γήΙΝα
 
γράφει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου-Καλλέας
 
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ
 
100 χρόνια οργανωμενης ελληνικής παρουσίας
Να μαστε πάλι. Μετά από ένα βιαστικό πέρασμα από τα όμορφα ακρογυάλια της Αττικής, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου (Γύθειο, Σκουτάρι, Νεάπολη, Ελαφόνησος και Κύθηρα) και μετά από μια αναγκαστική προσγείωση,του "Τζαμπο "της ΟΑ,στην Ταυλάνδη -τέλος Ιουλίου-ξανά  στο Νότο,στην παγωμένη Μελβούρνη,την "τρίτη" κατα σειρά μεγαλύτερη ελληνική πολιτεία του πλανήτη μας….Φυσικά όταν θα πρωτοδιαβαστούν αυτές οι γραμμές η Μελβούρνη φλέγεται γιατι θα βρίσκεται προς το τέλος του πρώτου μήνα του καλοκαιριού…

Αν και πολλοί  αμφισβητούν,ότι μετά την Αθήνα  και τη θεσσαλονίκη η Μελβούρνη έχει τους περισσότερους ΄Ελληνες,γεγονός είναι ότι σε τούτη την -τεράστια σε έκταση-πολιτεία μπορεί κάποιος να ζήσει μήνες και χρόνια χωρίς να χρειαστεί να μιλήσει …εγγλέζικα.

Την εποχή αυτή μάλλιστα,μπορει να ακούει 24 ώρες το 24 ωρο 4 τοπικούς Ελληνικούς ραδιοσταθμούς ,έναν καλωδιακό που μεταδίδει ζωντανα διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς απο Ελλαδα (Φλας,Αντ1,ΕΡΑ κ.α),να βλεπει "Ζωντανό" το κανάλι Αντένα και να βλεπει σε…κονσέρβα,τα σήριαλ του Μεγα και το Ενώπιος..Ενωπίω…
Για τη Μελβούρνη δηλαδή και το Σύδνευ, δεν μπορούμε πια να λέμε"κακούργα μετανάστευση" γιατι,αν διαθέτεις το "ψιλό" μια …νύχτα δρόμος είναι η απόσταση Αυστραλία-Ελλάδα.Η ενημέρωση με το Ιντερνέτ  είναι υπόθεση 2 λεπτών να διαβάσεις" Ε" και "Νεα",ενώ με τα " Μαίηλ "η αλληλογραφία σου στέλνεται και έρχεται σε δευτερόλεπτα.
Μετανάστευση,λοιπόν,με την έννοια που την ξέραμε,ξεχάστε την.Πάει η εποχή που η αλληλογραφία έπαιρνε 40 μέρες να πάει κι άλλες 40 να γυρίσει με το καράβι.

Μετανάστευση ήταν τότε που οι Ηπειρώτες για να κατεβούνε στην Αθήνα  περπατούσαν 30 μέρες και κινδύνευαν από χίλιες δυο κακοτοπιές …

Θα μείνουμε λίγο παραπάνω στη Μελβούρνη σήμερα-και δεν θα συνεχίσουμε τις περιπέτειες από Κίνα που σας έγραφα στην προηγούμενη έκδοση_επειδή η "τρίτη ""πολιτεία της Ελλάδας γιορτάζει φέτος τα  100ΧΡΟΝΙΑ από την Ίδρυση της πρώτης ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ.

Εκατό χρόνια, Κοινότητα  Μελβούρνης . Ιδρύθηκε στις 22-8-1897 και στο χορο της εκατονταετηρίδας,που γιορτάστηκε πανηγυρικά  στις 24-8-97 στο υπέρ επιβλητικό χώλ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ της Μελβούρνης,πρωθυπουργοί και δήμαρχοι δεν προλάβαιναν ποιος να πρωτοπεί τα καλύτερα λόγια για τους πατριώτες μας.
n Το 1897υπήρχαν 200 ΄Ελληνες στη Μελβούρνη,είπε ο δήμαρχος κ. ΄Ιβαν Ντήβεσον και σήμερα ζουν και δημιουργούν εκατοντάδες χιλιάδες.

 -Τότε για να επιβιώσουν ΄΄άλλαξαν και τα ονόματά τους,αλλά σήμερα έφτασε η ώρα ο Τζίμ,να γίνει ΔΗΜΗΤΡΗΣ…..
n Ζήτω η Ελλάδα,Ζήτω η Αυστραλία….αναφώνησε ο φιλέλληνας πρωθυπουργός της Βικτώριας Τζέφ Κέννετ και συγχάρηκε την Ελληνίδα " καρκινοσκοτώστρα" Βάσω Αποστολοπούλου για το μεγάλο επιτευγμά της να ανακαλύψει το εμβόλιο κατά του καρκίνου.

n Είμαστε γνήσια τέκνα του Σωκράτη,του Αριστοτέλη και όλων αυτών που δόξασαν και δοξαζουν την Ελλάδα… βροντοφώναξε Αγγλικά και Ελληνικά ο λεβέντης πρόεδρος της Κοινότητας Γεώργιος Φουντάς,απο τη Σπάρτη,(επανεξελέγη πανηγυρικά στις εκλογές του Νοέμβρη) ενώ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ.Σταύρος Σουμάκης που αντιπροσώπευε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας  κ. Κώστα Σημίτη ,το ξεκαθάρισε με τον καλλιτερο τρόπο

-Δεν είμαστε πλέον οι ΄Ελληνες 10 εκατομμύρια άνθρωποι,είπε,είμαστε μαζί με τους απόδημους 17 εκατομμύρια….
(κι όμως ένας Αιγύπτιος καθηγητής  που τα λογάριασε απο την εποχή που πρωτοφάνηκαν οι ΄Ελληνες στην Ιστορία,επιμένει ότι, είμαστε σήμερα στον πλανήτη 400 εκατομμύρια Έλληνες…Βάλτε λίγο το μυαλό σας να δουλέψει και θα δείτε που βρίσκονται σήμερα όλοι αυτοί….)

Εκατό χρόνια λοιπόν γιορτάζουν οι Έλληνες της Μελβούρνης κι ευτυχώς που στον επίσημο χορό τους δεν παρευρέθησαν ούτε Δεσποτάδες,ούτε αρχιεπίσκοποι,ούτε …πατριαρχαίοι. ΄Ηταν παρόντες μονον οι πατριώτες.Εφτακόσια  άτομα  με είσοδο 100 δολλαρίων…

Το παπαδαριό,δυστυχώς έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον Ελληνισμό της Αυστραλίας, ο οποίος στο ενεργετικό του,έχει μια ακόμα μεγάλη πρωτιά (πέρα απο το εμβόλιο της Αποστολοπούλου).

Μελβούρνη,Σύδνευ και Αδελαίδα,ο οργανωμένος δηλαδή σε Κοινότητες Ελληνισμος,τα έβαλε ανοιχτά με την επίσημη θρησκευτική αρχή (Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ) και κέρδισε μια μάχη που παρόμοια αμφιβάλουμε να έχει ξαναγίνει στον πλανήτη μας…

Χρειάζεται χώρος και χρόνος να σας εξηγήσω τη διαμάχη που για πάνω από 50 χρόνια ταλανίζει τον Ελληνισμό του Νότου.

Με όσο πιο λίγα λόγια μπορώ, θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω  τι περίπου  συνέβη:

΄Οπως προανέφερα,το 1897,ιδρύθηκε στη Μελβούρνη,η πρώτη  Ελληνική Κοινότητα.Θιακοί,Σαμιώτες και Καστελλοριζιοί ήταν οι πρωτεργάτες αυτού του ογανισμού και το πρώτο μέλημά τους ήταν να φτιάξουν εκκλησία για να μπορούν να βαπτίζουν,να παντρεύουν, τα παιδιά τους,με τον ορθόδοξο τρόπο και να κηδεύουν τους νεκρούς τους.
΄Εκτισαν λοιπόν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου,στα τέλη του περασμένου αιώνα κιοταν αποτάνθηκαν στο πατριαρχείο για να τους στείλει παπά, εκείνο "αγρόν ηγόρασε.."Χρόνια παρακαλούσαν,χρόνια εκλιπαρούσαν αλλα "επι ματαίω". Τα μυνήματα από την Ισταμπούλ  ήταν αρνητικά.

Δεν ήταν αρκετοί και επόμενο ήταν  να μην υπάρχει και… ψητό,για τους αντιπροσώπους του…Θεού.
Έτσι οι συμπατριώτες μας κατέφευγαν  σε έναν Σύριο,ορθόδοξο παπά για λειτουργία και μυστήρια,για ένα διάστημα είχε ξεπέσει ένας συνταξιούχος παπάς από την Ελλάδα και βόηθησε λίγο την κατάσταση και για κάποιο διάστημα το Πατριαρχείο Ιεροσωλύμων έστειλε έναν αντιπρόσωπό του,ονόματι Α. Κaντόπουλος.

Ο ελληνισμός αυξάνονταν,έγιναν εκκλησίες κι άλλες στη Μελβούρνη,Σύδνευ, Αδελαίδα,κι όταν  το ‘’ποίμνιο’’ μετρούνταν σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες και το τραπέζι ήταν στρωμένο με τεράστια ποικιλία φαγητών,τότε "πλάκωσαν" και οι ¶γιοι πατέρες" από την Ισταμπούλ και  ζήτησαν "πεσκέσι" τους οίκους του θεού".
Απλοί και θρησκευόμενοι ήταν οι άνθρωποι,αλλά όταν είδαν ότ η  εκκλησία ήθελε να πάρει εν "μια νυκτί" τους κόπους και τον ιδρώτα τους  βροντο φώναξαν ΟΧΙ.

Σας δίνουμε είπαν τις εκκλησίες να λειτουργείτε, αλλά η ιδιοκτησία των ναων  θα ανήκει στις Κοινότητές μας.
Το τι επακολούθησε είναι δύσκολο να μεταφερθεί.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή  φοβέρισε,αφόρισε, καταδίωξε,τους κατηγόρησε για κομμουνιστές, και στο τέλος αποφάσισε να φτειάξει δικές της εκκλησίες…

Η συνέχεια ήταν δραματική και πληγώνει.

Ο ελληνισμός χωρίστηκε σε ΚΟινοτικούς και Αρχιεπισκοπικούς.

Το επίσημο κράτος της Ελλάδας (που κατάφερε με την τότε πολιτική του να διώξει το μισό ελληνισμό στα πέρατα του κόσμου-εισπράττοντας μάλλιστα για τον κάθε ΄Ελληνα που έδινε στην Αυστραλία 100 δολλάρια το "κεφάλι’’,πιο φθηνά κι απο ένα βόδι δηλαδη) υποστήριζε με όλα τα μέσα που διέθεται την Αρχιεπισκοπή και τυρρανούσε τη μεγάλη μάζα των Ελλήνων με το να θεωρεί άκυρα τα μυστήρια που τελούνταν στις Κοινοτικές εκκλησίες..

Έτσι πολλοί,χιλιάδες Έλληνες ακόμα και σήμερα θεωρούνται άγαμοι για την αρχιεπισκοπή,παρότι έχουν παιδιά και εγγόνια….

Ευτυχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε τον πολιτικό γάμο κι έτσι μπορούν πολλοί απ αυτούς να θεωρούνται έγγαμοι,έναντι της πολιτείας….

Δεν είναι τυχαίο το γεγονος ότι στην Αυστραλία πολύ θεωρούν ότι Θρησκευτικά η Ελλάδα είναι ακόμα σκλαβωμένη στους Τούρκους,ενω μόλις πριν μερικές εδομάδες ο δημοσιογράφος  Τώνης Λεόνης του ραδισταθμού ΦΩΝ¨Η ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ απο το Σύδνευ που ακουγεται σε ολοκληρη την Αυστραλία μέσω καλωδιακού δικτύου, αποκάλεσε τον πατριάρχη αντιπρόσωπο των Τούρκων,τον αρχιεπίσκοπο της Αυστραλίας κ. Στυλιανό Τουρκολάγνο και κατ επανάληψη παρώτρυνε τους ακροατές του όταν  πάνε στις εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής να μη ρίχνουν χρήματα στο δίσκο,επειδή τα λεφτά αυτά στέλνονται στην Τουρκία και με τα χρήματά μας  μπορει οι Τούρκοι να παίρνουν όπλα για να μας χτυπήσουν μια μέρα.

Αρκετα εξτρεμιστικές οι απόψεις του εν λόγου ραδισχολιαστή,αλλά τις ανέφερα έτσι για να πάρετε μια γεύση κατά ποσο τα πράγματα είναι οξυμμένα στην Αυστραλία και ιδιαίτερα Σύδνευ και Αδελαίδα, μιας και η Μελβούρνη έχει βρει μια συμβιβαστική φόρμουλα με την αρχιεπισκοπή η οποια  παραχωρεί τους Ιερείς αλλά δεν τις ανήκουν οι εκκλησίες της Κοινότητας.

Δεκαετίες ολόκληρες κρατά αυτός ο καυγάς και κατά διαβολική(?¨)σύμπτωση σχεδόν πάντα φουντώνει περισσότερο όταν η Ελλάδα έχει προστριβές με την Τουρκία.

Δεν είναι βέβαια τυχαίο το γεγονός όπου αρκετοί συμπατριώτες δεν διστάζουν ακόμα και απο τον τύπο και το ραδιόφωνο να διακκηρρύτουν ότι το καλύτερο για τους΄Ελληνες είναι να ξαναφέρουμε πίσω τους 12 Θεούς του Ολύμπου.

Κι όταν πριν μερικά χρόνια ηρθε για ένα διάστημ ακαι το Πατριαρχείο των Ιεροσωλύμων  και έγιναν "βίδες"με το πατριαρχείο Κ/πόλεως κι ακουγες από τα ραδόφωνα να ‘’σκυλοβρίζονται ‘’ οι δεσποτάδες  δημοσιεύτηκε στην μεγαλύτερη εφημερίδα του απόδημου ελληνισμού ‘Νέος Κόσμος’’ το  εξής ποιηματάκι.

¶γιοι Τόποι Κι Ισταμπούλ
ρέγονται τον παρά μας
την πιστη εκμεταλλέυονται
και πρίζουν τα…μυαλαμας.

Και μεις που είχαμε θεούς
λεβέντες πατριώτες,
τους θάψαμε αδίστακτα
σα νά τανε …προδότες.

Έλληνες κλείστε τα αυτιά σας
στου Γένους τους εχθρούς
και βάλτε μέσα στην καρδιά σας
τους Δώδεκα Θεούς         Δ.Κ.

Οι επιστολές που ακολούθησαν στις επόμενες εκδόσεις υπέρ  αυτού του ποιήματος ήταν  πάρα πολλές και μάλλιστα από ανθρώπους διαβασμένους και καλλιεργημένους.

Θα μπορούσα να σας γραψω πολλά ακόμα για τη Μελβούρνη και τα 100 χρονάτης ,αλλά θα έπρεπε να εκδώσω ολόκληρο βιβλίο και  και ως συνήθως οι ΄΄ Ελληνες τα βιβλία τα παίρνουμε για τη βιβλιοθήκη κι όχι για να τα… διαβάζουμε
 

Επιλέξτε το επόμενο άρθρο
που θέλετε να διαβάσετε
(c) Κυβερνογράφοι - All rights reserved