαίρουν συνεχούς και δωρεάν προβολής από την τηλεόραση τον Τύπο και τον κινηματογράφο. Οι "ειδικοί" συνεδριάζουν και συνομιλούν δημόσια με το τσιγάρο (=ναρκωτικό) στο χέρι. Στην τηλεόραση ή τις ταινίες η οικοδέσποινα ρωτά: «θα πάρετε ένα ουισκάκι (=ναρκωτικό)»; Στη χώρα μας δύο υπουργούς έστειλε το κάπνισμα στον άλλο κόσμο και ο ένας διετέλεσε και υπουργός υγείας. Ατομα που δεν ελέγχουν τα πάθη τους αποφασίζουν για την συμπεριφορά των άλλων. Το κάπνισμα διαδίδεται χάρη στις συνεχείς διαφημιστικές εκστρατείες των εμπόρων και στη συνεχή προβολή του σαν κάτι απολύτως φυσιολογικού από τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης. 

Την λύση, λοιπόν, αν δεν την βλέπεις μόνος σου δεν έχει νόημα να στην πω. Αλλά, επειδή δεν κρατιέμαι, θα στην πω, έτσι κι αλλιώς: 
 

  • Αρση της απαγόρευσης εμπορίας, παραγωγής, χρήσης.
  • Απόλυτη απαγόρευση διαφήμισης έμμεσης ή άμεσης, ακόμα και σε τηλεοπτικές συζητήσεις ή ταινίες.

  • Υποχρεωτικά να αναφέρεται στη συσκευασία: «Θανατηφόρο Δηλητήριο».
Αφήνω εσένα να κρίνεις ποια θα είναι τα δικά σου οφέλη... 

Για παράδειγμα, θα διατρέχει κίνδυνο διάρρηξης το σπίτι σου από λυσσασμένους τοξικομανείς, όταν θα μπορούν να αγοράσουν ναρκωτικά στην τιμή του γύψου ή της ναφθαλίνης; Θα χρειάζεται να συντηρείς με τους φόρους σου τις δεκάδες χιλιάδες ατόμων που σήμερα ασχολούνται με την δίωξη-έλεγχο; Θα έχει πρόφαση ο κάθε αστυφύλακας να ελέγχει ακόμα και το παχύ σου έντερο; 

Και μερικές ερωτήσεις: 
- Εχεις δει πολλούς τοξικομανείς να «θεραπεύονται»; 
- Ξέρεις πόσο στοιχίζει στο κράτος (=σε σένα) η φροντίδα των τοξικομανών; 
- Θα έσβηνες φωτιά με βενζίνη; 

Κράνος 

«Το κράνος σώζει ζωές» δηλώνουν οι αυτόκλητοι ειδήμονες και όλοι συμφωνούν... 
σοφό ρητό: φυλάξου από τους ανίδεους με τις αγαθές προθέσεις. Το κράνος δεν σώζει ζωές. Το κράνος αφαιρεί ζωές. Το κράνος δημιουργεί ανθρώπους-φυτά. Η χρήση του επιβαρύνει την οικονομία της χώρας κατά εκατοντάδες εκατομμύρια. Μα τί λέω; Πάρε βαθιά ανάσα, σκέψου λίγο και συνέχισε να διαβάζεις: 

Τί είναι καλύτερο, η πρόληψη ή η θεραπεία; Φυσικά, η πρόληψη. 

Η πιθανότητα ατυχήματος για όποιον φορά κράνος είναι αυξημένη κατά 50 έως και 500%. Διότι: 

α. Το κράνος δίνει την ψευδαίσθηση της ασφάλειας και κάνει τον οδηγό λιγότερο προσεκτικό. 

β. Το κράνος μειώνει την ακουστική αντίληψη. Κατά την οδήγηση μέσα στην πόλη, η ακοή είναι σχεδόν τόσο χρήσιμη όσο και η όραση. Είναι κάτι σαν ραντάρ. 

γ. Το κράνος μειώνει το οπτικό πεδίο. Πίσω από το ένα εκατοστό που κόβει από κάθε πλευρά, μπορεί να κρύβεται μία ολόκληρη νταλίκα. 

δ. Το κράνος, κατά το θέρος, εμποδίζει την ψύξη της κεφαλής, δημιουργεί αίσθημα δυσφορίας και επομένως καθιστά τον οδηγό λιγότερο προσεκτικό. 

ε. Το κράνος καθιστά δύσκολη την χρήση γυαλιών κατά του ανέμου ή διορθωτικά. Ο ενσωματωμένος ανεμοφράκτης, κατασκευασμένος από ευπαθές πλαστικό σύντομα γεμίζει γρατζουνιές και αχρηστεύεται. Τα γυαλιά, εκτός αν το δίκυκλο έχει παρμπρίζ, είναι απολύτως απαραίτητα, διότι το παραμικρό έντομο ή σκουπιδάκι ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου - σύγκρουση με καταστροφικές συνέπειες και για τρίτους. 

Συμπέρασμα: όσον αφορά την πρόληψη, το κράνος είναι συμφορά. Αλλά, υπάρχει και συνέχεια:  Πώς έχουν τα πράγματα στην περίπτωση σύγκρουσης; Μαύρα κι άραχνα και να οι λόγοι: 

α. Πρώτα απ' όλα, το πιθανότερο είναι η σύγκρουση να έλαβε χώρα λόγω χρήσης κράνους, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα. 

β. Αν οι περαστικοί προσπαθήσουν να αφαιρέσουν το κράνος από το θύμα, τότε αντίο ζωή. Το κράνος αφαιρείται μόνο από ειδικούς. Στη χώρα μας και οι τραυματιοφορείς συνήθως στερούνται γνώσεων. 

γ. Ο εγκέφαλος μέσα στο κρανίο καλύπτεται από ένα προστατευτικό υγρό. Το κράνος προσθέτει μάζα στην κεφαλή. Εάν κατά την σύγκρουση δημιουργηθούν ροπές - περιστροφικές δυνάμεις-, τότε αυτή η αύξηση της μάζας θα έχει σαν συνέπεια μεγαλύτερες εσωτερικές βλάβες, λόγω περιδίνησης του εγκεφάλου. 

δ. Το κράνος, στην καλύτερη περίπτωση, προσφέρει μία κάποια προστασία στο κεφάλι και μόνο. Επομένως στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να μας σώσει την ζωή, αλλά, με σπασμένη την σπονδυλική στήλη, καταδικαζόμαστε σε ισόβια αναπηρία, βάρος στους συγγενείς και την κοινωνία... 

ε. Η αγορά κράνους στοιχίζει εκατοντάδες εκατομμύρια σε συνάλλαγμα, δεδομένου ότι συνήθως εισάγεται από άλλες χώρες. 

στ. Ένα μεγάλο (ίσως το μεγαλύτερο) ποσοστό των κλήσεων-προστίμων της τροχαίας αφορά την μη χρήση κράνους ενώ, θα μπορούσε η τροχαία να επιβάλλει πρόστιμα για ουσιαστικές και πραγματικά επικίνδυνες παραβάσεις (οδήγηση με σβηστά φώτα, προσπέραση από λάθος πλευρά, παράλογη στάθμευση σε διαβάσεις ή διασταυρώσεις). 

Το θέμα του κράνους, έχει και μίαν άλλη διάσταση: 

Όσον αφορά το άτομο και το τί είναι καλό γι' αυτό, ποιος αποφασίζει; Το άτομο ή η πολιτεία (δηλαδή οι πολιτικοί); 

Τίθεται, με άλλα λόγια, θέμα ελευθερίας. Ελευθερία να αποφασίζει το ίδιο το άτομο σχετικά με τί είναι καλό γι' αυτό. Υπέρτερο αγαθό από την ελευθερία δεν υπάρχει. Κατά την γνώμη μου η ζώνη ασφαλείας στα αυτοκίνητα είναι μάλλον χρήσιμη. Εγώ, τουλάχιστον, την χρησιμοποιώ πάντα. Αλλά, πώς θα επιβάλλω στους άλλους μία συμπεριφορά που αφορά αυτούς και μόνο; Και μάλιστα, αν αντιτείνουν πως τους κάνει να αισθάνονται δυσφορία, και επομένως να είναι λιγότερο καλοί στην οδήγηση, άρα επικίνδυνοι και για εμένα; 

Και ποιος εμπιστεύεται τους πολιτικούς; Την χώρα μας τουλάχιστον την έχουν οδηγήσει σε χρέος 40 και πλέον τρισεκατομμυρίων. Όποιο πρόβλημα και αν έχουν κληθεί να επιλύσουν το έχουν ή διαιωνίσει ή χειροτερέψει! 

Ο σκοπός των πολιτικών υποτίθεται πως είναι ο συντονισμός της κοινωνίας και η προαγωγή της ελευθερίας των μελών της, πάνω απ' όλα μέσω της εκπαίδευσης. Τους πολέμους και τις συμφορές μόνο οι πολιτικοί δημιουργούν. Διότι, αυτοί φέρουν την ευθύνη ακόμα και για την συμπεριφορά των πολιτών: Εάν φρόντιζαν για καλύτερη παιδεία και όχι αποβλάκωση μέσω της ανίερης συμμαχίας Τύπου και τηλεόρασης, οι πολίτες θα ήσαν ευφυέστεροι. 
 

 
 

Επιλέξτε το επόμενο άρθρο
που θέλετε να διαβάσετε
(c) Κυβερνογράφοι - All rights reserved