Αστροχημεία

 

Η νέα περιπέτεια της Αστρονομίας

Οταν σχηματίστηκε το Σύμπαν, πριν περίπου 15.000 εκατομμύρια χρόνια, η διαστρική ύλη άρχισε να συμπυκνώνεται για να σχηματίσει τεράστια νέφη σε διάφορους σχηματισμούς, που αργότερα δημιούργησαν τους γαλαξίες. Σήμερα, έχει

υπολογιστεί ότι το Σύμπαν περιέχει περίπου 1011 τέτοιους γαλαξίες, ο καθένας από τους οποίους περιέχει 1011 άστρα. Τι υπάρχει όμως ανάμεσα στα χιλιάδες εκατομμύρια άστρα του Σύμπαντος μας ; Το μέγεθος του κενού χώρου είναι πραγματικά ασύλληπτο αν το αναλογισθεί κανείς. Η αλήθεια είναι ότι ο “κενός” αυτός χώρος, δεν είναι στην πραγματικότητα κενός, αλλά περιέχει πυκνούς σχηματισμούς αερίων και διαστρικής σκόνης, που ταξιδεύουν στο διάστημα¨ τα διαστρικά νέφη.

 

Για πολλούς αιώνες, οι αστρονόμοι γνώριζαν πολύ λίγα για τη σύσταση του διαστρικού κενού. Πρώτος ο Αριστοτέλης, σε μια πολύ πρώιμη προσέγγιση, εισήγαγε την έννοια του “αιθέρα”, ενός άυλου και ελαφρού υποκατάστατου που συμπλήρωνε το κενό ανάμεσα στα αστέρια. Η τόσο λανθασμένη αντίληψη αυτή, κυριάρχησε στην επιστημονική γνώση, που αδυνατούσε να εξηγήσει με άλλα μέσα την υφή του κενού, μέχρι να λάβει το τελειωτικό χτύπημα από τον Albert Einstein, το 1905. Παρόλα αυτά, η παρατηρησιακή αστρονομία ο μόνος ανεπτυγμένος κλάδος της αστρονομίας μέχρι το 1950, επέτρεπε μόνο την ανακάλυψη αστέρων, γαλαξιών και νεφελωμάτων, ενώ δε μπορούσε να μας πληροφορήσει για το τι βρισκόταν στο χώρο ανάμεσα στα άστρα. Το σκοτάδι φαινόταν να κυριαρχεί στο απόλυτο κενό μεταξύ των ουρανίων σωμάτων. Το τηλεσκόπιο, που πρόσθεσε τόσα πολλά στη γνώση μας για το Σύμπαν, φαινόταν ανίκανο να εξηγήσει τα μυστήρια του διαστρικού κενού.

 

 

Οι κοσμικές ακτίνες

 

Η φύση του διαστρικού κενού άρχισε να ερευνάται μετά το 1911, όταν ο Αυστριακός φυσικός V.F.Hess άρχισε να μελετά μια ακτινοβολία τεράστιας ενέργειας, που κανεισ δε μπορούσε να καταλάβει από πού προερχόταν. Στέλνοντας ηλεκτροσκόπια στον ουρανό με αερόστατα, ο Hess ανακάλυψε ότι η ένταση της ακτινοβολίας αυξανόταν ραγδαία με την αύξηση του υψομέτρου. Υπέθεσε, επομένως, ότι η ακτινοβολία αυτή πρέπει να προέρχεται από το διάστημα, και την ονόμασε “κοσμική ακτινοβολία”. Οι κοσμικές ακτίνες αποτελούνται από ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια που κινούνται μέσα στο διάστημα με σχετική ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Τα κύρια συστατικά των ακτίνων αυτών είναι πρωτόνια (84%), πυρήνες ηλίου (14%), ηλεκτρόνια (1%) και βαρύτεροι πυρήνες (1%). Με την ανακάλυψη της διαστημικής προέλευσης των κοσμικών ακτίνων, άρχισε να ερευνάται η υλική φύση του Διαστήματος.

 

 

Ατομα και μόρια ανάμεσα στα άστρα

 

Η πρώτη ανίχνευση ιονισμένου ατόμου στο διαστρικό κενό έγινε το 1904, όταν το φάσμα του διπλού αστέρα δ-Orionis, έδειξε δύο γραμμές απορρόφησης ιονισμένου ασβεστίου (Ca+). Αυτές οι γραμμές απορρόφησης είχαν πολύ καλή ανάλυση και σταθερότητα. Εάν τα ιόντα Ca+ ανήκαν στο αστρικό σύστημα, οι γραμμές του φάσματος δε θα ήταν τόσο καθαρές λόγω του περιοδικού φαινομένου Doppler, που είναι χαρακτηριστικό των φασματικών γραμμών των περιστρεφόμενων διπλών σμηνών. Αυτό σημαίνει ότι το Ca+ που δημιούργησε τις φασματικές γραμμές, δεν αποτελεί ένα από τα συστατικά των αστεριών υπό μελέτη, αλλά δείχνει να είναι μέρος κάποιου υλικού νέφους που παρεμβαλλόταν στο διάστημα μεταξύ των αστεριών και του παρατηρητή.

Μετά από μικρό χρονικό διάστημα και με τον ίδιο τρόπο, ανιχνεύθηκε μεταλλικό ασβέστιο (Ca) και σίδηρος (Fe), ιονισμένο τιτάνιο (Ti+) και κάλιο (K). Με την ανακάλυψη ατόμων στο διαστρικό κενό άρχισε να ερευνάται και η πιθανότητα ύπαρξης μορίων.

Το 1937 ανιχνεύθηκε γραμμή απορρόφησης του μορίου CH, που αναγνωρίστηκε με φασματοσκοπία στο εργαστήριο. Το 1941, ανιχνλευθηκαν ακόμα περισσότερα μόρια, γεγονός που οδήγησε στην ανακάλυψη του CN και του CH+ τον ίδιο χρόνο. Παρόλα αυτά, τα μόρια CH, CH+, CN είναι πολύ ασταθή σε συνήθεις συνθήκες και έτσι άρχισε να πιστεύεται ότι το διαστρικό κενό μόνο τέτοιου είδους μόρια μπορούσε να περιέχει.

 

 

Ραδιοαστρονομία

 

Η ανακάλυψη της ραδιοαστρονομίας όμως το 1950, έμελλε να δώσει μια νέα διάσταση στις αντιλήψεις μας για το Σύμπαν. Τα ραδιοκύματα που προέρχονται απόι το διάστημα μας έχουν επιτρέψει να ανακαλύψουμε και να μελετήσουμε νέα ουράνια σώματα, όπως οι πάλσαρ και οι κβάζαρ, αλλά στάθηκαν και πολύ χρήσιμα στη μελέτη του διαστρικού κενού. Το διαστρικό μέσο έχει ένα πολύ χαμηλό ενεργειακό επίπεδο και η μέση θερμοκρασία του δύσκολα φθάνει μερικες δεκάδες Kelvin. Η χαμηλή αυτή θερμοκρασία προκαλεί μια περιστροφική κίνηση σε μόρια της αέριας φάσης, που έχει ως αποτέλεσμα την εκπομπή μικρού μήκους κύματος ακτινοβολίας. Κάθε μόριο εκπέμπει ακτινοβολία χαμηλού μήκους κύματος σε χαρακτηριστική συχνότητα και έχει διαφορετικό περιστροφικό φάσμα . Ετσι, η ανάλυση των μικροκυμάτων που λαμβάνουμε από το διαστρικό μέσο μέσω των ραδιοτηλεσκοπίων, είναι πολύ χρήσιμη στην αναγνώριση των μορίων.

Ενα άλλο πλεονέκτημα που παρουσιάζει η χρήση ραδιοτηλεσκοπίων είναι ότι τα ραδιοκύματα και τα μικροκύματα δεν διαστρεβλώνονται από τα διαστρικά νέφη, που είναι αδιαφανή όμως στο ορατό φως.

 

 

Οι τύποι που καταγράφηκαν

 

H ανίχνευση της 21 εκατοστών φασματικής γραμμής του μοριακού υδρογόνου έδειξε ότι υπάρχει αφθονία του στο χώρο μεταξύ των άστρων. Ακολούθησε όμως και η ανακάλυψη πολλών άλλων μορίων, από τα οποία μερικά δεν εμφανίζονται στη Γη, αλλά και μερικά πολύ συχνά, κυρίως υδρογόνο, μονοξείδιο του άνθρακα, αμμωνία και νερό.

Η 21 εκατοστών φασματικές γραμμές του υδρογόνου που λήφθηκε από το κέντρο του γαξία μας (Milky Way).

 

 

Το ραδιοτηλεσκόπιο αποδείχθηκε το σωστό εργαλείο για την ανίχνευση και αποκρυπτογράφηση τέτοιων σημάτων. Τα επόμενα χρόνια έγιναν συνεχείς ανακαλύψεις μορίων και σήμερα γνωρίζουμε περίπου 100 τύπους μορίων που βρίσκονται στο διαστρικό κενό.

 

Παρακάτω παρατίθεται ένας πίνακας με όλα τα γνωστά 112 μόρια που έχουν ανιχνευθεί ως σήμερα σε διαστρικά νέφη. Τα μόρια με σκούρα γράμματα βρέθηκαν στη σύσταση του κομήτη 1995 O1 Hale-Bopp. Τα μόρια H2O+ and C2H6 ανιχνεύθηκαν στον κομήτη αλλά όχικαι στα διαστρικά νέφη.

 

Διατομικά

Τριατομικά

Τετρατομικά

Πεντατομικά

Εξατομικά

Η2

C3

c-C3H

C5

C5H

ΑlF

C2H

l-C3H

C4H

C5O

AlCl

C2O

C3N

C4Si

C2H4

C 2

C2S

C3O

l-C3H2

CH3CN

CH

CH2

C3S

c-C3H2

CH3NC

CH+

HCN

C2H2

CH2CN

CH3OH

CN

HCO

CH2D+?

CH4

CH3SH

CO

HCO+

HCCN

HC3N

HC3NH+

CO+

HCS+

HCNH+

HC2NC

HC2CHO

CP

HOC+

HNCO

HCOOH

NH2CHO

CSi

H2O

HNCS

H2CHN

l-H2C4

HCl

H2S

HOCO+

H2C2O

KCl

HNC

H2CO

H2NCN

NH

HNO

H2CN

HNC3

NO

MgCN

H2CS

SiH4

NS

MgNC

H3O+

H2COH+

NaCl

N2H+

NH3

OH

N2O

PN

NaCN

SO

OCS

SO+

SO2

SiN

c-SiC2

SiO

CO2

SiS

NH2

CS

H3+

HF

 

 

Επτά Ατομα

Οκτώ Ατομα

Εννέα Ατομα

Δέκα Ατομα

Ενδεκα Ατομα

C6H

CH3C3N

CH3C4H

CH3C5N?

HC9N

CH2CHCN

HCOOCH3

CH3CH2CN

(CH3)2CO

 

CH3C2H

CH3COOH?

(CH3)2O

NH2CH2COOH?

 

HC5N

C7H

CH3CH2OH

HCOCH3

H2C6

HC7N

NH2CH3

 

C8H

c-C2H4O

 

Δεκατρία Ατομα

HC11N

 

 

Πρόσφατα, έγινε η ανακάλυψη μιας νέας αλλοτροπικής μορφής του άνθρακα : τα φουλλερένια ανακαλύφθηκαν σε μια προσπάθεια αναπαραγωγής στο εργαστήριο, συνθηκών του διαστήματος που δημιοουργούνται σε περιοχές κοντά σε άστέρια

 

 

 

Μπορείτε να δείτε οτι ο C60 είναι απολύτως συμμετρικος και έχει το σχήμα μπάλας ποδοσφαίρου. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες το ονόμασαν φουτμπολένιο!!

 

 

πλούσια σε άνθρακα. Τα φουλλερένια είναι μια ομάδα χημικών ενώσεων που περιέχουν συνολικά 60 άτομα άνθρακα. Παρόλα αυτά, το φουλλερένιο δεν έχει ανιχνευθεί ακόμη στο διαστρικό κενό, ενώ πιστευόταν ότι αποτελεί ένα από τα κυριότερα συστατικά του. Η απόλυτη συμμετρία του C60, έχει ως αποτέλεσμα να μην εμφανλιζεει διπολική ροπή και άρα δεν μπορεί να ανιχευθεί με περιστροφικό φάσματογράφο. Η ανακάλυψή του στο διάστημα, απαιτεί νέες τεχνικές που ίσως εφαρμοστούν στα επόμενα χρόνια.

 

 

Η γέννηση μιας νέας επιστήμης - Αστροχημεία

 

Μετά την ανακάλυψη στο διαστρικό κενό μορίων τόσο γνωστών στην καθημερινή μας ζωή, όπως η αμμωνία και το νερό, οι επιστήμονες άρχισαν να ασχολούνται και να ερευνούν πιο συστηματικά τη σύνθεση και τη δομή του τμήματος αυτού του Σύμπαντος, και έτσι γεννήθηκε ένας από τους πιο νέους κλάδους της επιστήμης. Λόγω των τεχνικών που χρησιμοποιούνταν για την ανίχνευση της διαστρικής ύλης καθώς και των δυσκολιών που παρουσίαζε η μελέτη αυτή, διότι ήταν αναγκαία η γνώση των φυσικών χαρακτηριστικών του διαστήματος, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας γινόταν από αστροφυσικούς, οι οποίοι ονόμασαν τη νέα αυτή επιστήμη μοριακή αστροφυσική. Παρόλα αυτά σήμερα, μπορούμε να “μετονομάσουμε” την επιστήμη αυτή αστροχημεία, διότι προσφέρει ένα ευρύτατο πεδίο έρευνας για τη χημεία.

 

 

 

Αστροχημεία και Φασματοσκοπία

 

Η φασματοσκοπία είναι ίσως η σημαντικότερη τεχνική της χημείας που βοήθησε την αστροχημεία να κάνει άλματα στην εξέλιξη της. Για να μελετηθούν οι διάφορες ακτινοβολίες που λαμβάνουμε από το διάστημα, χρειάζεται να τις ταξινομήσουμε ανάλογα με το μήκος κύματος στο οποίο εκπέμπονται. Η διαδικασία αυτή επιτελέιται με όργανο που ονομάζεται φασματογράφος. Κάθε ουσία έχει χαρακτηριστικό φάσμα, γεγονός που επιτρέπει την ανίχνευση της οπουδήποτε στο διάστημα. Για παράδειγμα, κοιτάξτε τις φασματικές γραμμές καιόμενου νατρίου :

 

 

Οταν θερμαίνεται, το νάτριο μας δίνει πάντοτε αυτές τις φασματικές γραμμές. Οταν λάβουμε λοιπόν αυτό το φάσμα, είμαστε σίγουρη πως το στοιχείο υπό μελέτη είναι το νάτριο. Εκτός όμως από άτομα, μπορούμε να αναγνωρίσουμε και φάσματα μορίων, όπως αυτό του HCN

Οι κορυφές του διαγράμματος καθορίζουν τις φασματικές γραμμές των μορίων.

Εκτός όμως από την ανίχνευση μορίων στο διαστρικό κενό, μελετώντας την μοριακή φασματοσκοπία οι αστροχημικοί μπορούν βρουν την πυκνότητα του διαστρικού νέφους. Για παράδειγμα, μόρια HCN βρίσκονται σε πυκνές περιοχές, που υποδεικνύουν πιθανές περιοχές σχηματισμού κάποιου άστρου. Αντίθετα, το CO βρίσκεται σε περιοχές με αραιή πυκνότητα.

 

 

Αστροχημεία και Αναλυτική Χημεία

 

Η αναλυτική χημεία και η φυσικοχημεία ανάγονται σε ισχυρά εργαλεία για τη μελέτη των διαστημικών ακτινοβολιών, που παρέχουν τόσο σημαντικές πληροφορίες για το διαστρικό μέσο. Για την ανάλυση των οπτικών ακτινοβολιών και των μικρομάτων, υπάρχουν συσκευές που ανιχνεύουν σήματα IR (infrared) και UV (ultraviolet), καθώς και δορυφόροι που ανιχνεύουν άλλου είδους ακτινοβολίες.

Εφόσον, μάλιστα, γνωρίζουμε πλέον την πλειοψηφία των διαστρικών μορίων, πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους για να προσαρμόσουμε τα χημικά πρότυπα, έτσι ώστε να ανακαλύψουμε τις περίπλοκες διαδικασίες των χημικών αντιδράσεων, που λαμβάνουν χώρα στο διάστημα¨ για το σκοπό αυτό η κινητική χημεία έχει αναπτύξει τεχνικές για τη μέτρηση και τον υπολογισμό κάποιων σταθερών και ενεργειών που ίσως μας επιτρέψουν να προσδιορίσουμε τους κυρίαρχους μηχανισμούς του διαστήματος. Επίσης, πολλές διαστρικές αντιδράσεις συνοδεύονται από έκλυση φωτεινλης ενέργειας. Στην περίπτωση αυτή, οι μέθοδοι της φωτοχημείας μπορούν ανα φανούν πολύ χρήσιμες.

 

 

Αστροχημεία και Κβαντική Χημεία

 

Λόγω της φυσικής κατάστασης του διαστρικού μέσου (πολύ χαμηλή θερμοκρασία και πυκνότητα), μπορεί να εφαρμοστούν σ’ αυτό οι αρχές της κβαντικής χημείας και να μας βοηθήσουν στην επίλυση πολλών χημικών προβλημάτων του διαστρικού κενού. Για παράδειγμα επιτυγχάνεται η θεωρητική αναπαραγωγή του φάσματος των ουσιών που ανιχνεύθηκαν στο διαστρικό κενό και οι οποίες είναι πολύ ασταθείς για να κατασκευαστούν και να μελετηθούν στο εργαστήριο.

Ετσι, ενώ πιστευόταν ότι οι αντιδράσεις μεταξύ ηλεκτρικά ουδέτερων σωματιδίων (από τα οποία υπάρχει μεγάλη αφθονία στο κενό) θα ήταν πολύ αργές σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, όπως οι θερμοκρασίες που εμφανίζει το διαστρικό κενό, ανακαλύφθηκε σε πρόσφατες πειραματικές μελέτες ότι έχουν αρκετά μεγάλες σταθερές ταχύτητας, όπως οι αντιδράσεις ιόντος - μορίου.

 

 

Αστροχημεία και Βιοχημεία

 

Η πιο πρόσφατη θεωρία που ερμηνεύει την προέλευση της ζωής, υποστηρίζει ότι η ζωή προήλθε μέσω χημικών αντιδράσεων ανάμεσα σε απλά μόρια επονομαζόμενα “πρoβιοτικά”, που υπήρχαν στην πρωτόγονη Γη, αλλά και που ήδη έχουν ανιχνευθεί στο διαστρικό μέσο. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες στην επιστήμη της βιοχημείας. Αραγε η ζωή στη Γη προήλθε από τα προβιοτικά μόρια που υπήρχαν στη Γη ή στο διαστρικό κενό ; Θα μπορούσε η ύπαρξη των απλών αυτών μορίων στα διαστρκά νέφη να οδηγήσει στο σχηματισμό πιο πολύπλοκων οργανισμών όπως τα αμινοξέα ή τα υδροκαρβίδια ; Κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσε η αστροχημεία να συνδεθεί με την ύπαρξη ζωής ; Αν είναι όντως δυνατόν να παραχθούν αμινοξέα στο κενό, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει αναπτυχθεί ζωή και σε κάποιο άλλο σημείου του Σύμπαντος. Αντίθετα, αν αποκλείσουμε την παραγωγή αμινοξέων στο διάστημα, ταυτόχρονα αποκλείουμε και την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής με βάση τον άνθρακα.

Καταλαβαίνουμε επομένως τη σημασία της ύπαρξης ή μη αμινοξέων στο διαστρικό κενό. Αν απαντηθεί αυτό το ερώτημα, θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα προς την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής.

 

Eπιπλέον, εκτός από τις ενώσεις του πίνακα που αναφέρονται πιο πάνω, το φάσμα IR διαφορετικών περιοχών του διαστήματος, υποδηλώνει την παρουσία πολλών μεγάλων μορίων που ονομάζονται πολυκυκλικά αρωματικά υδροκαρβίδια (PAHs). Οι ενώσεις αυτές είναι μέρος των ενώσεων που ανακαλύφθηκαν στα πολυσυζητημένα εξωγήινα απολιθώματα του μετεωρίτη ALH84001, που βρέθηκε στην Αλάσκα και πιστεύεται ότι προέρχεται από τον πλανήτη Αρη. Είναι γεγονός λοιπόν πως πρέπει να δεχτούμε τον σημαντικότατο ρόλο της Βιοχημείας στη μελέτη της υλικής φύσης του κενού.

 

 

Παραδείγματα μελέτης αντικειμένων στην Αστροχημεία

 

Μόρια ΗΝΟ στο SgrB2

 

Τα διαστρικά νέφη είναι γιγαντιαία νέφη αερίων και σκόνης, που εκτείνονται σε τεράστιες διαστάσεις (περίπου 1 έτος φωτός ) και περιέχουν ένα τεράστιο αριθμό μορίων.

Η αστροχημεία ασχολείται κυρίως με τις αντιδράσεις που μπορεί να λάβουν χώρα στο διαστρικό κενό. Οι αντιδράσεις που πραγματοποιούνται τείνουν να δωσουν κάθε φορά όλο και πιο πολύπλοκα προϊόντα. Τα στοιχεία του διαστρικού μέσου, όπως άνθρακας, οξυγόνο, υδρογόνο και άζωτο, ενώνονται για να σχηματίσουν υδροκυάνιο, νερό και αμμωνία. Υπάρχει μάλιστα σοβαρή πιθανότητα, η αντίδραση να οδηγεί στη δημιουργία απλών αμινοξέων, που είναι από τους ακρογωνιαίους λίθους της ζωής.

 

 

Τα νεογέννητα άστρα περιβάλλονται από ένα μανδύα διαστρικών νεφών και ακτινοβολούν στην περιοχή των μικροκυμάτων. Η ακτινοβολία αυτή αποκαλύπτει την παρουσία θερμών και ιονισμένων αερίων που περιβάλλουν την επιφάνεια του άστρου. Από τις εκπομπές οι αστροχημικοί γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκεται το άστρο και πόση ενέργεια αποδίδει στο διαστρικό νέφος.

Παρατηρήσεις στο υπέρυθρο μπορούν να δείξουν πόσο θερμό είναι το περιβάλλον αέριο και αν μπορούν να ξεκινήσουν χημικές αντιδράσεις που θα παράγουν σύνθετα μόρια όπως για παράδειγμα αμινοξέα.

 

 

Πρωτοαστέρας που σχηματίζεται από διαστρικό νέφος

Στη φωτογραφία βλέπουμε το σχηματισμό ενός πρωτοαστέρα μέσα από το σκοτεινό νέφος L1157, που αποβάλλει ύλη από τους πόλους του καθώς περιστρέφεται για να μεταβληθεί σε σταθερό άστρο. Το αέριο CO, με φάσμα εκπομπής στα 2,6mm, που κατευθύνεται προς εμάς με ταχύτητα 10,000 μίλια την ώρα έχει χρωματιστεί μπλε (μετατόπιση προς το κυανό), ενώ αυτό που απομακρύνεται κόκκινο (μετατόπιση προς το ερυθρό). Με πράσινο χρώμα φαίνεται το στάσιμο αέριο. Ο ίδιος ο πρωτοαστέρας δεν είναι ορατός τη φωτογραφία.

 

 

 

Μηχανισμοί εκπομπής στην Αστροχημεία

 

Σκόνη και αέρια μπροστά από τον πρωτοατέρα VLA1623-2418

Το κόκκινο και το μπλε χρώμα της εικόνας δείχνουν τη μετατόπιση προς το ερυθρό πιδάκων αερίου CO και αντίστοιχα τη μετατόπιση προς το κυανό, που πηγάζουν απο τους πόλους του πρωτοαστέρα. Η περιοχή του ίδιου του άστρου είναι χρωματισμένη κίτρινη με εκπομπή στα 1,3mm. Κοιτάξτε νοτιοανατολικά της εικόνας. Οι σχηματισμοί που βλέπετε δεν ανήκουν στον πρωτοαστέρα υπό μελέτη αλλά είναι πιθανά σημεία μελλοντικών σχηματισμών άστρων.

Επιλέξτε το επόμενο άρθρο
που θέλετε να διαβάσετε
(c) Κυβερνογράφοι - All rights reserved