Lady Diana Frances Spencer
Who was who
από τον Γιώργο Αναγνωστόπουλο


Η ζωή της Di

Η αίγλη του γάμου

Λονδίνο, 29 Ιουλίου, 1981. Μία πρώην νηπιαγωγός παντρεύεται τον Πρίγκηπα Κάρολο στον καθεδρικό ναό του αγίου Παύλου. Εφτακόσια εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν το βασιλικό αυτό ρομάντζο. Ήταν ο πιο μεγαλειώδης γάμος του εικοστού αιώνα. Η νύφη, χωρίς καμία πείρα στη δημόσια εκτεθειμένη ζωή, σύντομα θα γινόταν η πιο φωτογραφημένη γυναίκα στον κόσμο. Δεν είχε καμία πείρα ούτε στη ζωή του παλατιού αλλά θα ασκούσε μεγάλη επιρροή στη χώρα, στον κόσμο και στο θεσμό της βασιλίας και της μοναρχίας.

Η Di εξομολογείται "Σε κάθε γάμο, ιδιαίτερα όταν προέρχεσαι από χωρισμένους γονείς, κάνεις ότι είναι δυνατόν για να τον κάνει επιτυχημένο γιατί δεν θέλεις να περάσεις τα ίδια που είδες ότι πέρασαν οι γονείς σου. Τον αγαπούσα υπερβολικά και ήθελα να μοιραζόμαστε τα πάντα. Πάντα πίστευα ότι ήμασταν ένα πολύ καλό ζευγάρι."

Diana: Η πριγκίπισσα του λαού

Η Diana Francis Spencer, όπως ήταν το όνομά της, γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1961. Οι γονείς της, οι Spencers, ήταν πολύ εύποροι ιδιοκτήτες γης από τις αρχές του 16ου αιώνα. Η ίδια έζησε στις παρυφές του βασιλικού κύκλου. Στο γάμο των γονέων της είχε παρευρεθεί η Βασίλισσα. Ο πατέρας της, Κόμης Spencer, ήταν ακόλουθος του βασιλέως Γεωργίου VI. Ο δεσμός της οικογένειάς της με τη βασιλική οικογένεια του έδωσε το προνόμιο να διαμένουν στο Park House, δίπλα στο παλάτι. Πολύ συχνά η μικρή Diana, έβλεπε τους γείτονές της και έπαιζε με αυτούς αλλά τίποτα δεν την είχε προετοιμάσει γι αυτό που θα ακολουθούσε. Μια φορά, όταν η Diana ήταν ακόμα μικρό κοριτσάκι, ζητήθηκε από τον πατέρα της να φτιάξει μία πισίνα για τα παιδιά του παλατιού. Μια φορά που πήγε και η Diana εκεί, εξαφανίστηκε. Η κουβερνάντα της ανησύχησε και άρχισε να την ψάχνει. Την βρήκε τελικά μέσα σε ένα διάδρομο του παλατιού να παίζει κρυφτό με τη Βασίλισσα.

Εκτός, όμως από αυτές τις συναναστροφές της με την βασ. οικογένεια, η Diana μεγάλωσε κανονικά σαν οποιοδήποτε άλλο εύπορο παιδί της Αγγλίας. Στα έξι της χρόνια όμως, οι γονείς της χώρισαν, κάτι που ποτέ δεν μπόρεσε να ξεχάσει η ίδια. Αγαπούσε πάρα πολύ τους γονείς της και δεν καταλάβαινε τι έγινε. Έβλεπε το μικρό, παιδικό της κόσμο να διαλύεται. Σε ηλικία δώδεκα ετών, ακολούθησε τις αδερφές της στο σχολείο του Kent. Η εσώκλειστη ζωή εκεί υποτίθεται πως θα της έδινε τη σταθερότητα που έλειπε από τη ζωή της. Εκεί, αν και δημοφιλής, ποτέ δεν είχε αυτοπεποίθηση. Ήταν πάρα πολύ ντροπαλή, όχι με τους φίλους της, αλλά με τους μεγαλυτέρους της.

Στο σχολείο, η Diana ξεχώριζε για την επίδοσή της στα αθλήματα, ειδικά στην κατάδυση. Όλοι τη θυμούνται να κάνει εξάσκηση με τις ώρες στην πισίνα. Δυστυχώς όμως στα μαθήματα δεν ήταν εξίσου καλή όπως παραδέχεται και η ίδια, αφού δεν κατάφερε καν να περάσει τα 'O' Levels της. Ποτέ δεν έχασε την αίσθηση του ότι άνηκε εκεί και συχνά επισκεπτόταν το παλιό της σχολείο.

Όσο ήταν στο σχολείο, ανακάλυψε πόσο πολύ της άρεσε να δουλεύει με μικρά παιδιά. Το 1979 της έγινε μία πρόταση από ένα νηπιαγωγείο του Λονδίνου. Αρχικά δούλευε εκεί τα απογεύματα αλλά τελικά κατέληξε να δουλεύει μόνο τρεις μέρες την εβδομάδα στο νηπιαγωγείο και άλλες δύο προσέχωντας ένα μικρό αγοράκι μιας αμερικάνικης οικογένειας στο Λονδίνο. Το νηπιαγωγείο είχε παιδιά πέντε ετών από εύπορες οικογένειες. Αν και η Diana δεν είχε ποτέ εκπαιδευθεί για νηπιαγωγός, περιέβαλε τα παιδιά με πολλή αγάπη.

Ο Κάρολος στη ζωή της

Σύντομα όμως όλα άλλαξαν αφού γνωρίστηκε με τον Κάρολο. Ο Βρετανικός Τύπος άρχισε να δημιουργεί ένα κλοιό γύρω της από φωτογράφους και οι σχολιαστές των εφημερίδων και των tabloids (σ.σ. κουτσομπολίστικες εφημερίδες) έγραφαν πως ο Κάρολος βρήκε τον έρωτά του στα μάτια μιας νηπιαγωγού. Η Diana τα αντιμετώπιζε όλα σαν μία πρόκληση και τα λόγια της ήταν πάντα μετρημένα με τον Τύπο. Κάποια στιγμή, πιστεύοντας πως έτσι θα την άφηναν ήσυχη, συμφώνησε να κάνει μία φωτογράφιση για τον Τύπο αλλά το αποτέλεσμα δεν της άρεσε πολύ. Που να φανταστούν όμως όλοι πως αυτό το 19χρονο κορίτσι σύντομα θα τους έφερνε βόλτα.

Το 1981 ο Κάρολος και η Diana ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους κάτω από το αδιάκριτο βλέμμα του Τύπου. Αρχίζει να ασχολείται και ο διεθνής Τύπος με την Diana. Αυτή όμως, πάντα με το βλέμμα κάτω και τα κοκκινισμένα από την ντροπή μάγουλα απεύφεγε να σχολιάσει ή να φωτογραφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Ήθελε να μην βγαίνουν όλα στη φόρα. Εκείνη ήταν ερωτευμένη με τον Κάρολο, κάτι που μπέρδευε και τον ίδιο αφού δεν είχε βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση στο παρελθόν. Λέγεται, πως η επιλογή της Diana σαν σύζυγος του Κάρολου, ήταν επειδή ήταν η πιο όμορφη από τις πιθανές νύφες που μπορεί να βρει το παλάτι οι οποίες όμως να βρίσκονταν κοντά σε αυτό και τη ζωή του και επίσης να είναι παρθένα χωρίς να τους χωρίζει μεγάλη διαφορά ηλικίας. Και έτσι τελικά παντρεύτηκαν λίγο αργότερα. Η Diana πετούσε από τη χαρά της.

Το πριγκιπικό ζευγάρι, εκεί που απέφευγε τις φωτογραφήσεις βρέθηκε να παροτρύνει τους φωτογράφους για να φανεί ο έρωτάς τους, αν και πολλές φορές αυτός αμφισβητήθηκε από διάφορους για την πλευρά του Καρόλου. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστευαν πως το έκανε για να προβληθεί ο ίδιος και να δείξει πως επιτέλους βρήκε μία σύζυγο. Ο Τύπος οργίαζε ακατάπαυστα κάθε μέρα με αφιερώματα στις κινήσεις του ζευγαριού και η Diana εμφανιζόταν όλο και πιο συχνά στα εξώφυλλα εφημερίδων και περιοδικών. Η πριγκίπισσα, σε μία πρόσφατη συνέντευξή τής λέει πώς όσο πιο ψηλά σε βάζουν τα Μ.Μ.Ε τόσο πιο απότομα θα πέσεις. Ο γάμος ήταν ένα παραμύθι στο οποίο όλοι πίστευαν και όλοι ήθελαν να διαρκέσει. Η ίδια ένιωθε ανίκανη να κάνει κάτι γι αυτό και έτσι συνέχισε, ακόμη και μετά την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών εξασθένησης του δεσμού τους. Έπρεπε είτε να μάθεις να κολυμπάς ή να πνιγείς....

Η Diana γνώριζε πώς να συμπεριφέρεται στον κόσμο. Όχι με τον τρόπο που το παλάτι της υπεδείκνυε αλλά με τον τρόπου που η ίδια ήθελε. Είχε την αμεσότητα που τόσο καιρό έλειπε από τα υπόλοιπα μέλη της βασ. οικογένειας. Σε κάθε δημόσια εμφάνιση του ζευγαριού, ο κόσμος μαζευόταν και από τις δύο μεριές των κιγκλιδωμάτων, ελπίζοντας θα περάσει από αυτή η πριγκίπισσα και όχι ο Κάρολος, μόνο και μόνο για να της σφίξουν το χέρι. Δεν είναι λίγες οι φορές που έδιναν λουλούδια στον Κάρολο και του έλεγαν να τα δώσει στην Diana. Ήταν δύσκολο να συνηθίσει σε κάτι τέτοιο κάποιος που επι 33 χρόνια ήταν το κέντρο της προσοχής.

Τα παιδιά της Diana

Ένα χρόνο αργότερα, η Diana γεννάει τον πρίγκηπα William. Η βασ. οικογένεια ανακουφίζεται αφού αναρωτιόταν μήπως δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει και να δώσει ένα διάδοχο για το βασιλικό θρόνο. Η βασίλλισα των καρδιών του κόσμου, η πριγκίπισσα, είπε πως ήταν μια πολύ δύσκολη γέννα και αντιμετώπισε πολλά προβλήματα κατά τους εννέα μήνες της κύησης. Σύνηλθε για λίγο όταν γεννήθηκε ο William και μετά έπεσε σε  μετακυητική μελαγχολία. Μάλλον η Diana ήταν και η μόνη γυναίκα της Οικογένειας που είχε ποτέ πέσει σε μετακυητική μελαγχολία ή έκλαψε ποτέ δημόσια. Εννιά μήνες μετά τη γέννα, η Diana πήρε το μωρό και της και μαζί με τον Κάρολο επισκέφθηκαν την Αυστραλία. Το πρωτόκολλο του παλατιού - αυτό που η Diana βρέθηκε πολλές φορές να αμφισβητεί, να αψηφά και να παραβιάζει - έλεγε πως ο μικρός William έπρεπε να μείνει στο παλάτι.

Η Diana έβρισκε συχνά το ρόλο της πολύ περίπλοκο και δεν ήξερε τι να κάνει στις δημόσιες εμφανίσεις της, αφού όλο και περισσότεροι την λάτρευαν. Αυτό βέβαια ήταν εις βάρος του Κάρολου, ο οποίος είχε αρχίσει να προβληματίζεται πολύ σοβαρά για αυτό το θέμα. Στην επίσκεψή της στην Αυστραλία, αυτό που ακουγόταν διαρκώς ήταν "Είναι από την άλλη πλευρά!". Ο Κάρολος, δεν ήθελε να δείξει πόσο πολύ τον πείραζε αυτό και σε μία τέτοια εκδήλωση αγάπης του κοινού για την Di, έδινε το χέρι του και έλεγε "Δυστυχώς η γυναίκα μου είναι από την άλλη πλευρά. Θα πρέπει να σφίξετε το δικό μου χέρι." Μπορεί ο Κάρολος να έδινε συνέντευξη Τύπου για να μιλήσει για τα προβλήματα της χώρας αλλά την άλλη μέρα ο Τύπος σχολίαζε το τι φορούσε η Λαίδη εκείνο το βράδυ.

H Lady Di έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη βασιλική οικογένεια, ένα θεσμό ξεχασμένο και απόμακρο εδώ και τρείς αιώνες, όχι πια σίγουρο για το μέγεθος του ρόλου του. Η Οικογένεια είχε ανάγκη από κάτι όμορφο. Η Diana ήταν αυτό το κάτι που έλειπε. Τη δεκαετεία του  1970 η Οικογένεια θεωρούνταν βαρετή τόσο στην Αγγλία όσο και στο εξωτερικό. Την επόμενη δεκαετεία, μπήκε στη ζωή όλων η Diana, η χαρισματική. Είχε τη λάμψη μιας σταρ του Χόλυγουντ αλλά και ένα βασιλικό στυλ και μία εκκεντρική κομψότητα που ο κόσμος λάτρευε. Όμως της ήταν δύσκολο να πιστέψει πως ο Τύπος ενδιαφερόταν για την παραμικρή λεπτομέρεια της ζωής της. Σιγά - σιγά όμως άρχισε να βλέπει πως δεν μπορούσε να ξεφύγει.  Παρά το γεγονός πως αυτή της η δημοσιότητα δεν της άρεσε καθόλου, η ίδια είχε γίνει αντιπρόσωπος της Οικογένειας και μάλιστα ο πιο λαμπρός αφού όλα τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμένη απάνω της. Αργότερα θα χρησιμοποιούσε αυτή τη δύναμη.

Όταν ο Τύπος κατέγραφε την άσχημη τροπή του γάμου της, αυτή δήλωσε πως δεν θέλει να χωρίσει. Όμως, το 1985, σε δημόσιες ομιλίες της, φαίνονταν όλες τις οι ανησυχίες γι αυτό το διαζύγιο. Μέσα της βασανιζόταν.  Όμως, παρά τα προβλήματά της, αυτή ήθελε να συνεχίσει το έργο της σαν πριγκίπισσα θέτοντας κατά μέρος το ρόλο της ως σύζυγος αφού δεν θα έβγαζε πουθενά. Αποφάσισε λοιπόν να στηρίξει τον κόσμο της αγγλικής μόδας και σταμάτησε να φοράει ρούχα που δεν ήταν κατασκευασμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάποιοι στην αρχή πίστεψαν πως της ζητήθηκε να το κάνει αλλά δεν είναι έτσι σύμφωνα με την συντάκτρια μόδας του περιοδικού Vogue, Anna Harvey.

Λάτρευε το χορό και από μικρή ήθελε να γίνει χορεύτρια. Το Μπαλλέτο του Λονδίνο της έκανε πρόταση για ιδιαίτερα μαθήματα κι έτσι ξεκίνησε παρόλο που οι περισσότεροι επαγγελματίες χορευτές ήταν συνομίλοί της. Ένα βράδυ της δόθηκε η ευκαιρία να χορέψει και δημοσίως σε μία Χριστουγεννιάτικη παράσταση. Το όλο νούμερο ήταν κωμικό και κανείς δεν ήξερε τίποτα παρά μόνο ο παρτενέρ της, Wayne Sleep. Ο κόσμος, όταν άνοιξε η σκηνή δεν πίστευαν στα μάτια τους και όταν το νούμερο τελείωσε, ξέσπασε σε τρελλά χειροκροτήματα. Είχε κλέψει την παράσταση.

Οι αγαθοεργίες της Diana

Οι αγαθοεργίες δεν ήταν κάτι καινούριο στο παλάτι, αλλά η Di το προχώρησε πολύ, σφίγγοντας τα χέρια ασθενών με AIDS και κουβεντιάζοντας μαζί τους. Σε αντίθεση με τους πολιτικούς που έκαναν παρόμοιες κινήσεις, η Diana πραγματικά ενδιαφερόταν για τους ασθενείς χωρίς να ελπίζει να της αποφέρει κάτι αυτό που κάνει. Και πάντα ρωτούσε αν μπορεί να κάνει κάτι για να βοηθήσει. Η ίδια λέει πως βρέθηκε να έχει συναντήσει πάρα πολλούς ανθρώπους που αποκαλούμε περιθωριακούς και πως η ειλικρίνεια που συνάντησε εκεί ήταν απίστευτη. Παρά όλο το καλό που έκανε, η ίδια πονούσε και υπέφερε. Για πολλά χρόνια έπασχε από πρόβλημα με τη διατροφή της και θεωρούσε πως δεν έκανε τίποτα.

Η Λαίδη είχε παγιδευτεί σε ένα γάμο χωρίς έρωτα και ο Τύπος όλο και περισσότερο το πρόσεχε. Η ίδια πίστευε πως η σχέση με τον Κάρολο άρχισε να σβήνει από τότε που αυτός άρχισε να συναντιέται κρυφά με μια παλιά του φιλενάδα, την Camilla Parker Bowles. Η Diana τότε κατάλαβε πως την χρησιμοποίησαν μόνο και μόνο για να φέρει στον κόσμο το διάδοχο του θρόνου χωρίς η αγάπη να έχει κανένα ρόλο σε αυτή τη συμφωνία. Η πικρία της έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από το βιβλίο του Andrew Morton 'Diana'. Κι έτσι έπεσε το τοίχος για κάθε πρόφαση και μυστικότητα στην βασιλική αυλή. Ήταν προφανής η συναίνεση της σ' αυτό το βιβλίο.

Η ίδια πιστεύει πως υπήρξε ένας πολύ δυνατός άνθρωπος και αυτό ακριβώς ήταν το πρόβλημα σε αυτό το σύστημα. Ήθελαν όλοι να δουν μέχρι πότε θα αντέξει. Το βιβλίο θα βοηθούσε, ήλπιζε η μελαγχολική πριγκίπισσα, στο να γνωστοποιηθεί το πρόβλημά της και να την κάνει να νιώσει καλύτερα, σαν να το λέει σε όλο τον κόσμο.

Εκείνο τον καιρό, δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες το περιεχόμενο μιας κασέτας στην οποία φαινόταν πως είχε κάποιο πολύ στενό φίλο, αν όχι και εραστή: Τον James Hewitt. Αν και δεν γνωρίζει πως αυτή η κασέτα δημοσιεύτηκε και ποιός την παρακολοθούσε, ξέρει πως ήταν για να βλάψει τη δημόσια εικόνα της. Πρώτη φορά την αντιμετώπιζαν σαν κάποιον που δεν άνηκε στην Αυλή. Ήταν κάτι σαν ένα παιχνίδι, όπου ο Κάρολος ήθελε να βρεθεί με έναν άσο στο μανίκι του, σε περίπτωση διαζυγίου.

Το 1992, ο Κάρολος και η Diana, πραγματοποίησαν ένα τετραήμερο ταξίδι στην Κορέα που όλοι θυμούνται για τις αγέλαστες φάτσες του ζευγαριού που δεν κοιτούσε ο ένας τον άλλο στα μάτια. Δεν μπορούσαν να υποκρίνονται άλλο.

Η επισημοποίηση

Στις 9 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ο John Major διάβασε στη Βουλή των Λόρδων ένα κείμενο από το παλάτι πως το ζευγάρι βρισκόταν σε διάσταση αν και δεν υπήρχαν ακόμα σκέψεις για διαζύγιο και ούτε θα άλλαζαν οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους προς και από το κράτος και την οικογένειά τους. Είχαν κάνει τα πάντα για να μην έχουν αυτή την κατάληξη αλλά δεν κατάφεραν τίποτα επί σειρά ετών κι έτσι όταν ο Κάρολος της πρότεινε να χωρίσουν, αυτή απλά δέχτηκε αν και δεν το ήθελε.

Με περισσότερο ελεύθερο χρόνο, αφιερονόταν στις αγαθοεργίες της όλο και πιο πολύ και έτσι πολύ γρήγορα έφτιαξε τη δημόσια της εικόνα προς το κοινό και πλέον εφόσον διαχωρίστηκε από την Οικογένεια, όλοι την κοιτούσαν με θαυμασμό και την σέβονταν, θάβοντας έτσι πιο βαθιά όλη την Αυλή.

Ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του χωρισμού στη Βουλή από τον τότε πρωθυπουργό, η εφημερίδα 'The Sun' δημοσιεύει κάποιες νέες κασέτες, αυτή τη φορά μεταξύ του Κάρολου και της Camilla Parker Bowles, μόνο που εδώ φαινόταν το ότι είχαν από καιρό σεξουαλικές σχέσεις. Η Diana είδε τη ζωή της να γίνεται δημόσια περιουσία. Και τότε, σε μία δεξίωση, τους κατέπληξε όλους δηλώνοντας πως αποσύρεται από την δημόσια ζωή.  Ήθελε να κάνει πλέον της δουλειά της χωρίς τον Τύπο για να την κάνει καλύτερα.

Τα Μ.Μ.Ε δεν ενδιαφέρθηκαν για την απόσυρση της Diana από τη δημόσια ζωή όπως είπε και συνέχισαν να την κυνηγάνε. Τώρα όμως άρχισαν να κυνηγάνε και την Camilla, την φιλενάδα του Κάρολου, που φαινόταν να το διασκεδάζει σε αντίθεση με την Di. Ο Κάρολος, νιώθωντας ενοχές για το ότι έκανε, βγήκε σε μία τηλεοπτική συνέντεξη και παραδέχτηκε πως δεν της ήταν πιστός κατά τη διάρκεια του γάμου τους, παρόλο που προσπάθησε. Αυτή ήταν η δική του εκδοχή.

Ο άνθρωπος στην κασέτα με την Diana και πρώην διδάσκαλος της στην ιππασία, ο Hewitt, όταν τον πλησίασαν οι εφημερίδες ήταν πανέτοιμος να την πουλήσει χωρίς δισταγμό. Μίλησε για τη σχέση του με την πριγκίπισσα με πολλές λεπτομέρεις και τότε η πληγωμένη Diana αποφάσισε πως ήταν και η δική της σειρά να μιλήσει στο λαό της μέσω της τηλεόρασης, αφού εκεί παίζονταν όλα τα παιχνίδια με τη ζωή της. Παραδέχτηκε και η ίδια πως είχε εραστή και τον αγαπούσε πολύ και απογοητεύτηκε που την πρόδωσε.

Πέρυσι τον Αύγουστο, ο Κάρολος και η Diana πήραν και επίσημα το διαζύγιό τους, κάτι που η Di είχε υποσχεθεί στον εαυτό της πως δεν θα έκανε στα παιδιά της. Μπορεί να έχασε τον τίτλο της Αυτού Υψηλότης αλλά διατήρησε, σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο της Αυλής, τον τίτλο της Πριγκίπισσας αφού αυτή ήταν η πρώτη σύζυγος του Κάρολο και μητέρα του μέλλοντος βασιλέως.

Η Λαίδη συνεχίζει

Ήθελε τότε να γίνει πρέσβειρα της χώρας της στο εξωτερικό και αυτό έγινε, όχι επίσημα αλλά ανεπίσημα, κάνοντας όμως περισσότερο καλό έτσι αφού σε κάθε της επίσκεψη είχε 60 με 90 φωτογράφους που την ακολουθούσαν σε κάθε της βήμα. Είχε πολλές επαφές με πολλούς ισχυρούς ανθρώπους ανά την Υφήλιο και σε πολλές περιπτώσεις κατηγορήθηκε για πολιτική αφέλεια. Όμως συνέχισε να κάνει αυτό που πίστευε πως ήταν σωστό. Και ανακάλυψε ένα νέο σκοπό της ζωής της: Την κατήργηση των ναρκών προσωπικού εδάφους.

Επισκέφθηκε την Βοσνία και την Αγκόλα για να μετριάσει τον πόνο που έφερε ο πόλεμος σε αυτές τις χώρες. Περπάτησε σε ναρκοπέδια και έκανε καμπάνια σε κυβερνήσεις ενάντι στην παραγωγή των ναρκών, παρόλο τον κίνδυνο στον οποίο έμπαινε. Απλά ήθελε να κάνει τον κόσμο να προσέξει το πρόβλημα αυτό. Φυσικά, η διεθνής κοινή γνωμή ήταν πάλι υπέρ της και οι Η.Π.Α χρηματοδότισε πρόσφατα αυτό της το έργο. Η Diana ήθελε να κάνει κι άλλο καλό για να μην νιώθει πως τα δεκαπέντε χρόνια που πέρασε μέσα στο παλάτι πήγαν χαμένα.

Τον Ιούνιο, έβγαλε σε δημοπρασία τα 79 φορέματα που είχε φορέσει κατά καιρούς. Οι πωλήσεις τους της απέφεραν πάνω από τρεισήμισυ εκατομμύρια λίρες (περίπου 1.645.000.000 δρχ) που θα πήγαιναν στον αγώνα κατά του AIDS και του καρκίνου. Ο Τύπος δεν ξεκολλούσε από πάνω της και σε μία περίπτωση απάιτησε το φιλμ από ένα φωτογράφο. Αυτός αρνήθηκε να της το παραδώσει και τότε ένας περαστικός του όρμησε και τον ανάγκασε να το κάνει. Όλοι της ζητούσαν μια καλή φωτογραφία γιατί ήξεραν ότι ήταν ένα πολύ καλό προϊον που ακόμα, ύστερα από τόσα χρόνια, πουλούσε πολύ καλά. Συχνά την παρακαλούσαν αλλά το κακό είχε παραγίνει.

Ο Dodi και το τέλος της

Αυτό το καλοκαίρι, άρχισε να βλέπει τον Dodi Al Fayed, γιο του Mohammed Al Fayed, ιδιοκτήτη των Harrod's. Η σχέση της με αυτό τον διεθνή playboy άναψε φωτιές στα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Έδειχνε όμως πως τον αγαπούσε. Κάθε μέρα, ο Τύπος κονταροχτυπιόταν για όλο και πιο πικάντικες φωτογραφίες της με τον Dodi. Όλοι θυμόμαστε κάθε μέρα στα κανάλια τους δημοσιογράφους και τους διάφορους νησιώτες να λένε πως "Ήρθε εκεί, έφαγε εδώ και κολύμπησε παραπέρα". Για τελευταία φορά εθεάθη δημόσια να επιβιβάζεται σε ένα τζετ με προορισμό το Παρίσι, το πρωί του Σαββάτου.

Εκεί συναντήθηκε με τον Dodi, πέρασαν το απόγευμα ψωνίζοντας και το βράδυ δείπνησαν στο ξενοδοχείο Ritz, που επίσης ανήκει στον πατέρα του Dodi. Φεύγοντας από εκεί, τους κυνήγησαν οι 'κυνηγοί επικυρηγμένων' του καιρού μας, οι παπαράτσι. Τελικά αυτοί ήταν και η αιτία του θανάτους της το ίδιο βράδυ στη γέφυρα Άλμα του Παρισιού, ύστερα από τον ανεπίσημο αρραβώνα της με τον Dodi, στο Ριτζ.

Πέθανε όπως έζησε τα τελευταία χρόνια, στο επίκεντρο της προσοχής του Τύπου. Όμως, έτσι ξαφνικά, πέρασε στην αιωνιότητα και έτσι ξαφνικά σταμάτησε ο Τύπος να την ενοχλεί. Όπως είχε πει και ο αδελφός της:

"Κάποια μέρα ο Τύπος θα τη σκότωνε"

Επιλέξτε το επόμενο άρθρο
που θέλετε να διαβάσετε
Κυβερνοτέχνες
(c) Κυβερνογράφοι - All rights reserved