Star Trek

από τον Δημήτρη Ραπτόπουλο.


«Διάστημα, τα τελικά σύνορα…» Μια διάσημη και διαχρονική φράση τόσο παλιά όσο και η κατάκτηση του διαστήματος.
Έχουν περάσει τριάντα χρόνια από την πρώτη απόπειρα του δημιουργού του Star Trek, Gene Roddenberry, να δημιουργήσει μια σειρά Ε.Φ. με ήρωες το πλήρωμα ενός διαστημοπλοίου που εξερευνά το διάστημα. Το αστείο της υπόθεσης είναι οτι το πρώτο επεισόδιο (πιλότος), το The Cage, απορρίφθηκε απο την Paramount σαν πολύ επιστημονικό και «εγκεφαλικό» επεισόδιο, διότι η πρόθεσή τους ήταν να φτιάξουν μια διαστημική σειρά με μπόλικη δράση, πιστολίδι και κυρίως "ξυλίκι" κάτι σαν διαστημικό καουμπόικο. Βέβαια το 1966 η αντίληψη ήταν διαφορετική και Ε.Φ. στην οθόνη προσπαθούσε να κάνει τα πρώτα της βήματα. Έτσι λοιπόν δώθηκε και μια δεύτερη ευκαιρία στον Roddenberry. Το "Where no man has gone before" ήταν αυτό που ήθελαν οι παραγωγοί και δώθηκε επιτέλους το πράσινο φώς για την συνέχεια της σειράς. Βέβαια στην αρχή το μέλλον της κάθε άλλο παρά λαμπρό έδειχνε αλλά σύντομα το Αμερικάνικο κοινό όχι μόνον την αγκάλιασε αλλά απέκτησε και φανατικούς οπαδούς. Δυστυχώς όμως οι παραγωγοί δεν είχαν την ίδια αντίληψη και μετά απο τρία χρόνια και 79 επεισόδια η σειρά σταμάτησε ξαφνικά, αφήνωντας πλήθος απογοητευμένων οπαδών.

Τι ήταν όμως αυτό που έκανε το Star Trek σχεδόν «Θρησκεία», ποιό ήταν το μυστικό της επιτυχίας του και τέλος πώς κατάφερε όχι μόνον να αρχίσει πάλι να προβάλεται αλλά στις μέρες μας να προβάλλονται ταυτόχρονα δύο σειρές Star Trek, Deep Space Nine & Voyager !

Πάμε λίγο πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα στα
μέσα της δεκαετίας του ’60. Η τηλεοπτική Ε.Φ.
 έκανε δειλά-δειλά τα πρώτα της βήματα ενώ ήταν
     σαφές ότι απευθυνόταν στις παιδικές
       ηλικίες, κανένας σοβαρός άνθρωπος
        δεν έδινε σημασία και για όλους
         ήταν απλά παιδικές
         σειρές! Έρχεται όμως
        ο Gene Roddenberry με
       το Star Trek και ταράζει τα
     νερά, αμφισβητεί το Status Quo των
 πραγμάτων και προσφέρει κάτι το καινούριο,
δημιουργεί μια καινούρια κατηγορία, μια
καινούρια αγορά όπως θα έλεγαν και οι ειδικοί
του Marketing σήμερα. Βγάζει στον αέρα μια
νέα σειρά Ε.Φ. που απευθύνεται κυρίως σε
ενήλικους και για πρώτη φορά στα δεδομένα
της εποχής θέτει και επιστημονικά
ζητήματα και δεν μιλάει για ανύπαρκτα ή
απίθανα πράγματα αφού όλα έχουν μια
επιστημονική βάση. Μεταφέρει τους θεατές
σε μια μελλοντική και καλύτερη κοινωνία,
άλλη μια πρωτοτυπία, και τους
προβληματίζει με πρόσωπα και
καταστάσεις, ασύλληπτες για
την εποχή τεχνολογικές
εφευρέσεις και
αναζητήσεις, έχει
αγωνία και σε καμία
περίπτωση δεν μπορεί να
χαρακτηριστεί προβλέψιμο.
Τέλος παραθέτει και τα
αγωνιώδη προβλήματα του ανρώπου,
που πολλά απο αυτά μας
απασχολούν ακόμη και σήμερα, και
οι λύσεις τους εμφανίζονται μέσα
από τα διάφορα επεισόδειά του.

Μια απο τις θρυλικές φράσεις του Star Trek «Διακτίνισέ με, Σκόττυ» έχει δώσει τροφή σε πολλούς κορυφαίους επιστήμονες για να την κάνουν πραγματικότητα. Όλα ξεκίνησαν απο τον προβληματισμό του Roddenberry πως να φτιάξει το διαστημόπλοιο να προσγειώνεται και να απογειώνεται σχεδόν σε κάθε επεισόδιο. Με τον περιορισμένο προύπολογισμό που του πρόσφεραν οι παραγωγοί και με το αυξημένο κόστος των ειδικών εφέ της εποχής εκείνης αυτό ήταν αδύνατο, έτσι λοιπόν έλυσε το πρόβλημα με την τεχνολογία της διακτίνησης! Η δυνατότητα αποσυντίθεσης της ύλης και της επανασύνθεσής της σε άλλο χώρο εξάπτει την φαντασία των ερευνητών των οποίων οι μάλιστα οι έρευνες έχουν φτάσει σε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Βέβαια εδώ μιλάμε για επίπεδο μορίου αλλά απο την στιγμή που αυτό θα επιτευχθεί είναι απλά θέμα χρόνου να φτάσουμε και σε μεγαλύτερα αντικείμενα και γιατί όχι ζωντανούς οργανισμούς και φυσικά ανθρώπους. Μην ξεχνάμε ότι και το γνωστό θρίλλερ «Η μύγα» χρησιμοποιεί κατά κόρον αυτήν την θεωρία.

Πώς κατάφερε όμως το Star Trek και αναστήθηκε μέσα απο τις στάχτες του; Αυτό το οφείλει αποκλειστικά στους οπαδούς του. Λίγο μετά την διακοπή του και σε διαστημα μερικών χρόνων η Paramount έλαβε πάνω απο 6.000.000 γράμματα διαμαρτυρίας! Παντού δημιουργήθηκαν λέσχες Star Trek και απο φαινόμενο έγινε μια λατρεία σε όλο τον κόσμο. Η NASA θέλωντας να κάνει δημοφιλές το πρώτο της διαστημικό λεωφορείο έκανε γκάλοπ για την ονομασία του που πρός μεγάλη έκπληξη όλων ένα όνομα κυριάρχησε με 98%, το Enterprise! Οι οπαδοί αυξάνωνταν συνεχώς και τελικά γίνεται μια κίνηση στις αρχές του ’70 με 22 επεισόδια και σε κινούμενα σχέδια όμως για λόγους κόστους - και πάλι - αλλά με τις φωνές των κανονικών ηθοποιών. Αυτή η σειρά δεν τα πήγε καλά και έτσι το 1978 γίνεται το μεγάλο μπάμ. Η Paramount λανσάρει το "Start Trek: The Motion Picture" στους κινηματογράφους και γίνεται ανάρπαστο παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί δε οτι το αναμενόμενο κοινό του "The Motion Picture" ήταν πολύ μεγαλύτερο απο αυτό του Star Wars απλά δεν διαφημίστηκε τόσο πολύ. Ακολουθούν άλλες πέντε εξίσου καταπληκτικές ταινίες με ήρωες το θρυλικό πλήρωμα του Enterprise που γράφουν και αυτές ιστορία στον χώρο της κινηματογραφικής Ε.Φ.

Το 1987 ο Roddenberry συνεργάζεται με την Paramount για μια νέα σειρά Star Trek την επόμενη γενιά, The Next Generation. Η σειρά διαρκεί επτά ολόκληρα χρόνια δηλ. 179 επεισόδια και τα πλήθη παγκοσμίως παραληρούν μπροστά στις τηλεοράσεις τους! Τέτοιο πάταγο δεν τον περίμενε κανείς. Ο Roddenberry γίνεται θρύλος, δυστυχώς όμως δεν ζεί για πολύ για να το χαρεί εφόσον στις 24 Οκτωβρίου 1991 αφήνει τούτο τον μάταιο κόσμο. Η Paramount έχει πια ανακαλύψει τι σημαίνει για τον κόσμο η σειρά και της δίνει την πρέπουσα σημασία και όχι μόνο. Ο κόσμος όλος και κυρίως η Αμερική έχει γεμίσει με σουβενίρ κάθε είδους, παιχνίδια ηλεκτρονικά και μή, ρούχισμό και οτιδήποτε άλλο βάζετε με την φαντασία σας. Η κότα με τα χρυσά αυγά που λέγεται φαινόμενο Star Trek έχει γίνει αντικείμενο μελέτης απο τους ειδικούς του Marketing της Paramount για να εκτοξεύσουν τα κέρδη της στα ύψη.

Δύο χρόνια πρίν τελειώσει το Next Generation δηλ. αρχές 1993 ξεκινάει μια νέα σειρά το Deep Space Nine που αφηγήται τις περιπέτειες ενός διαστημικού σταθμού και αρχές 1995 ξεκινάει και η τέταρτη σειρά, το Voyager, ένα σκάφος μεγαλύτερο απο το Enterprise απαγάγεται απο ένα ανώτερο όν στην άλλη άκρη του γαλαξία στο τέταρτο τεταρτημόριο, 70.000 έτη φωτός μακρυά. Παράλληλα οι κινηματογραφικές περιπέτειες της κλασσικής σειράς παραδίδουν την σκυτάλη στην Νέα Γενιά σε μιά ταινία όπου εμφανίζονται και τα δύο πλήρώματα ενώ τον Νοέμβριο του 1996 κάνει πρεμιέρα στην Αμερική το First Contact με ήρωες από την Νέα Γενιά μόνο.

Ποιά είναι όμως η θέση της Ελληνικής Τηλεόρασης στο φαινόμενο Star Trek;
Πώς αντιμετωπίζει τους Έλληνες θαυμαστές της σειράς;  Έλλειψη σεβασμού
και αδιαφορία στην καλύτερη περίπτωση. Πρώτος και καλύτερος
ο ΑΝΤ1, αρχικά έδειξε μερικά επεισόδια απο την
κλασσική σειρά, μετά τα σταματάει εντελώς
απότομα πάνω στο καλύτερο που λένε ενώ
πρόβάλε την Νέα Γενιά. Και εδώ βέβαια «σκοράρει»
κόβωντάς το εντελώς ανεξήγητα στο τέλος του πέμπτου
κύκλου αφού πρώτα το είχε εξορίσει στην πρωινή ζώνη
και το πρόβαλε στις έξι το πρωί! Ας σημειωθεί δε
οτι είχε αγοράσει όχι μόνον και τους επτά κυκλους
της σειράς αλλά και τον πρώτο κύκλο του Deep Space
Nine. Αν το καλοσκεφτεί όμως κανείς αυτό που έκανε
έχει κάποια λογική. Στην αρχή όταν ήταν νέο κανάλι
ήθελε νέο ακροατήριο και φυσικά δεν ήταν εύκολο να
«πιάσει» όλη την Ελλάδα και να γίνει γνωστό. Έτσι
χρησιμοποίσε την Ε.Φ. σαν κράχτη ξέρωντας οτι οι
«ψαγμένοι» οπαδοί της θα το ανακάλυπταν αμέσως
χώρια που η Ε.Φ. θεωρείται και λίγο κουλτούρα
οπότε ανεβάζουμε και το κασέ μας. Έτσι του
ανέβαζαν λίγο λίγο την ακροαματικότητα ώσπου στο
τέλος όταν δεν τους χρειαζόταν άλλο πια τους έκοψε
την σειρά πάνω στο καλύτερο κατά την προσφιλή του
τακτική. Και το Star βρίσκεται στον ίδιο
παρονομαστή, μόνον που εδώ λόγω της σχετικά μικρής ακροαματικότητας του
μας έχει ακόμα λίγο ανάγκη και συμπεριφέρεται κάπως καλύτερα. Εύχομαι να
καταλάβουν κάποτε τα κανάλια και οι διαφημηζόμενοι πελάτες τους οτι άλλο
το κοινό της Ε.Φ. και άλλο το κοινό της Ρούλας, του Χαρδαβέλλα και του
Χρυσού Κουφέτου και για να το πω πιό απλά άλλη η αγοραστική δύναμη των
μέν και άλλη των δε.

Τελειώνοντας πιστεύω οτι θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω μια ακόμα σημαντική προσφορά του Star Trek στον χώρο της τηλεοπτικής Ε.Φ. και όχι μόνο. Η δημιουργία ενός ολόκληρου κόσμου, σύμπαντος πιο σωστά, όπου μέσα σε αυτό διαδραματίζωνται διάφορες ιστορίες που διέπωνται απο τους ίδιους νόμους, κόσμους, τεχνολογίες, φυλές κλπ. σε μια επιτυχημένη και πολύχρονη σειρά ήταν μέχρι τώρα προνόμιο του Star Trek. Όμως σχετικά πρόσφατα ένα άλλο μεγάλο μυαλό αποφάσισε να "σπάσει" αυτό το μονοπόλιο και δημιούργησε το δικό του σύμπαν πάλι στο μέλλον και μάλιστα στην ίδια εποχή, προσφέρωντας ταυτόχρονα κάτι το διαφορετικό. Χωρίς ειδικά εφέ εκατομυρίων, αλλά με μια πολύ δυνατή κεντρική υπόθεση που ξετυλίγεται αργά αργά σε όλη την διάρκεια της σειράς και στη κυριολεξία σε κρατάει τρομερή αγωνία. Ο λόγος για το Babylon 5 που δημιουργήθηκε από τον J. Michael Straczynski. Ελπίζουμε οτι η νέα αυτή κίνηση θα φέρει και περισσότερους σοβαρούς παίκτες στο παιχνίδι αυξάνωντας έτσι τον ανταγωνισμό και την ποιότητα και φυσικά απο όλα αυτά δεν βγαίνουν κερδισμένοι μόνον οι παραγωγοί αλλά και όλοι εμείς.

Το Babylon 5 όχι μόνον φιλοδοξεί αλλά έχει και τις δυνατότητες να αποκτήσει
δάφνες ισότιμες με αυτές του Star Trek έχωντας ήδη στο δυναμικό του
πολλούς οπάδους και μάλιστα σε ποσοστό πάνω απο 90% φανατικούς.
Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται με τον αριθμό
αυτών του Star Trek αλλά έχει τις δυνατότητες να
τους φτάσει και μην ξεχνάμε ότι έχει παρουσία
μόλις τεσσάρων ετών στον χώρο. Του
ευχόμαστε όλη την τύχη και την
επιτυχία που του αξίζει.

Επιλέξτε το επόμενο άρθρο
που θέλετε να διαβάσετε
Κυβερνοτέχνες
(c) Κυβερνογράφοι - All rights reserved