Το Πλανητικό μας Σύστημα

- Ερμής -


Ο Ερμής είναι ο πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο - και γι' αυτό άλλωστε είναι και ο πιο θερμός απ' όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος με μέση θερμοκρασία 180 οC - και διακρίνεται στον ουρανό νωρίς το πρωί ή κοντά στη δύση του Ηλίου 2 με 3 φορές το χρόνο.

Ο Ερμής είναι ένας μικρός πλανήτης, λίγο μεγαλύτερος από τη Σελήνη, με διάμετρο 4878 Km. Παρατηρήσεις που έγιναν από τη διαστημική βολίδα Mariner 10 έδειξαν πως η επιφάνειά του παρουσιάζει όψη ανάλογη με της Σελήνης, είναι δηλαδή γεμάτη από χιλιάδες κρατήρες, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Το χαρακτηριστικό αυτό αναμενόταν μια και ο Ερμής δεν έχει κάποια κανονική ατμόσφαιρα, παρά μόνο ελάχιστα νέφη υδρογόνου και ηλίου. Η μάζα του δεν έχει εκτιμηθεί με πολύ μεγάλη ακρίβεια, επειδή δεν έχει δορυφόρους. Έτσι, η μάζα του μικρού Ερμή μπόρεσε να υπολογιστεί με βάση τις διαταραχές που προκαλεί στην τροχιά του αστεροειδή Έρωτα και αργότερα με μετρήσεις του διαστημόπλοιου Mariner 10 που πέρασε τρεις φορές από κοντά του.


Στη φωτογραφία φαίνεται η μεγαλύτερη γνωστή περιοχή του Ερμή, η κοιλάδα Caloris που μπορεί να προσομοιαστεί με κοιλάδες που βρίσκονται στη Σελήνη. Πιθανώς, η περιοχή αυτή προήλθε από κάποια γιγαντιαία σύγκρουση στην επιφάνεια του Ερμή κατά την περίοδο του σχηματισμού του.


Η περίοδος περιφοράς του γύρω από τον Ήλιο είναι 88 ημέρες (δηλαδή ένα έτος πάνω στον πλανήτη Ερμή ισούται με 88 ημέρες!) και της περιστροφής γύρω από τον εαυτό του 58,6 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι μετά από δύο περιφορές γύρω από τον Ήλιο, δείχνει πάλι το ίδιο μέρος της επιφάνειας του προς τον Ήλιο, ενώ στο μεταξύ έχει εκτελέσει και 3 πλήρεις περιστροφές γύρω από τον εαυτό του. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ήλιος ασκεί διαφορετικές βαρυτικές δύναμεις πάνω στην ασύμμετρα κατανεμημένη μάζα του Ερμή. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται και σε άλλα σώματα, όπως μεταξύ Γης - Σελήνης, Γης - Αφροδίτης, και Δία και του δορυφόρου του Αμάλθεια.


Μια από τις αναπάντητες ανακαλύψεις που έκανε το Mariner 10 είναι η ύπαρξη μαγνητικού πεδίου στον Ερμή, γύρω από τον εαυτό του. Είναι περίεργο το ότι ένας τόσο μικρός πλανήτης με τόσο βραδεια περιστροφή μπορεί να δημιουργλησει μαγνητικό πεδίο (τα μαγνητικά πεδία είναι απόρροια ρευμάτων υλικού μέσα σε ουράνια σώματα που περιστρέφονται ταχύτερα από τον Ερμή. Η μόνη εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι το μαγνητικό πεδίο που υπάρχει σήμερα να έχει παγιδευτεί μέσα στα πετρώματα από μια εποχή που ίσως ο Ερμής να περιστρεφόταν γρηγορότερα. Στο έδαφος του Ερμή, έχουν παρατηρηθεί εκτός από κρατήρες, επιμήκεις γκρεμοί και πτυχώσεις του εδάφους μήκους πολλών χιλιομέτρων και ύψους πολλών δεκάδων μέτρων.


<-- (προηγούμενη σελίδα)

(c) Κυβερνογράφοι - All rights reserved